Избори.

"Монитор":

Референдумът заедно с президентския вот 

Референдумът, иницииран от Слави Трифонов, ще се проведе заедно с предстоящите наесен президентски избори. Това окончателно решение взеха депутатите с гласуваните промени на второ четене в Изборния кодекс. След много обрати остава този вариант, а не както беше по-рано договорката, народното допитване да бъде през лятото. С това депутатите затвориха и темата с Изборния кодекс, като решиха той да влезе в сила от деня на обнародването му.
Благодаря на парламентарната група на ГЕРБ и на всички, които участваха в разговорите за Изборния кодекс, с които положихме максимални усилия и направихме взаимно огромни компромиси, но в крайна сметка бе прието моето категорично и безапелационно настояване да останат старите правила за провеждане на референдум. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов минути след окончателното гласуване. Той изтъква, че с възможността да се гласува на национални избори и референдум заедно, се спестяват много средства.

 

Ситнилски. 

"24 Часа":

В Белград умря прокурорът Ситнилски, на когото през 2013 г. залепиха некролог 

67-годишният магистрат бе отстранен от Висшия съдебен съвет със записи, в които се чува как продава влияние за себе

Kамен Ситнилски си отиде от този свят изненадващо и неуспял да изчисти докрай името си от скандал във Висшия съдебен съвет.

Бившият зам. главен прокурор и настоящ член на ВСС почина внезапно в Белград. Той издъхнал в сръбската столица на връщане от Черна гора. Според негови колеги Ситнилски бил там на почивка със съпругата си. На тръгване към България му прилошало и в Белград починал.

Тъжната вест изненада колегите на 67-годишния магистрат.

“Видях го преди седмица на ул. “Граф Игнатиев”. Изглеждаше много добре. Казах му: Камене, браво на теб, в суперформа си. И така се чувствам, отвърна Ситнилски”, разказа негов колега от магистратските среди.

 

Откриване. 

"Труд":

Пуснаха Северната тангента на София 
 
Премиерът Борисов оглежда новия пътен участък, който осигурява удобна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.
Още по темата*
Цялата Северна скоростна тангента в София пусната от днес за шофьори 1
Северната скоростна тангента на София вече е напълно отворена, след като премиерът Бойко Борисов откри последните 3 километра.

По-късно министър-председателят написа кратко послание в официалния си профил във фейсбук:

“От днес (вчера - б.а.) шофьорите могат да пътуват по цялото 16,5-километрово трасе на Северната скоростна тангента. Радвам се, че заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и председателя на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров пуснахме за движение последните 3 км от участъка.

 

 

Цена.

"Сега":

Водата в София поскъпва с 6 стотинки на кубик на Великден

Водата в София ще поскъпне с 6 стотинки за кубик или с около 3,5%, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес.
"Софийска вода" поиска увеличение от близо 20%, но КЕВР не се съгласи на такова значително поскъпване.
Новата цена влиза в сила от 1 май, съобщи бТВ.
От януари догодина цената ще зависи от качеството. Тогава се очакват нови цени на водата в цялата страна.
 
 
Забрана. 
 
"Новинар":
 
И Стара Загора забрани бурките на обществени места
 
След като вчера Пазарджик стана първият български град, в който забраниха носенето на бурки на обществени места, днес Община Стара Загора прие същата забрана - забранява се носенето на бурки и аксесоари, прикриващи лицето по начин, пречещ за разпознаване на публични места, предаде БГНЕС.

Предложението за промяна на Наредбата за обществения ред, в частта засягаща упражняването на религиозна дейност, бе внесено от Николай Диков (ГЕРБ) и Гергана Микова (НФСБ), и бе подкрепено на второ четене с мнозинство от Общинския съвет.

Със заповед на кмета на Стара Загора ще бъдат регламентирани местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди, информираха от местния парламент. Забраняват се и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции.

Предвижда се да се води регистър на вероизповеданията, със седалище, адрес и имена на членовете на ръководния орган. Ако вероизповеданието е български филиал на забранена от Европейския съюз религиозна общност, то няма да намери място в общинския регистър. Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без предварително изразено писмено съгласие от страна на последните.