Поправките в Изборния кодекс са сред актуалните теми на вестниците в четвъртък.

"Депутатите от парламентарната правна комисия одобриха три от общо 12-те предложени законопроекта за промени в Изборния кодекс, съобщава БНР. Одобрените проекти са на ГЕРБ, на Реформаторския блок и на т. нар. "Проект на компромиса" между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт, който беше постигнат след намесата на премиера Бойко Борисов, миналия петък. Текстовете са, за отпадане на ограничението от 35 изборни секции за страните от Европейския съюз, за квадратчето "не подкрепям никого" и за правилото за отчитането му в изборите за президент и кметове. То ще се отчита за включено в резултата при мажоритарните избори, тоест ще участва в конкуренцията с другите кандидати. Беше решено още, при необходимост, да се разрешава гласуване в секция в чужбина, с повече от една избирателна кутия. Промените в Изборния кодекс ще се обсъждат в пленарната зала в петък. Намеренията са, измененията да влязат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник. Отхвърлените 9 законопроекта, са свързани основно с предложения за отпадане на задължителното гласуване и на квадратчето "не подкрепям никого", както и за премахване на ограничението от 35 изборни секции в чужбина." - в. "Труд".

"Ще има време да си измерим, каквото искаме да си измерим." Това каза депутатът от РБ Гроздан Караджов по време на правната комисия на Народното събрание, която гледа промени в Изборния кодекс. Членовете й гледат 12 предложения. "Направете "Не подкрепям никого" в "Гласувам срещу всички". Ако "Не подкрепям никого" събере 50 процента?", скочиха от опозицията. На по-крайна позиция - изцяло срещу новото квадратче, се обяви зам.-председателят на комисията и бивш шеф на БСП и на Народното събрание Михаил Миков: "Никога демокрацията не е била в такъв упадък - да се делегитимира властта. Днешното заседание показва по категоричен начин декаданса на българската демокрация от времето на Лучников. Причината е дълбокото непознаване на целта на изборите. Защото изборите са място за преучедяване на властта, за преразпределяне на обществената подкрепа, не за протест! Избраните на тези избори с какво право ще кажат, че представляват народа? Бакалска сметка", възмути се бившият председател на парламента..." - в. "24 часа".

"Ограничението за разкриване на до 35 изборни секции в страни в ЕС ще падне, но ще остане за останалия свят. Това решиха депутатите от правната комисия, които разгледаха на първо четене 12 законопроекта за изменение на Изборния кодекс. До изборите за президент остават 17 дни. Беше прието предложението на ГЕРБ при необходимост от ЦИК, включително в изборния ден, да може да се разреши гласуване в избирателни секции, извън страната с повече от една избирателна кутия. За броенето на гласовете в в квадратчето "Не подкрепям никого" се приеха две леко противоречащи си предложения. Това на ГЕРБ е във всички видове избори този вот да се отчита като действителен. Второто предложение бе внесено от депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ, след срещата им с премиера Бойко Борисов за заздравяване на пукнатините в коалицията, и също бе прието. То предвижда при мажоритарни избори (за президент и вицепрезидент, както и при избори за кметове) "Не подкрепям никого" да се брои за действителен глас, но при пропорционални избори (парламент, общински съвет) то няма да се брои за да не повдига изкуствено бариерата от 4% за влизане в парламента. Останалите 9 предложения не бяха приети. Едното от тях (внесено от Радан Кънев и депутати от РБ) предвиждаше отмяна на ограниченията за откриване на изборни секции. Гроздан Караджов от РБ се мотивира, че изискването за 60 заявление за откриването на секция е достатъчно ограничение. Отпадането на задължителното гласуване също не бе прието, Депутатът от ДСП Хамид Хамид заяви, че всички държави ще узнаят за безумията с изборното ни законодателство, защото дневният ред на заседанието на Съвета на Европа включва в първата си точка президентските избори в България на 6 ноември. Това му твърдение предизвика известен спор с председателстващия заседанието Данаил Кирилов (ГЕРБ), който се усъмни. "Президеншъл елекшън ин Булгария шести новембър" зачете от дневния ред в имейла си Хамид. Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обясни, че новите промени в ИК ще струват усилия и финансов ресурс, който трябва да се предоговори, но в комисията биха могли да реагират бързо. Тя се спря на обсъжданите възможности за отпадане на "квадратчето" и методиката за отчитането му за тези избори, което би предизвикало трудности и нови бюлетини, но това предложение отпадна. Според Василий Такев, постоянен секретар на МВнР, след промените в ИК, свързани с броя на секциите в чужбина в ИК трябва да се обмислят нови срокове. За да станат факт промените в изборния закон, те трябва да бъдат гласувани на второ четене от комисия и два пъти в пленарна зала. Гледането в зала в предвидено за петък." - в. "Дневник".

Вестниците проследяват и скандала с върнатите на Анкара турски опозиционери.

