Прокуратура.

"Дума":

Президентът: Има консенсус за промяна в прокуратурата

Всички са убедени, че трябва да има промяна в автономостта на прокуратурата и независимостта на българския съд. Но това трябва да мине и през промени в Конституцията. С тези думи президентът Румен Радев обобщи резултатите от днешните си консултации с неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

Има консенсус за независимост на българския съд и автономност на прокуратурата, много по-малка зависимост от политически и други вмешателства, подчерта държавният глава в заключителното си изказване.

Обсъждаме важни въпроси. Съзнавам колко е трудно една всеобхватна материя и проблеми, които са се трупали с десетилетия, да бъдат обхванати за десет минути. В момента не искам да вземам отношение по тези важни предложения, обърна се президентът към участниците в днешната среща. Но подчерта, че има консенсус и че всички са убедени, че трябва да има промяна. А тя трябва да засегне и Конституцията, добави Румен Радев. Той подчерта, че не е привърженик в Конституцията да се пипа произволно и с лека ръка. Това е материя, изискваща изключително прецизиран анализ на риска и евентуалните последствия, убеден е президентът.

Дела.

"Сега":

Започват делата срещу Арабаджиеви и Митьо Очите

Специализираната прокуратура внесе днес в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви и останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари. Те ще отговарят за деяния, извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Според прокуратурата придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им. За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви - Вълчо, който не е обвинен като член на групата.

Разследване.

"24 часа":

Маринов: Няма данни Ндрангета да извършва дейност у нас, не сме арестували българи

До този момент на територията на България няма извършени арести по искане на италианските служби. Това каза вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти в парламента по повод информацията в италианските медии, че при операция срещу калабрийската мафия са издадени 334 заповеди за арести, като част от заподозрените били заловени у нас.

В непрекъснат контакт смес италианците не само по такива случаи, а и по други, които се развиват в момента - чисто като обмен на информация. Но досега не са искали от нас информация. Нямаме данни те да развиват дейност на територията на България, нямаме данни и за български граждани, коментира Маринов.

Срещу злоупотреби.

"Монитор":

Сметната палата иска ограничения за даренията за партиите

Трябва да бъдат въведени достатъчно забрани за финансиране от определени категории юридически лица, които да не допускат злоупотреба с публични средства и евентуално въздействие върху политическите партии. Това съобщиха от Сметната палата.

От там посочват, че позицията им е в съответствие с тази на Комитета на министрите на държавите членки на Съвета на Европа за общи правила срещу корупцията при финансирането на политическите партии и предизборните кампании. Изпълнението й се контролирало от "Група държави срещу корупцията" към Съвета на Европа. По думите на шефа на Сметната палата Цветан Цветков дори и след приключването на предизборната кампания продължавало да се набират средства за финансирането им.