На есен

"Труд":

Септември почва с разпит на министри

 

Септември може да се окаже доста горещ за някои от министрите в предишния кабинет. Очаква се след края на съдебната ваканция магистратите да привикат на разпит Сергей Станишев, Асен Гагаузов, Румен Овчаров и други техни колеги. В момента в Софийската градска прокуратура тече разследване, което трябва да изясни дали при 148 сделки, сключени от бившето правителство на обща стойност 2 158 455 515 лв., е бил спазен законът.

"В някои от институциите има открити нарушения", заяви вчера пред "Труд" прокурор Юлия Христова.

 

 

 

Рокада

 

"24 часа":

Симеон Дянков с нов заместник за парите от ЕС


Министър-председателят Бойко Борисов назначи Боряна Пенчева за заместник-министър на финансите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Назначението е в сила от днес, а Пенчева ще замени на поста Ана Михайлова и ще отговаря за ресорите външен дълг, отношения с международните финансови институции, средства от Европейския съюз и макроикономически анализи в Министерството на финансите.

 

 

 

150 000 шофьори оставта без книжки

 

 

"Труд":


КАТ оставя 150 000 без книжки наесен

 

150 000 шофьори, заснети да карат с превишена скорост, ще останат без книжки през септември и октомври.

Това съобщи вчера по Нова тв комисар Алекси Стратиев, зам.-шеф на Главна дирекция "Охранителна полиция".

Той поясни, че нарушителите на разрешената скорост са толкова много, че чак към октомври в КАТ ще смогнат да обработят снимките от 15-те стационарни радара у нас.

В момента по пътищата работят 60 мобилни радара с камери, монтирани в патрулки на КАТ.

 

 

 

Станишев помогнал на Петър Стоянов за апартамент

 


"Монитор":

Станишев уредил президента Стоянов с 200 кв. апартамент

 

С привилегията да се шири безвъзмездно в огромен апартамент от близо 200 квадратни метра се е сдобил благодарение на предишното правителство на Сергей Станишев президентът Петър Стоянов. Предложението държавният имот да бъде преотстъпен на ексшефа на СДС е отправено от бившия строителен министър Асен Гагаузов, който се е позовал на минизакона за правата на лица, които са били президенти.

Според него всеки, който е бил президент, може да си поиска жилище и дори предварително да подбере и посочи мястото, където да се намира то. Той има право да го ползва безсрочно, но само за обществени цели.

Таванът за площта му е именно 200 квадрата.

 

 

 

Проверки

 


"Стандарт":

Кметове треперят от проверки на Бойко

 

Кметове треперят от внезапни проверки на премиера Бойко Борисов. Мълвата, че министър-председателят смята да обикаля страната, хвърли в смут градоначалниците. Кметове се чудят дали премиерът няма внезапно да се появи на инспекция при тях и да нагледа как вървят строежи или ремонти с европари, научи "Стандарт".
Мистерията с тайнствените обиколки на Борисов се задълбочи още повече, след като стана ясно, че резиденция "ЕВксиноград" се стягала цяла нощ срещу понеделник да посреща премиера. Президентът Георги Първанов, съпругата му Зорка и цялото им домочадие от синове и снахи са се изнесли в неделя от Слънчевото бунгало в комплекса, научи "Стандарт".

 

 

 

Избор

 

"Новинар":

Македонци избират между гражданството си и кола с бг регистрация

 

Собствениците на автомобили с българска регистрация от село Търканйе край град Кочани в Македония са готови да заменят македонското си гражданство за автомобила си. Те казват, че таксите за пререгистрация на колите им в Македония са прекалено високи, за някои от автомобилите трябва да платят и по 3000 евро, пише на сайта си македонската телевизия А1. Срокът за пререгистриране е до края на септември. Ако не го спазят, ще трябва за шест месеца да изкарат колите си извън страната. По неофициална статистика в Македония се движат около 40 000 автомобила с българска регистрация.

 

 

 

 

Жега

 

"Стандарт":

4 часа сиеста


Сиеста ще спасява българите от непосилната жега. Фирмите и заводите да затварят за 4 часа по обяд, препоръчаха синдикалисти. От 12,30 до 16,30 ч е най-опасно, особено ако шефовете не са осигурили нормална температура, заявиха от КНСБ вчера. За по-гъвкав работен график се обявиха и от Главна инспекция по труда. Бизнесът също се съгласи с предложението на профсъюзите. Според стопанската камара по-дългата почивка в летните жеги е добър вариант, за да няма трагични инциденти на работното място. Обедните почивки са нещо съвсем нормално в страните на юг от нас.

 


"Монитор":

Над 2000 колабираха в жегите

 

Над 2200 души са викали линейки и спешни доктори заради жегите вчера и в неделя, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Близо 700 от тях са  колабирали и са получили усложнения в резултат на високите температури.

До 15.00 часа вчера най-висока е била температурата в Сандански - 37.5 градуса, а в Ловеч е била 35.8 градуса, съобщи  дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология на БАН Мартин Иванов.  На нос Калиакра беше достигат вчера температурният рекорд от 31.4 градуса, регистриран през 1992 г., съобщи Иванов. Във Варна, където също бе измерен температурен рекорд от  35.2 градуса, екипите на Спешна помощ са оказали помощ на около 290 души. В София-град броят на сигналите за двата дни е 575. От тях 150 са пострадалите от прегряване.

 

 

 

Тенденции

 

"Новинар":

Младите не се интересуват от политика, искат да работят в чужбина

 

Над 60 процента от младите хора в България не се интересуват от политика, като броят им расте постоянно. Това сочат данни, записани в проекта на Национална стратегия за младежта за периода 2010-2020 година, изготвен от образователното министерство. Делът на младежите, които изобщо не се интересуват от политиката у нас, през 2001 г. е бил 42 процента, а през 1998 г. - 32 процента, сочат данните.

 

 

"Монитор":

Младежите на ясла при мама и тате до 32 години

 

32 години е средната възраст, до която младите мъже остава да живеят при родителите си. Едва когато навършат 28 години, мнозинството от момичетата напускат родния дом у нас. По привързаност към семейството България е сред рекордьорите в Европейския съюз, сочат данните от „Националната стратегия за младежта 2010-2020 г.", подготвена от просветното министерство.