Избори. 

"Дума":

С около 4% Радев изпреварва Цачева 

С почти четири процента генерал Румен Радев изпревари основната си конкурентка за президентския пост Цецка Цачева. Това сочат данните от обработени 95,17% от изборните протоколи. До края на редакционния брой ЦИК потвърди, че подкрепеният от БСП кандидат получава подкрепата на 25,7% от избирателите, или 932 177 гласа. Цачева е втора със 797 967. Тази неделя ни очаква балотаж за президентската институция между нея и Радев, който е под номер 13 в бюлетината.

Трети в изборната надпревара остава лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който събра 15-процентна подкрепа. Бизнесменът Веселин Марешки остава на четвърта позиция, изпреварвайки кандидата на РБ Трайчо Трайков, който спечели едва 213 090 гласа. Подкрепата на ДПС за бившия премиер Пламен Орешарски го изпрати на петото място с 236 283 гласа.

АБВ, които се целеха в левия електорат, изостават чувствително с подкрепа малко над три процента, сочат данните от избирателните книжа. Татяна Дончева и "Движение 21" също са с изключително слаби резултати, събирайки едва 66 хиляди гласа.

 

"24 Часа":

1,6 милиона гласа за преразпределяне на балотажа 

Половин милион от Каракачанов - най-желани, но няма да прелеят автоматично Само ДПС дава чисти близо 230 хил. на Радев Реформаторите обещават почти толкова на Цачева АБВ прави вътрешно допитване за едни 100 хиляди Над 1,6 милиона гласа ще трябва да се разпределят между Цецка Цачева и ген. Румен Радев на балотажа. Трудно е да се пресметне обаче колко и от кои формации ще прелеят към кандидата на ГЕРБ и колко към този на левицата, защото не всички партии могат твърдо да гарантират за волята на електората си. Разбира се, няма гаранции и че всички избиратели на отпадналите кандидати ще отидат до урните и на 13 ноември. Какво показват сметките до момента? 545 708 са най-желаните гласове за балотажа. Това е подкрепата, с която кандидатпрезидентската двойка на Обединените патриоти Красимир Каракачанов и Явор Нотев, зае третото място. Лидерите на ВМРО, НФСБ и "Атака" обаче засега отказват ясно да вземат страна в битката Цачева - Радев.

 

 

"Труд":

Смачкаха гласа на хиляди българи в чужбина

Хората се редиха между 3 и 5 часа на опашки. Ограниченият брой секции и чиновническото безхаберие попречиха на сънародниците ни да упражнят правото си на глас

Новите правила в Изборния кодекс, приети по настояване на Патриотичния фронт, и чиновническото безхаберие убиха гласовете на хиляди наши сънародници зад граница. Все още не са обработени данните от всички секции, но българи в чужбина съобщиха, че дългите опашки, преместени секции от единия в другия край на градовете и намаленият брой на местата за гласуване са отказали мнозина да упражнят правото си на глас.

"Този път имаше огромна мобилизация и много от сънародниците искаха да гласуват. Омръзна ни политиците да правят внушения, че не се интересуваме какво става в страната ни", коментира пред "Труд" Димитър Иванов, координатор на временните обществени съвети в чужбина. Той обясни, че от дипломатическите ни мисии търсят всевъзможни извинения за екзотичните си решения да местят секции и на всички избори да се налага хората да търсят адресите на новите места за гласуване. От външното министерство командировали хора, които дори не са запознати с правилата за провеждане на изборите. Един такъв в Арма, Северна Ирландия, блокирал работата на комисията. "На финала изборните комисии из цяла Европа бяха оставени да чакат като кучета по 6-8 часа, за да благоволят от временния координационен пункт на ЦИК да потвърдят, че са получили изпратените протоколи от избора за президент и референдума", коментира Иванов.

 

"Дума":

Балотаж и за кмет на столичния район "Младост"

 

Балотаж ще реши кой ще е следващият кмет на столичния район "Младост". На провелите се избори, които бяха комбинирани с президентските и с референдума, гласуваха почти половината от жителите на квартала. Кандидатите за кмет бяха 13.

Резултатите при 100% обработени протоколи сочат, че кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева е събрала 25,18% от гласовете. Независимият кандидат Десислава Иванчева е втора със 17%, обяви вчера председателят на ОИК Полина Витанова.

Трети в надпреварата е кандидатът на БСП ген. Стефан Стефанов. Людмила Божилова от РБ е четвърта.

Припомняме, че до избора на нов кмет на район "Младост" се стигна, след като жителите му организираха няколко протеста срещу незаконното застрояване и презастрояването на зелени площи в квартала. Заради скандала кметът Цвета Авджиева подаде оставка.

 

Дело. 

"Сега":

ВКС върна делото срещу ген.Кирчо Киров заради процесуални нарушения

С Решение № 215/07.11.2016 г., постановено по наказателно дело № 776/2016 г., тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отмени Решение № 002/19.05.2016 г. на Военно-апелативния съд по в.н.о.х.д. 0031/2015 г. Съдът връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд. Решението е окончателно, съобщиха от ВКС вчера.

В съобщението се припомня, че с първоинстанционната присъда от 07.08.2015 г. Софийският военен съд признава подсъдимия Кирчо Киров за виновен за длъжностно присвояване като го осъжда на 10 години "лишаване от свобода". Освен това е конфискувана част от имуществото на подсъдимия - недвижими имоти и движими вещи. Съдът лишава подсъдимия от право да заема длъжността "ръководител" в държавно или обществено учреждение и от право да упражнява ръководна професия за срок от 15 г. Подсъдимият е осъден да заплати на гражданския ищец "Национална разузнавателна служба" сумата от 4 720 196 лева за претърпени имуществени вреди.

 

 

Класация. 

"Монитор":

Паднахме до 57-о място по просперитет

 

България заема 57-о място в света по просперитет от общо 149 страни по света според класацията, изготвена от базирания в Англия институт "Легатум" за 2016 г.

Индексът се базира на оценки в 9 категории: икономика, бизнес среда, държавно управление, образование, здравеопазване, сигурност, лична свобода, социален капитал и природна среда, съобщава БГНЕС.

Тазгодишният резултат регистрира падение от 6 места спрямо предходната 2015-а, когато сме били на 51-ва позиция в класацията. Все пак България постига напредък в категориите "Образование" (39) и "Природна среда" (41). Но добрите новини стигат дотук. По отношение на "Икономика", "Бизнес среда", "Държавно управление" и "Здравеопазване" страната ни отбелязва рязък спад. Най-драстичен е упадъкът ни в категория "Социален капитал", където заемаме 111-а позиция и изоставаме дори в сравнение със страни като Виетнам, Уганда, Танзания и дори Зимбабве, която се намира в състояние на икономически срив, е най-ниският БВП в света (-4.4%).