Мерки.

"Дума":

Проф. Кантарджиев: Мерките дават резултат, очакваме пика в края на април

Заразените с коронавирус у нас са вече 458, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести в интервю за БиТиВи тази вечер. Поредната положителна проба е излязла минути преди неговото участие в предаването. 98 проби се обработват в момента в лабораториите и до няколко часа ще излязат резултатите, сред които се очаква да има още положителни, обобщи членът на Националният оперативен щаб.

Пикът на заразата се очаква в края на месеца, разкри шефът на Националният център за заразни и паразитни болести. Това показват анализите на експертите.

Има тенденция към увеличаване на възрастта на заразените, които проявяват тежки симптоми, разкри проф. Кантарджиев. Докато първоначално болните са били млади хора, завръщащи се от почивки в чужбина, сега възрастовата граница се покачва.

Това е заболяване с много широки възрастови граници и като кажем, че някоя възраст боледува по-малко, не означава младите да се събират в момента на епидемична обстановка. Всички трябва да спазват мерките, категоричен е Кантарджиев, който призовава за общи усилия, за да запазим здравето си, както и това на нашите близки.

Коронавирус.

"24 часа":

И шефката на депутатите от ГЕРБ д-р Дариткова заразена с COVID-19

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова е дала положителна проба за коронавирус. И тя е доктор, както и първият депутат с COVID-19 Хасан Адемов от ДПС.

Третата заразена в парламента е Даниела Малешкова от ГЕРБ, която е от Пазарджик. Това стана ясно след проведените PCR тестове за коронавирус на всички депутати.

Д-р Дариткова и Даниела Малешкова са в добро състояние и нямат никакви оплаквания. Те са информирали семействата си и ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни в домовете си, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Двете няма да участват в предстоящите заседания - нито в комисии, нито в пленарната зала.

Изпити.

"Монитор":

Отлагат матурите с 10 дни, изпитът след 7-ми клас - с четири

Отлагане на матурите в 12-ти клас с 10 дни, а на изпита в 7-ми клас - с четири. Това ще предложи образователното министерство, ако извънредното положение у нас бъде удължено и присъствените занятия бъдат възстановени на 14-ти май, съобщи ресорният министър Красимир Вълчев.

Държавните зрелостни изпити бяха планирани за 20-ти и 22-ри май. Ако бъдат отложени, матурата по български език и литература ще се проведе на 30-ти май, а тази по математика на 1-ви юни.

Така ще имаме 8-9 учебни дни, в които да се приключи учебната година на 12-ти клас, заяви Вълчев. Той обясни, че висшите училища също са заявили, че няма проблем кандидатстудентските кампаниите да се изтеглят с няколко дни. Така и учениците ще са получили дипломите си за завършено средно образование. Просветният министър допълни, че води разговори с колегите си от страните членки на ЕС. "Вероятно във всички страни ще има отместване на приемните кампании във всички висши училища.", обясни Вълчев.

Заплати и благотворителност.

"Сега":

Караянчева: Вдигаме си заплатите, за да можем да даряваме!

Макар че се надпреварват да правят дарения, включително и с отпусканите им от държавата субсидии, засега основните партии подминават тихомълком въпроса за замразяването на заплатите на своите депутати. Възнагражденията им растат на всеки три месеца и поредното увеличение дойде точно сега - на 1 април, в разгара на кризата, причинена от COVID-19, която вкара в тежко положение публичните финанси и частния бизнес, и доведе до рязък скок на безработицата в страната.

Пред БТВ председателката Цвета Караянчева защити ситуацията: "Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме. Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Според мен не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ - 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители."