Руският вицепремиер на разговори у нас

 

"Стандарт":

Путин праща емисар при Бойко


Първият вицепремиер на Руската федерация Виктор Зубков идва в София във вторник. За това се договориха вчера в телефонен разговор българският премиер Бойко Борисов и колегата му Владимир Путин, съобщи говорителят на руския министър-председател Дмитрий Песков. Основната тема, която са обсъдили Борисов и Путин, са били двата големи съвместни проекта - газопроводът "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Двамата са говорили и за търговско-икономическото сътрудничество между София и Москва като цяло. За по-подробни обсъждания обаче Путин е решил да прати в София дясната си ръка Зубков. Вероятно руснаците се надяват така да получат повече яснота около бъдещето на двата проекта.

 

 

Дипломати

 


"24 часа":

Посланици партийци с оставка, падне ли тяхната власт


Да се удължи мандатът на дипломатическите служители зад граница от 3 на 4 г. и да им се даде възможност за два последователни мандата в различни страни. Това предвижда стратегическият преглед на МВнР, който бе пуснат вчера в интернет.

Според авторите на доклада, които са 70 души от различни дирекции на Външно, практиката показвала, че продуктивността на дипломатите е най-добра на третата година, когато според сегашните разстановки, той вече трябва да си ходи.

Документът, който трябва да помогне за реформирането на дипломатическата служба и да осигури 15% спад на разходите, дава насоки и по отношение на политическите назначения.

Приетият от предишната власт Закон за дипломатическата служба предвижда 20% политически назначения сред посланиците.

 

 

 

Цачева се застъпи за българите в ЕС

 


"Новинар":

Цачева настоява: Без ограничения за българите в ЕС

 

Да отпаднат напълно ограниченията за българи и те да могат работят свободно във всички държави от Европейския съюз още през 2011-а. С такъв апел е изпратила писма шефката на Народното събрание Цецка Цачева до националните парламенти на 10 държави от ЕС. В момента българите имат право да се трудят легално в 14 от страните членки. Някои от най-добрите и привлекателни за имигрантите страни обаче все още не ни допускат. Сред тях са Люксембург, Малта, Италия, Холандия, Великобритания, Франция, Белгия, Австрия, Ирландия и Германия.

 

 

 

На пътя

 

 


"Стандарт":


Смъртта дебне от 50 завоя


"Смъртта дебне от 50 завоя." За това предупреди МВР. Пътна полиция пусна вчера списък с 50 опасни точки, където има три пъти повече катастрофи от останалите райони в страната. Първа в списъка е София, където загиналите за 2009 г. минават 150. На второ място е Русе, а на трето - Бургас.

 

 

"Новинар":

В София грейват 7 кръстовища на две нива

 

До края на годината може да започне строежът на някои кръстовища на две нива в София. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Пак дотогава ще може да стартира и разширяването на някои от булевардите. Тя и главният архитект Петър Диков бяха на представянето на плана за управление на трафика в София. Той е изготвен след преброяване на пътниците, които използват градския транспорт. Изследвани са общо 100 кръстовища. По думите на Фандъкова до края на седмица проектите ще бъдат в Общинския съвет. Намеренията са да бъдат направени кръстовищата на Лъвов мост, на бул. "Ив. Ев. Гешов" и бул. "Георги Софийски", при "Бакърената фабрика", при бившата телевизионна кула и при булевардите "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров".

 

 

 Темида

 

"Монитор":

1 г. условно за ексшефа на парламента

 

Една година условна присъда с три години изпитателен срок получи ексдепутатът и бивш председател на 39-ото народно събрание Борислав Великов. Вчера той се призна за виновен за това, че в края на миналата година по непредпазливост е причинил катастрофа и е убил 42-годишния Славчо Тодоров. На права отсечка между столичните квартали „Илиянци" и „Требич" Великов изпреварвал колона с автомобили, при което се врязал с аудито си в насрещно движещия се москвич на Тодоров.

 

 

"Труд":

Германка ликува за присъдата срещу Николов

 

Дясна германска евродепутатка приветства в петък присъдата от 12 години затвор, която българският бизнесмен Марио Николов получи в София по обвинение, че е получил с измама 7,5 милиона евро европейска финансова помощ.

"Това е закъснял знак, че българското правителство иска да осигури функциониращата правова държава", заяви Ингеборг Гресле, говорител на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

 

 

 

Мюфтия срещу забрадките в паспортите

 

 

"Сега":

Мюфтия призова мюсюлманките да спазват закона

 

Районният мюфтия в Кърджали Бейхан Ахмед се обяви против претенциите на български мюсюлманки да се снимат за новите си лични документи забрадени по ислямския канон, предаде БГНЕС. Така той влезе в задочен спор с колегата си от Смолян, който апелира да се позволи на изповядващите исляма жени да се снимат със забрадки, които изцяло покриват косата им и ушите. С решение от 2002 г. ВАС отхвърли подобно искане срещу наредбата за личните документи с мотив, че то не нарушава правата на жените.