"Поне един от седмината турски граждани, върнати в Турция, е искал или му е било обещано да бъде изправен пред български съд, но въпреки това е бил експулсиран без никаква съдебна процедура. Това се разбра от телефонен разговор на репортера на Би Ти Ви Стоян Георгиев със сина на един от експулсираните турски гражданин, излъчено в сутрешния блок на телевизията. "В петък вечерта в 7.30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда" - каза мъжът по телефона. И продължи: "Обади се отново тази сутрин /вторник - бел. ред./ и каза: аз съм в Истанбул и ще ме съдят тук. Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави", разказа той. Според говорещия мъж, който пожела анонимност и гласът му беше преправен, баща му вероятно се намира в полицейски участък и още не е изправен пред съдия и в Истанбул. "Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава, мислех, че България няма да приключи случая по този начин без съдебен процес", добави той. За експулсирането на седмината турски граждани - трима уволнени полицейски комисари, университетски доцент, гимназиален учител, журналист от закрития в. "Заман" и собственик на магазин - се разбра в понеделник от турската информационна агенция "Доган" и вестник "Хюриет", които съобщиха, че те са заподозрени за връзки с организацията ФЕТО на Фетфулах Гюлен, сочена от Ердоган за организатор на опита за преврат от 15 юли. Агенция "Доган" публикува и видео от задържането им на турска територия. Правата на седмината турски граждани вероятно са нарушени по време на 24-часовото им пребиваване у нас - около тази теза се обединиха в студиото на Би Ти Ви журналистите Мехмед Юмер от българското издание на в. "Заман", Илхан Андай и адвокат Николай Хаджигенов. Обратното заяви на извънреден брифинг във вторник зам.-шефът на "Гранична полиция" Светослав Манолов - че те не са поискали закрила и адвокат. Той обясни, че те били открити в камион с турска регистрация на Дунавмост в опит да преминат в Румъния и били задържани за 24 часа с полицейска мярка. След изтичането ѝ спрямо тях е приложена принудителна административна мярка по Закона за чужденците за принудително извеждане от България. От думите му се разбра, че през 24-те часа на задържането им те не са поискали закрила и че са предадени в Турция по силата на споразумението за реадмисия. А запитан дали им е бил осигурен адвокат, Манолов каза: "всеизвестно е че не са поискали такъв", без да поясни как е всеизвестно нещо, за което до този момент не е давана официална информация. Принудитеното извеждане е извършено без да бъде информиран омбудсманът, каквото изискване има в чл. 44 от Закона за чужденците..." - в. "Дневник".

"Още двама души са били предадени на Турция тихомълком от българските власти. Това съобщи БГНЕС, като се позова на турски медии, които цитират бившия вътрешен министър Ефкан Ала. Той дава показание пред комисия, разследваща опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган от 15 юли. Според Ала става дума за двама мъже, които са поддържали профила на Фуат Авни в "Туитър", през който изтекоха множество данни за злоупотреби и корупция в турското правителство. Не е ясно кога двамата мъже са били задържани и предадени. "Сега" зададе въпроси на пресцентъра на МВР. Оттам заявиха само, че не могат да потвърдят информацията. Неофициално източници от ДАНС казаха, че агенцията няма нищо общо със случая. Въпреки че бе на заседание на правителството, вътрешният министър Румяна Бъчварова не каза и дума по случая. Информацията за поредното предаване на противници на Ердоган идва само два дни след като стана ясно, че МВР е върнало седем души, допускайки куп нарушения на закона и конвенцията за правата на човека. Според изявлението на Ала организацията зад профила Фуат Авни е огромна. Бившият министър обяснява, че те са се занимавали с проучване на документи и досиета. Според него организацията годишно е подслушвала между 250 хил. и 1 млн. души, сред тях е имало дори хора от правителството. Властите в Турция обаче още не знаят колко точно души стоят зад Фуат Авни. Двама от тях обаче избягали у нас, но след това били предадени обратно. Скандалното мълчание на МВР вече се превръща в традиция. При предишния случай полицията мълча един ден, а след това заяви, че няма проблем хора да бъдат предавани по този начин, тъй като спогодбата за реадмисия с Турция изключва произнасяне на съда по експулсирането им. Стана ясно обаче, че седемте мъже нито са имали време, нито възможност да обжалват изгонването си. От МВР твърдят, че турците не са поискали убежище и адвокат." - в. "Сега".

Всекидневниците съобщават също, че бившият енергиен министър Петър Димитров е обвиняем по сделката за АЕЦ "Белене".

"Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Петър Димитров стана третият обвиняем заради АЕЦ "Белене". Очаквано разследването за злоупотребите със строежа на атомната електроцентрала не навлезе в събитията от по-ново време. Прокуратурата съобщи вчера, че Димитров не упражнил контрол върху бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, които сключили договор с руската "Атомстройекспорт" за доставка на оборудване за АЕЦ. Според обвинението от умишленото бездействие на бившия министър последвала щета в особено големи размери - 77 млн. евро, и деянието е особено тежък случай, за който се полага до 12 г. затвор. Според прокуратурата бездействието му продължило от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември същата година. В този неясен период той не контролирал достатъчно Велков и Папазян, които сключили рамковия договор за доставка на оборудване за "Белене". С него НЕК поела всички разходи по изпълнението и от това произлязла щетата. Димитров е на свобода срещу подписка. Наложена му е забрана за напускане на страната. Възможно е да има още обвиняеми лица, съобщиха от прокуратурата." - в. "Труд".

"Бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров пристигна тази сутрин в следствието към Софийската градска прокуратура. Той беше придружаван от адвокат. "Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания", каза Димитров преди да влезе в прокуратурата. Само след час той излезе като обвиняем за неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" - "Атомстройекспорт" през 2007 г. Тогава именно Димитров беше ресорен министър, предава Нова ТВ. С тази сделка били нанесени над 77 млн. щети на НЕК. Димитров е с мярка за неотклонение "подписка". Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора. Преди дни прокуратурата обвини други двама шефове на НЕК за същата сделка. "Касае се за длъжностни лица и за престъпление по служба. Ще затрудним разследването, ако предоставим повече информация на този етап. Имайте търпение, прокуратурата ще информира за всяко действие, което предприема", уточни пред БНР говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Бившият икономически министър е обвинен за това, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян /главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД/, на които е възложено управлението на обществено имущество - на НЕК при сключването на рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене". Велков и Папазян са сключили неизгодната сделка с "Атомстройекспорт", като са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро." - в. "Стандарт".

"Бившият министър на икономиката и енергетиката от кабинета "Станишев" Петър Димитров вече е обвиняем за продажбата на стария реактор на АЕЦ "Белене" на руското дружество "Атомстройекспорт". Политикът прекрачи прага на следствието към Софийската градска прокуратура (СГП) на ул. "Монтевидео" 21 в 9,15 ч в сряда заедно с адвокат. Час по-късно Димитров излезе с обвинение за безстопанственост. Според прокуратурата той не е изпълнил задълженията си като министър и не е контролирал работата на бившите шефове на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян при сключването на рамковия договор за доставка на част от оборудването за "Белене" на 28 ноември 2007 г. Със сделката НЕК поела за своя сметка всички разходи по товаренето, транспорта и застраховането на оборудването до Русия. В резултат НЕК била ощетена със 77 172 475 евро, посочват от прокуратурата. Ако това обвинение бъде доказано в съда, бившият министър го грози затвор от 3 до 12 г. Димитров е с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Наложена му е и забрана да напуска страната без разрешение на прокурор Обвинението срещу Димитров идва ден след като от Министерството на енергетиката обявиха, че той ще бъде отстранен от управителния съвет на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", където бе назначен по времето на Пламен Орешарски, но запази поста си и при новия кабинет на ГЕРБ. След като му връчиха обвинението, Димитров обясни, че при сделката щети няма, тъй като ядреното оборудване за първоначалния строеж на АЕЦ "Белене" след 20-годишен престой е било продадено на цена, по-висока от тази, на която е купено. "Други желаещи за старото оборудване не е имало освен "Атомстройекспорт", добави той..." - в. "24 часа".

Вестниците информират е за намерението на Кристалина Георгиева да изправи пред съда разпространителите на клевети срещу нея.

"Кристалина Георгиева е готова да защитава името си от клевети в съда. Реакцията ѝ вероятно е по повод на публикацията на швейцарския журналист Ян Кугелман, който в сайта на института "Форин полиси" твърди, че Георгиева е била агент на ДС. Ето и пълното изявление на Георгиева: "В отговор на последните атаки срещу мен трябва да кажа следното: Досега се въздържах да коментирам постоянните нападки по мой адрес въпреки многото манипулации и откровени лъжи, насочени както срещу мен, така и срещу институцията, в която работя. Не мога обаче повече да търпя кампанията за опетняване на името ми, водена срещу мен от месеци. Търпението си има граници. Обмисляла съм да предприема правни действия, но досега се въздържах-това вече приключи..." - в. "Стандарт".

"Кристалина Георгиева се закани да съди всеки, който я клевети Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева се закани да съди онези, които продължават да разпространяват лъжи по неин адрес. Предупреждението тя написа в профила си във "Фейсбук". В началото на седмицата швейцарски журналист публикува разследване на миналото на Георгиева. "До този момент запазвах почти пълно мълчание относно постоянните атаки срещу мен, въпреки многото изопачения и откровени лъжи, които целят да ми навредят и да навредят на работата ми", отбелязва Георгиева. Тя допълва още, че повече няма да толерира кампания, продължаваща месеци наред, която има за цел да разруши репутацията й. "Търпението ми се изчерпва. В миналото обмислях да предприема правни действия и реших да се въздържа. Тази глава е затворена. От днес ще защитавам името си в съда. Много лъжи бяха разпространени за мен. Ще преследвам в съда тези, които продължават да ги разпространяват", закани се българският еврокомисар." - в. "Сега".