Данъкът върху влоговете продължава да е сред водещите теми на вестниците.

„Една от големите въпросителни - дали премиерът Бойко Борисов ще подкрепи предложението за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите получи днес своя отговор в Шумен днес. Министър председателят застана твърдо зад идеята, като уточни, че от налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка.
Разчетите са за приход от 130-140 млн. лв. от данъка върху лихвите, за да можем да вдигнем с толкова с колкото казахме пенисите, каза Борисов,.." - в. „Дневник".

„От налога върху лихвите ще пострадат хората, които имат много пари в банка, обяви премиерът Бойко Борисов във връзка с предложението за данък върху лихвите по депозитите.
„След като е минало на Министерски съвет, ние сме го приели като решение. Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания", каза Борисов." - в. „24 часа".

„Тези, които имат малки спестявания, да ги приемем, че са бедни, макар че никъде по света, когато имаш спестявания и вземаш лихви от тях, не се наричаш беден човек. Но да приемем, че с малките влогове са бедни хора - на 1000 лева увеличението е 30 стотинки на месец. В същото време при плоския данък 10 %, който беше въведен от предишното правителство, и тогава имаше смисъл, защото имаше огромен растеж, е много трудно да правиш социална държава", заяви премиерът...
„За успокоение на всички, на практика от тази налог не върху депозитите, а върху лихвите от депозитите, ще пострадат хората, които имат големи спестявания и много пари в банката", каза още Борисов...." - в. „Труд".

В. „Сега" цитира по темата експремиера Иван Костов:
„Не можем да се сравняваме с Европа, когато става въпрос за данъчно облагане и да не се сравняваме, когато става въпрос за доходи, заяви в предаването „Седмицата" на Дарик Иван Костов.
Банките не могат да внасят данъка върху лихвата по депозита, защото така се създават многобройни възможности за заобикаляне на данъчното облагане, коментира лидерът на Демократи за силна България. 
„Банките, ако бъдат обложени, ако бъдат накарани да отделят от своя доход, от лихвите, неминуемо ще извършват такива операции, с които ще се компенсират. Задължително е - или ще вдигнат такси, или ще вдигнат процента по кредитите и т.н. 
Освен това в медиите се обърна внимание - НАП разкрива банкова тайна за вложителите", заяви Костов. 
Тезата на финансовият министър Симеон Дянков, че в другите страни от Европейския съюз подобен данък съществува, Костов коментира така: 
„Това става като всички доходи влизат в един куп - всичко се декларира, и след това се облага. Там е малко по-друга системата. Облагането върху източниците не се предпочита. Да не говоря много професионално, но ако се сравняваме с Европа, трябва да е ясно, че там има друга система на облагане на преките данъци на домакинствата, има признаване на част от разходите на домакинствата по най-различни причини - примерно за обслужване на кредити, за програми за енергийна ефективност и т.н., част от разходите от брутните приходи се намаляват с тези разходи, които държавата се стреми целенасочено да стимулира, за да се решат въпроси от типа например на енергийната ефективност. Т.е. системата е съвършено различна от българската и ние не можем да се сравняваме с Европа, когато става въпрос за данъчно облагане, и да не се сравняваме, когато става въпрос за доходи и за начина на облагане", обясни още Костов..."

Неделните вестници съобщават, че финансовият министър Симеон Дянков готви още нови данъци.

„След данъка върху лихвите на депозитите Симеон Дянков смята да обложи и печалбите от хазарт или от борсата. Това стана ясно от интервю на финансовия министър за Дарик.
Новите налози може да влязат в сила от началото на следващата година. В момента се работи и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета, обясни Дянков. Според него целта е да има еднакво отношение към всички приходи на хората, без значение от какво са.
Финансовият министър е съгласен дори да се въведе облагане на транзакциите по банков път, но по-нататък. Най-вероятно въвеждането на този данък заедно с налог върху приходите от аренда ще остане за следващия мандат, поясни финансист номер 1. Пощадени от данъци засега остават само пенсиите..." - пише „Стандарт".

"Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции", обясни Дянков. Той допълни, че преди е бил твърдо против, а сега е "меко" против. Вицепремиерът обаче е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане у нас.
Симеон Дянков смята, че трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат. "Трябва да има равнопоставеност. В противен случай - към изключенията се насочват спекулативни капитали", каза още финансовият министър.
Симеон Дянков е на мнение, че не трябва да се вдигат данъците върху имотите. Финансовият министър добави, че той лично е привърженик на ниските данъци, като във времето данъкът трябва да стане прогресивен вместо плосък." - информира в. „Дневник".

„Дянков готви още данъчни изненади за 2013 г. 
До края на годината и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса може да бъдат облагани...В плановете на 
Дянков влиза и промяна на законите така, че всеки да се осигурява сам, да падне тавана на осигуровките и да се премахне на ранното пенсиониране..
Вицепремиерът е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане у нас.
Финансовият министър добави, че той лично е привърженик на ниските данъци, като във времето данъкът трябва да стане прогресивен вместо плосък." - в. „Сега".

Всекидневниците пишат и за липсата на средства в  приюта на отец Иван, чиито обитатели може да се окажат в бедствено положение през зимата.

„Отец Иван, който гледа над 100 изоставени деца в софийското село Нови Хан, призна в „Карбовски: Директно" по Нова тв, че за предстоящата зима на приюта са необходими още картофи, въглища и котле и вече връщал хора, защото нямало къде да ги слага.
След призива му за помощ са се отзовали десетки хора. "Днес имаше направо стълпотворение - призна той. - Всеки носи по нещо, кой каквото може". -  в. „24 часа".

"Иска ми се да направя и ремонт и като сложа котле изцяло да минем на въглища, за да не плащаме огромни сметки за ток", заяви отец Иван.
Той разказа, че децата до три години се гледат в приюта, над 3 - ходят на детска градина, а по-големите - съответно на училище. По-малките спели следобед, което било задължително. "Ако не спят, наказвам майките", добави той.
Устав постановявал какво не бива да се прави в приюта, а пушенето и пиенето били абсолютно забранени." - пише в. „Труд".

Наскоро отецът призова хората за дарения от храна, тъй като в складовете му бяха останали едва няколко килограма картофи и ориз. За съжаление нуждата продължава да гони приюта на благия отец.
"Още нужда от храна имаме. От въглища и котле също, за да изкараме зима. Отец Иван благодари сърдечно на хората, занесли помощи в дома...
Децата до три години се гледат в приюта, над 3 - ходят на детска градина, а по-големите - съответно на училище, обясни старецът. По-малките спели следобед, което било задължително.
"Ако не спят, наказвам майките", каза отец Иван. Най-малкото детенце било момиченце едва на 7 месеца и носело неговото име - Иванка. Специален устав пък постановявал какво не бива да се прави в приюта. Така например пушенето и пиенето били абсолютно забранени. Отец Иван се надява с помощта на хората всички в приюта да изкарат зимата на топло, светло и сити." - в. „Стандарт"