24 часа

Ресторантьор спря жп търг за 1 млрд. лв.

Фирма без никаква дейност, свързана с жп транспорт, спря един от най-мащабните жп търгове у нас за близо 1 млрд. лева. Той е за проекта за модернизиране на жп линията Елин Пелин - Костенец, финансиран от ЕС.

Жалбата е внесена в деловодството на КЗК на 30 януари от фирмата "ЕВРО ИНВЕСТ" ЕООД, регистрирана през 2009 г. с предмет на дейност хотелиерство, ресторантьорство и други.

Труд

Грантаджии точат зъби за държавна баница

Годишно институциите дават между 60 и 70 млн. лв. на НПО-та. Партийно, семейно и фирмено свързани организации изработват правила за усвояване на пари от хазната. Фондации играят като наблюдатели и бенефициенти.

Монитор

Ураганният вятър наду 10 пъти цените за рязане на дървета

Силният вятър, който усложни обстановката основно на територията на София и област Враца, наду цените за спешно рязане на дървета с десет пъти. Това установи проверка на "Монитор" във фирмите за подобен тип услуги. Ако до преди седмица тарифата за премахване на опасно дърво е била между 100 и 200 лева, в момента таксата е от 1000 до 2000 лева.

"На този вятър за под 1000 лева не идваме", обясниха на телефонно обаждане от медията ни представители на една от големите фирми, в която дори са наели професионални алпинисти за кастренето и рязането на опасни дървета.

Стандарт

КЕВР получава още правомощия върху търговията с ток

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще получи функции по отношение на търговията на едро на организирания борсов пазар на електроенергия. В момента Министерството на енергетиката е представило за обществени консултации Проект за промяна в Закона за енергетиката.

В същото време и от КЕВР готвят становище, в което ще бъде разписано детайлно правомощията на енергийния регулатор. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на днешното заседание на подкомисията за наблюдение на дейността на КЕВР към парламентарната Комисия по енергетика.

Сега

МВР упорито виси на хранилката на бедните общини

Рекордният бюджет от над 1.2 млрд. лв. на МВР за поредна година не е стигнал за основни дейности като купуване на гориво, елементарни консумативи като дърва за огрев и основни дейности от типа на ремонти на сгради. Полицията пак е разчитала на дарения от бедни и малки общини, става ясно от годишния отчет за подаръците, които МВР е получило. Общата им стойност е 2 162 075 лв.

Най-често даренията са суми за гориво на полицейските коли. Този факт се разминава с клетвите на премиера Бойко Борисов миналия юни, че лимитът за гориво на патрулките ще отпадне. На фона на това разпореждане в края на ноември община Несебър например е дарила близо 30 хил. лв. за гориво на местната полиция. Пак през декември пари за гориво е дарило и бургаското ВиК дружество. Направените дарения за районни управления в града са веднъж 4400 лв. и втори път - 2200 лв.

Капитал дейли

Глътка спокойствие за "Софийска вода"

Да изчистиш ръждата от компания като "Софийска вода" не е лесна работа. Концесията на столичния водопровод започва със съмнения за източване на дружеството, липса на инвестиции във ВиК мрежата и постоянна битка за увеличаване на цената на водата - идеална хранителна среда за съмнения и периодични политически атаки срещу договора.

17 години след началото на концесията на софийската ВиК мрежа общината и Veolia постигнаха промяна в договора, която задоволява и двете страни.