Сирия. 

"24 Часа":

Прокуратурата проверява за български оръжия в Алепо

Районната прокуратура в Горна Оряховица е възложила проверка в оръжейния завод "Аркус" в Лясковец. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Целта на проверката е да се разбере дали дейността на дружеството отговаря на лиценза, с който то разполага, за производство и търговия с боеприпаси. Поводът е съобщение на руски представители в Сирия за намерени там боеприпаси, произведени в предприятието. Руски сапьори са открили в сирийския град Алепо боеприпаси, произведени в САЩ, Германия и България, съобщи Иван Громов, командир на група за разминиране в Международния противоминен център. Сред мунициите са 122-милиметрови гаубични и минометни снаряди, снаряди за реактивни системи за залпов огън, ръчни гранати, гранатомети и стрелково оръжие колкото за цял батальон, поясни Громов.

 

Трус. 

"Монитор":

5,6 по Рихтер удари Вранча

 

Силно земетресение е било усетено пред минути в Северна България, съобщава Сеизмологичнияа институт към БАН.

Засега се знае, че магнитудът е около 5,6 по Рихтер и се намира в северната част на съседката ни.

У нас също е разтресло, особено в населените места около Дунав, но засега за щети и в двете страни не се съобщава.

 

Позиция. 

"Сега":

Румен Радев: НАТО и Русия трябва да си сътрудничат

България винаги ще работи заедно с ЕС и НАТО. Това заявява новоизбраният президент Румен Радев в нтервю за "Файненшъл таймс", цитирано от БНР. Според изданието Радев се стреми да разсее опасенията, че е твърде близо до Кремъл.

Искам България да бъде истински член на НАТО, с реални възможности и да бъде лоялен и предсказуем партньор, казва Румен Радев. Той посочва, че никога не е посещавал Москва. Въпреки това обаче, в своето интервю от София бившият ръководител на българските военновъздушни сили застъпва тезата за възстановяване на отношенията между алианса и Русия: Смятам, че сме изправени пред общи заплахи - тероризъм, ислямски фундаментализъм, и сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимо, казва Радев.

 

Отличие. 

"Труд":

Наградиха спасителите на Хитрино

 

Всички спасители пожарникари и полицаи, участвали в потушаване на адската авария на жп. линията в Хитрино ще бъдат наградени. В сряда са били преведени по 300 лв. на 770 души.

Премиерът в оставка Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова дойдоха при шуменските огнеборци и пазители на реда, за да им благодарят за риска, който поеха при потушаване на бедствието. Спасителите и техните съпруги чуха думи на най-искрена благодарност по време на предновогодишно тържество.

"Искам да благодаря на всички, които участваха и с които останахме, докато работата беше свършена. Това беше с риск за живота и ние го ценим изключително много", каза Бъчварова.