ЕС.

"Сега":

Румен Радев: Като председател на ЕС България ще продължи да работи за бъдещето му

Като председател на ЕС България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава заяви, че приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт. 

 

Избори. 

"Сега":

Прокуратурата е образувала 62 досъдебни производства заради изборите

Общо 62 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с предстоящите избори за 44-то Народно събрание, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата. Данните са постъпили в Прокуратурата на Република България към 11.00 часа на 25 март 2017 г.

По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва:

- АП - София - 18

- АП - Пловдив - 7

- АП - Варна - 7

- АП - Бургас - 15

- АП - В. Търново - 15

8 са сигналите, изпратени до други компетентни органи, сред които ЦИК и Сметната палата.

Общият брой образувани преписки е 479, а постановените откази - 295.

 

Дело. 

"Труд":

Делото за референдума продължава след изборите

Делото на Слави Трифонов срещу резултатите от инициирания от екипа на неговото шоу национален референдум ще продължи и след парламентарните избори, показа справка на "Труд" в съдебните регистри.

Процесът започна на 1 декември м.г., а на 10 февруари тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата и призна решенията на референдума за незадължителни, както показаха обявените от ЦИК резултати.

Адвокатът на Трифонов Ясен Христев е обжалвал и на 20 март е образувано касационно дело от петчленен състав на ВАС - първа колегия. На 22 март съдът е излязъл с първо определение по хода на процеса и е насрочил заседание за 6 април от 9 ч. зала номер 3.

 

 

 

Победа.

"Монитор":

Невероятна победа на България с 2:0 над Холандия

 

България постигна невероятна победа с 2:0 над Холандия в световната квалификация, която се игра на националния стадион "Васил Левски" пред около 12 000 зрители. И двете попадения бяха дело на Спас Делев. Още в петата минута той се възползва от грешка в защитата на "лалетата" на младия им дебютант Матайс де Лигт и прати топката във вратата на Йерун Зут за 1:0. В 20-ата дребничкият Делев направо матира стража на гостите с топовен изстрел от средна дистанция.

Като цяло момчетата на Петър Хубчев изиграха добър мач, в който младите ни играчи обезличиха звезди като Ариен Робен и Уесли Снайдер.

Последната загуба на Холандия като гост в световна квалификация датираше чак от 2001 г. в мач срещу Ирландия.

 

In memoriam. 

"Монитор":

Отиде си папата на щангите Иван Абаджиев

 

Отиде си треньорът легенда в щангите Иван Абаджиев. Той е починал тази нощ навръх Благовещение на 85-годишна възраст. Благодарение на Абаджиев български състезатели печелят десетки медали на международните подиуми. Вестта за кончината му дойде от световния рекордьор, световен и европейски шампион Златан Ванев.

Иван Абаджиев е роден на 12 февруари 1932 г. в град Нови пазар. Започва да тренира вдигане на тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. В тази категория участва на световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През същата година завършва Висшия институт за физическа култура (днес Национална спортна академия). На световното първенство в Техеран през 1957 година извоюва сребърен медал. Последното му състезание е на летните олимпийски игри в Рим през 1960 г.