Путин на крака у нас, Борисов твърдо зад АЕЦ "Белене"

 

"Стандарт":

Путин при Бойко за газа

 

Газ, вино и вода. Това ще обсъждат премиерът Бойко Борисов и руският му колега Владимир Путин след десет дни. Силният човек на Москва пристига в София на 13 ноември. "Срещата ще е в събота, за да имаме достатъчно време, да си поговорим по всички важни теми хубаво", каза вчера Борисов. Двамата са се договорили за визитата в телефонен разговор в понеделник вечерта. Премиерът разказа, че обяснил на Путин за ангажиментите, които ще му попречат да пътува в Русия. "Той прояви разбиране и затова ще дойде на 13", каза още министър-председателят.
Основната тема за обширните разговори ще е енергетиката. До 15 ноември София и Москва трябва да подпишат споразумение за създаването на смесено дружество за строежа на "Южен поток". Затова и по думите на Борисов енергийните проекти - газопроводът "Южен поток" и АЕЦ "Белене", ще са център на обсъжданията. Заради това с Путин в София се очаква и енергийният министър на Русия Сергей Шматко.

 


"Новинар":

Бойко Борисов: С цялото си сърце подкрепям АЕЦ „Белене"


С цялото си сърце подкрепям АЕЦ „Белене". Това заяви Бойко Борисов пред руската агенция ИТАР-ТАСС. Според премиера е важно да се построи втората атомна централа, защото през 2020 г. у нас ще има проблеми с тока, а в Турция ще имат вече четири АЕЦ-а. Пред медията Борисов е потвърдил, че преговорите за влизане на германски инвеститори в проекта са във финална фаза. Очаква се компанията да дойде от Бавария, където последно води преговори българското правителство. Енергийният министър Трайчо Трайков обаче не подкрепи думите на премиера и заяви, че няма мистериозен инвеститор с интерес към строителството на втората атомна централа у нас. „Не си спомням да съм казвал, че има мистериозен инвеститор. Винаги съм казвал - и вчера, и онзи ден, и преди една седмица, и преди една година, че с компаниите, които проявяват някакъв интерес за бизнес модел и възможното тяхно участие, ние разговаряме. Когато има нещо конкретно, което можем да отчетем, тогава ще кажем хоп, след като вече сме скочили", коментира министърът.

 

 

 

 

Никнат още весели села

 


"Стандарт":

Бутат още 5 весели села


Още 5 весели села откриха инспекторите от ДНСК при проверка на бреговете на язовир "Ивайловград". За да стигнат до близо 30-те незаконни постройки, проверяващите използвали лодките на Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури", научи "Стандарт". С тях инспекторите са обходили засега едва половината от брега, който е дълъг 40 километра. Инспекциите на язовира започнаха, след като стана ясно, че на брега му до с. Ставри Димитрово има митничарско селище, което собствениците на незаконните къщи там наричат "Министерство на веселието". Дни по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че постройките ще бъдат съборени и нареди проверки в цялата страна. Затова хасковските инспектори няколко дни поред от сутрин до вечер заснемат постройките на брега на язовира. Първоначалните инспекции показват, че има още 5 селища с палати, които висят на брега на язовира. Гората там обаче е толкова гъста, че собствениците на къщите стигат до тях само с лодки. Инспекторите коментираха, че повечето от нарушителите използват стара схема за измама. Срещу минимален наем те сключват договори за пчелини с държавния горски фонд. След това обаче ограждат мястото и превръщат постепенно фургоните и паянтовите постройки в масивни вили за отдих и веселие.

 

 

 

 

Мисията ни в Атина получи колет-бомба

 

"Новинар":

Колет бомба за посолството ни в Атина


Две бомби избухнаха в швейцарското и руското посолство, една беше заловена на път за чилийската дипломатическата мисия, а българските дипломати се разминаха на косъм от експлозия в Атина във вторник.

Инцидентите, при които за щастие няма жертви и ранени, станаха само ден след като гръцката полиция хвана колет с бомба, адресиран до френския президент Никола Саркози и още три пратки с експлозиви за посолствата на Белгия, Холандия и Мексико в гръцката столица. Експерти подозират, че атаките са дело на членове на крайно леви групировки.

