Операция "Недосегаемите"

 

"Монитор":

Разбиха ДДС империята на Ковачки

 

10 души от ДДС империята на енергийния бос Христо Ковачки бяха арестувани при спецоперация под кодовото име "Недосегаемите". Групата е нанесла щети за милиони на държавния бюджет, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Задържаните се разследват за пране на пари и източване на ДДС в особено големи размери. МВР шефът обяви, че арестуваните са свързани с енергийния бос Христо Ковачки.

Според източници на "Монитор" разследващите са се целили в дясната ръка на бизнесмена - Никифор Вангелов. Според запознати той е зет на Ковачки, президент на футболния клуб "Миньор"-Перник, а името му фигурира в 17 фирми, имащи интереси в енергетиката, туризма и търговията, показа проверка на "Монитор" в информационната система ДАКСИ.

 

"Труд":

Човека глас сбъркан с "недосегаем"

 

Човека Глас, известният певец и мим, познат още като Красимир Аврамов, бе арестуван погрешка от спецполицаи в рамките на поредната операция срещу престъпността с филмовото заглавие "Недосегаемите". В акцията бяха задържани под стража 16 данъчни измамници. Екшънът започнал малко преди 9,30 ч. Заслуженият отдих на Човека глас в мезонета му бил грубо прекъснат от подозрителен шум.

 

 

Мургина обвини Станишев 

 

 

"24 часа":

Станишев ме предаде заради Алексей

Мария Мургина, бившата шефка на данъчните, обвини вчера Сергей Станишев, че я е предал, след като през 2008 г. почнали проверки на политици, бизнесмени.

Пред "168 часа" тя посочва като обекти на данъчни ревизии Алексей Петров, Христо Ковачки, Александър Томов, футболните отбори от "А" група и други "известни фирми и имена".

В деня, в който лидерът на РЗС Яне Янев подел атака към Мургина, тя поискала среща със Станишев. Той й обещал, след което от ДАНС разпространили данни срещу нея. Експремиерът отказа коментар. Янев и вчера бе категоричен, че Мургина е ръководила организирана престъпна група в рамките на НАП и това прокуратурата щяла да го докаже.

 

 

Синята коалиция иска извинение от Дянков

 

 


"Новинар":

И сините чакат извинение от Дянков


Лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров поискаха публично извинение от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков заради негово изказване в парламента в сряда. Тогава Дянков заяви: „От ляво и от дясно критикуват кабинета, защо не сме изплатили веднага всичките дължими пари на, разбира се, техни обръчи и кръгове, като сме влезли на власт." Според Костов и Димитров вицепремиерът трябва да даде доказателства за твърденията си. Ако нямало такива, министърът им дължал публично извинение.

 

 

Депутати - най-стабилни партийни спонсори 

 


"Сега":

Депутатите са най-щедрите спонсори на партиите

Депутатите се оказаха най-стабилните спонсори на партиите през миналата година, когато имаше избори за европейски и за национален парламент. След като законодателят забрани дарения от фирми, а за гражданите определи таван от 10 000 лв., в отчетите на партиите се появиха доста познати имена, които щедро са спонсорирали формациите си. Едно от вероятните обяснения е, че кандидатите са финансирали партиите, за да си осигурят място в парламента.

Най-много дарители с максимално допустимата по закон сума има ГЕРБ. Неуспялата еврокомисарка Румяна Желева и съпругът й Красимир Желев са дарили общо 20 000 лв. от семейния си бюджет на партията.

 

 

Македония поиска признаване на македонската нация

 


"Новинар":

Цървенковски: България да признае македонската нация

 

Неподготвеността на българите да се признае самостоятелността на македонския народ, да се признае чувството за национална идентичност на македонците е това, което създава резерви на македонците спрямо българите. Крайно време е България да признае македонския език." Това заяви бившият президент на Македония Бранко Цървенковски след среща с експремиера и лидер на БСП Сергей Станишев. Според него в родината му никога не е преобладавало мнението, че България е враг, и никога няма да бъде забравен фактът, че именно България първа призна независимостта на Македония.

 

 

Лечков с 3 обвинения

 

 

"Стандарт":

Лечков на дузпата


Темида сложи Лечков на дузпата. Кметът на Сливен е вече клиент на прокуратурата с 3 тежки обвинения, съобщи и.д. окръжен прокурор Пламен Стефанов. Първото е по чл. 282 от НК за престъпление по служба. При продажбата на Битака родният град на футболната легенда губи неустойки от договора за близо 1 милион лв. Второто обвинение е по чл. 311 за съставяне на документ с невярно съдържание. Кметът записал земя край с. Бяла в Балкана като общинска.

 

Спор

 


"Новинар":


Оправдаха Митко Щерев. Лили отказа да пее


Митко Щерев беше оправдан по обвинението за клевета, повдигнато от Лили Иванова. Това реши Софийският районен съд. Певицата заведе делото срещу композитора заради негова статия, в която я обвинява, че не знае нотите, че лъже и че пее на плейбек.
Според защитата на Щерев неговите твърдения могат да бъдат оспорени само с експертиза, която да докаже певческите способности на изпълнителката. Адвокатите на Лили Иванова обаче заявиха, че тя не може да бъде принудена да се яви на препитване. Те окачествиха исканията на Щерев за експертиза като обидни и неоснователни. Самата Лили Иванова не се яви лично на делото.

 

 

Любопитно

 


"Стандарт":

Търсят нашенци за космически туристи

 

Екскурзия в открития Космос е възможна вече и за българските туристи. Офертата е на пловдивската фирма "Криста - 1", която е в процес на преговори с британската компания "Върджин Галактик". Не сме официално оторизирани да представляваме англичаните, тъй като засега сме в процес на проучване на пазара  у нас, обясни шефът на туроператорската агенция Тодор Тодоров. Офертата на фирмата ни обаче е напълно реална и ако се появят желаещи да летят в Космоса, ще им посредничим да получат билет за пътуването, обясни Тодоров.