24 часа

Разследвали шефа на TAD Group за киберпрестъпления и през 1997 г.

Разследван още през 1997 г. за компютърно престъпление се оказа шефът на TAD Group Иван Тодоров, научи "24 часа". Тогава той е сред 200-те заподозрени варненци, точили кредитни карти и купували с тях техника от САЩ.

По това време този бизнес е съвсем нов. Сред малцината, които го разследват, е днешният председател на ДАНС Димитър Георгиев. Момчетата са толкова уверени, че няма да ги хванат, че дори споделят свободно в интернет какви различни врътки правят. Тодоров също не остава по-назад. Той се хвали в бюлетин бордовата система "Фидонет" - софтуер, които приема свързвания и предлага услуги като електронна поща, разпределени конференции, достъп до бази данни, трансфер на файлове и онлайн разговори. Там в публичен пост споделя, че с няколко хитрости успял да си поръча компютър за $ 3000 долара, а е платил само митото.

Труд

Морската естакада на нос Шабла е на финалната права

Един от най-сложните обекти, строени във вода след Дунав мост според специалистите, е възстановяването на морската естакада на нос Шабла, което върви към своето финализиране. С още няколко стъпки ще достигнем до изграждане на площадката. В момента реставрацията на съоръжението е на 341-я метър от брега и до края на годината може да бъде завършена. Държавата в наше лице като добър стопанин ще я рехабилитира. Това коментира за "Труд" Ангел Забуртов, генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура", в чиято инвестиционна програма е обектът.

Монитор

Всяка десета покупка на морето без касова бележка

За 1 от 10 проверени покупки по морето от инспекторите на приходната агенция търговците не издават касова бележка. Това съобщиха от НАП на база на първоначалните данни от проверки от началото на летния сезон. От НАП уточняват, че приходите за хазната от търговията по Черноморието са повече от миналата година.

В столицата пък са се научили да прилагат друг, по-груб номер - касовата бележка е на стойност далеч под платеното от клиента и не всички купувачи забелязват тази подробност. От НАП чрез "тайни клиенти" вече са засекли такива случаи.

Стандарт

Иванчева с "розова" партия - "Непослушните"

"Нека това е наше Обединение на гражданите, готови да се борят за чиста и свята република, такава, за каквато нашите будители мечтаха и за която дадоха живота си", патетично обявява осъдената за искане на рекорден подкуп екскметица. В прокламацията си Иванчева обяснява, че основната цел на партията й щяла да бъде "да отстоява истинските интереси на гражданите, да защитава техните права и свободи, да спаси реалната демокрация".

Само преди три дни Иванчева реши да вдига бунт срещу прокурора, който я закопча и който даде достатъчно доказателства в съда за присъда на първа инстанция. Пак през фейсбук Иванчева тръгна да организира протест срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев - заради номинацията му за обвинител № 1. Разбира се, тя моментално събра овациите на (раз)градската десница, която дюдюка с вувузели на тротоара срещу Гешев.

Сега

Хиляди протестираха срещу номинацията за главен прокурор

Хиляди недоволни от номинацията на Иван Гешев за главен прокурор се събраха пред Съдебната палата. Това е вторият протест срещу кандидатурата му, която остана единствена, след като правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да издигне друг кандидат, въпреки че има това право.

На протеста хората носят собственоръчно направени плакати с надписи, гласящи: "Страх тресе кочината", "Монтескьо за главен прокурор!", "Властта е в ръцете на свинете. А ти къде си?", "Мафията вън".

Сред говорителите на протеста бяха журналистът от сайта "Биволъ" Димитър Стоянов, скулпторът Велислав Минеков, Николай Колев - Босия, както и лидерът на гражданско сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев. По-късно протестното шествие се отправи към площад "Независимост", където недоволните скандираха "оставка".

Капитал дейли

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор. Това стана ясно по време на заседанието на Висшия съдебен съвет в понеделник, когато беше последната възможна дата за издигане на номинации. Хипотетично това можеха да направят трима членове на прокурорската колегия, което беше малко вероятно, защото всичките 11 застанаха зад Гешев, или правосъдният министър Данаил Кирилов.

Дума

Една трета от бизнеса се притеснява от натиск за партийно финансиране

Над 30 процента от фирмите в България смятат, че може да им бъде оказан натиск за финансиране на определена партия. 16 на сто пък прогнозират, че възможността за отворено партийно финансиране ще доведе до покровителстване само на част от бизнеса. Това показват данни от проучване, проведено сред членовете на Българската търговско-промишлена палата. Запитването е направено в периода 28 юни-3 юли, преди окончателното приемане на текстовете, с които субсидията стана 1 лев и се разрешава финансирането на партиите от фирми и физически лица.

Около 45% от фирмите отговарят, че биха финансирали партии. 14 на сто твърдят, че с промените се легализират сумите, които и сега се взимат от бизнеса, но скрито. Над 20% искат да има пълна прозрачност на източниците и детайлите по разходването на т.нар. "дарения".