 

 

 

 

Смяна на курса

 

"Труд":

ДПС сменя курса - гледа надясно


ДПС възражда идеята за т. нар. реформаторско мнозинство, позната от Костово време, което да извърши спешни и болезнени реформи в здравеопазването, администрацията и образованието. Това научи "Труд" от участници в партийна сбирка в Банско през уикенда.

Според хората на Доган първо трябва да се начертаят реформите, а после ще станат ясни формациите, които ще могат да ги извършат. ГЕРБ не правели промени, напротив - изпускали времето за такива. Според наблюдатели ДПС се оттласква от бившите си съуправленци от БСП и поглежда на дясно. Причината - левите само харчели пари, а не правели реформи. Депесари отрекоха да са обсъждали.

 

 

 

 

Реформи

 

 

"Сега":

Правителството сътвори план за реформи без реформи


Дълго чаканата "Национална програма за реформи 2010-2013 г.", която трябваше да трасира пътя на България за бързо развитие до 2020 г., най-сетне е готова. Всяка държава от ЕС е длъжна да представи такъв план в изпълнение на стратегията "Европа 2020". В нашия план за реформи обаче реформи трудно могат да бъдат открити.

В проекта, който трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и изпратен в Брюксел, е пълно с числа, таблици, графики и пожелания, но липсват ясни стъпки към решителни промени. Здравната реформа, заради която бяха сменени двама министри на здравеопазването, е напълно пренебрегната. На нея в 32-страничния документ е посветен скромен пасаж от 5 реда, който казва, че "разходите за здравеопазване през 2011 г. ще възлязат на 11.1% от общите бюджетни разходи" и че "липсата на възможност за отделянето на по-голямо финансиране предвид настоящата необходимост от фискална консолидация налага прилагането на мерки за повишаване на финансовата самостоятелност на сектора", но "това ще бъде подробно описано в Конвергентната програма на България за 2010-2013 г."

 

 

 

 

Без 13-та заплата

 

 

"Стандарт":

Коледа без 13-а заплата

 

Надеждите за 13-а заплата на чиновниците угасват. Коледни бонуси в кризата засега няма да има.
Прокуратурата остава без 13-а и 14-а заплата, категоричен бе обвинител номер 1 Борис Велчев. На фона на бюджета тази година такива очаквания са неуместни, отсече той. Последва го кметът на Пловдив Славчо Атанасов. "И дума не може да става", заяви той и допълни, че едва намира пари, за да плаща редовно заплатите на общинарите. София има антикризисна програма, рано е да се каже дали ще има бонуси, съобщиха от "Московска" 33.

 

 

 

Темида

 


"Труд":

Прокурорите да отговарят персонално за лоша работа

 

Прокуратурата  има належаща нужда от реформа, която да направи обвинителите по-свободни и обективни в преценките им по делата. Но и отделните прокурори трябва да започнат да носят персонална отговорност, ако са повдигнали изначално ялови обвинения. Това е една от основните препоръки в изследването "Организирана престъпност и корупция: ключови съдебни дела" на фондация "РискМонитор".

Изводите са от наблюдението на 18 знакови дела от 1 октомври 2009 г. до 31 май 2010 г. Сред тях са делата срещу Маргените, Марио Николов, бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев, ексначалника на пътната агенция Веселин Георгиев-Батко, съпругата на Самоковеца Ангелинка, едно от делата срещу Николай Цонев (за внос на производствена линия от САЩ) и др. 

 

 

 

 

Проектът на Първанов

 

 

"Стандарт":

Първанов мълчи до 11.11


Президентът Георги Първанов ще запази пълно мълчание до 11.11, когато би трябвало да стартира проектът му, който носи работното заглавие АБВ. Това е споделил пред близки самият държавен глава при посещението си в БАН вчера по повод Деня на народните будители. "Няма да коментирам проекта, има по-важни теми", обясни Първанов вчера след тържественото заседание на учените. Часове по-късно обаче червени депутати разкриха, че президентът е събрал бъдещите участници в сдружението на генерална репетиция за 11 ноември. Никой обаче не пожела да разкрие къде е била срещата и в какъв формат.