RFI - България Почти всички млади българи искат да емигрират

Скелети в гардероба на НДСВ

Интифадата на ромското включване

Някои числа от днешната преса в началото, преди неизбежно да стигнем до предизборната тема. 93 на сто от българските младежи искат да напуснат страната, а половината от работещите – или 1.5 млн - смятат да емигрират и да се заселят в чужбина. Това сочи изследване на БАН. Или – както го представят вестниците в заглавия – вече 50% готови на емиграция, "24 часа"'; младите хора искат да се махнат, "Новинар"; половината българи готови да емигрират, Монитор.

До 2020 ще намалеем с 1 млн. или иначе казано, данните са, че се топим с по 183-ма души на ден.
В "Дневник" четем за изследване на НСИ, което сочи, че намалява броят на икономически активните българи, тези, които работят или търсят работа.
Тенденцията е постоянна, от 1999 насам икономически активните намаляват с по около 10 000 на година. А за миналата – 12 000.

Но пък кръчмите ни са най-евтини в Европа – както открива броя си "24 часа".

А "Труд" вади скелети от гардероба на НДСВ. В материал на няколко страници се описва наследството, което правителството на Симеон Сакскобургготски оставя, което изданието обобщава с познатото изречение "Нашата маса черпи вашата маса с песента Платете ни сметката".
Блокираната от Европа концесия за магистрала "Тракия", цените на парното и тока и някои други хитри ходове.
Най-хитрият от тях е семейното подоходно облагане, смята "Труд". То влиза в сила от тази година и предвижда намаляване на данъчната основа на единия родител. Но тези пари ще се отчитат през април 2006, т.е. царят обещава, а следващият премиер ще дава. Дълбоко в хазната ще трябва да се бърка и за външния дълг.
И исканията на новите собственици на енергото за драстично поскъпване на тока ще се стоварят на главата на новото правителство още при встъпването му в длъжност. А към това се добавя резилът "Тракия" и, на дъното, "Булгартабак". И не само той.

Туристите бяха ужасени от Слънчев бряг, казва шеф на австрийски туроператор в интервю за "Телеграф". Всъщност проблеми с групите не е имало, те просто са били взели предварително решението да почиват в Албена, но са видели строежите на минаване край другия курорт.
Слънчев бряг ще конфискува хотели, съобщава "Сега", но не става дума за незаконни или незаконно продължаващи строежи, а за 18 иска, които ръководството на "Слънчев бряг" АД е подало в Несебърския районен съд за публична продажба на хотели с много задлъжнели собственици.

Седмичникът "Контрасти" предлага интервю с министъра на културата и туризма Нина Чилова и с нейния заместник Димитър Хаджиниколов, в което те обявяват, че цялото ни Черноморие, целият бряг ще е един курорт – от Дуранкулак до Резово, изграждаме комплекси за богати туристи на юг от Варна и от Бургас.

НДСВ отказа пари – това пък е водещото заглавие на седмичника, статията разказва за бизнесмен, срещнал се в НС с шефа на парламентарната група на жълтите, за да му предложи финансова подкрепа за предстоящата тогава предизборна кампания, но – както описва "Контрасти" – изхвърчал от кабинета на Илчев и видимо ядосан напуснал сградата на парламента. За първи път ме режат предизборно – каза бизнесменът, пожелал анонимност.

И накрая – за два анализа на една тема от "Дневник" и от "Монитор". За Криворазбраната интеграция пише Павлина Желева в "Монитор" с мнението, че проблемите с циганите няма да спрат, докато самите те не приемат правилата, валидни за всички. Причината за тези анализи напомня отново "Монитор" в челния си материал – пребитият от цигани професор в мозъчна смърт, полицията очаква на протеста в събота в кв. "Захарна фабрика" в София да стане страшно, защото и двете страни няма да отстъпят. 450 млн. евро са дали чужди фондации за ромите у нас през последните 10 години.

Заглавието в "Дневник" е "Интифадата на ромското включване". Може да прозвучи стряскащо, пише Георги Коритаров, но отношенията между българи и роми в обозримо бъдеще ще заприличат на израело-палестинските отношения. Но там дори и след кръвопролитни атентати идеята за преговори не е изчезвала.