24 часа

Съпрузи от ломско село с коронавирус в "Пирогов"

Семейство от ломско село е в "Пирогов" с положителни проби за коронавирус.

Преди два дни мъжът, който е на 72-години, е отишъл в университетската болница на собствен ход, след като е установил всички симптоми на опасния вирус.

Труд

Хората с ниски заплати с повече данъци от бизнеса

Данъчната система действително е регресивна. Проучването "Данъчните политики в ЕС" за 2020 г. показва, че най-голямата тежест от ДДФЛ и социалноосигурителните вноски пада върху лицата с ниски доходи, особено когато се вземе предвид цялостната картина на данъчните облекчения. Действителните средни данъчни ставки върху корпоративните доходи са сред най-ниските от всички държави-членки на ЕС, а структурата на данъчната система не насърчава преразпределението. Същевременно относително малките данъчни приходи ограничават възможността на правителството да финансира основни обществени услуги (здравеопазване, образование, инфраструктура и др.), което би могло да спомогне за намаляване на социалното неравенство, посочват от ЕК.

Монитор

Искаме от Брюксел €130 млн. за мигрантската криза

България ще поиска от Европейския съюз 130 млн. евро за оборудване на полицаи за тежка миграционна криза, ако се наложи.

Това обяви премиерът Бойко Борисов преди старта на вчерашното заседание на Министерския съвет. Той посочи, че ще направи искането на видеоконферентна връзка на лидерите на страните - членки на ЕС, председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и на Съвета на Европа. Извънредната лидерска среща трябваше да се проведе онлайн вчера вечерта, а за реализирането й беше използвано дигиталното пространство заради коронавируса.

Сега

Прокуратурата пусна записи по делото срещу Божков

Прокуратурата разпространи днес четири броя звукозаписи на разговори, които са част от доказателствения материал, събран при разследването срещу хазартния бизнесмен Васил Божков. В съобщението на държавното обвинение се твърди, че "същите са били обект на изследване по назначена по делото компютърно-техническа експертиза". Не е уточнено кои са мъжете, които разговарят. В приложените разпечатки те са отбелязани единствено с "М.Г.".

Капитал дейли

КС прие да тълкува може ли прокуратурата да разследва президента и вицето му

Конституционният съд (КС) прие да разгледа искането на главния прокурор Иван Гешев за характера и обхвата на конституционния имунитет на президента и вицепрезидента и дали е възможно прокуратурата да започне разследване срещу тях, което да бъде стопирано до края на мандата им. Допускането на питането беше очаквано, особено след като стана известно, че КС е поискал от главния прокурор да "уточни" питането си.

Новината е, че трима от конституционните съдии - Надежда Джелепова, Павлина Панова и Атанас Семов, са останали на особено мнение по допустимостта. Особените им мнения все още не са публикувани и няма яснота дали съображенията им засягат всички шест точки от питането или само някои от тях, нито какви точно са аргументите им, за да не се присъединят към мнението на мнозинството.

Дума

На входа на МС мерят температурата, раздават маски

Всички журналисти, които отразяваха днешното заседание на Министерския съвет, трябваше да сложат предпазни маски, а на входа им бе премерена температурата. Част от участниците в заседанието на кабинета също носеха маски.

Предпазните мерки били поискани от началника на Оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Реално била разиграната ситуация при евентуално потвърждаване на заразата за София. Той допълни, че министрите и областните управители също преминали такава проверка на входа на сградата.

Стандарт

Гешев затяга примката около Цветан Василев

Главният прокурор Иван Гешев затегна примката около банкера беглец Цветан Василев, който повече 6 години се укрива в Сърбия.

Василев, който е обвиняем за аферата на века - източването и умишления фалит на КТБ, днес бе разпитан от съдия от Висшия съд в Белград.

Разпитът бе по повод на новото искане на българската прокуратура за неговото екстрадиране в страната ни, съобщиха от съда. След като е бил разпитан е насрочен нов разпит за 23-ти март, защото днес не е имало прокурор по време на разговора, а защитата на Цветан Василев е поискала допълнително време за изготвянето на отговор, съобщи БГНЕС.

Земя

Втори сме по детска смъртност в ЕС

През 2018 г. най-високите коефициенти на детска смъртност в Евросъюза са регистрирани в Румъния - 6 смъртни случая на 1 000 новородени и в България - 5,8 смъртни случая, а най-ниските в Естония и Словения, показват печалните данни от последното проучване на Евростат. През 2018 г. в ЕС 14 600 деца са починали преди да навършат 1 година, коментира статистическата европейска служба.

Това е еквивалентно на детска смъртност от 3,4 смъртни случая на 1 000 новородени. От 2008 г. до 2018 г. коефициентът на детска смъртност в Европа е спаднал от 4,2 смъртни случая на 1 000 новородени до 3,4 смъртни случая на 1 000 новородени. Разширявайки анализа до последните 20 години, смъртността на европейските бебетата е свалена почти наполовина от 6,6 смъртни случая на 1 000 през 1998 г., сочи анализът на Евростат.