Посещение. 

"Труд":

Президентът Радев към председателя на Европарламента: Сигурността на европейските граждани започва от външните граници на България

Сигурността на европейските граждани започва от гарантирането на сигурността на външните граници на България. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместен брифинг с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от президентската пресслужба. Президентът Радев изрази увереност, че в партньорство с европейските институции въпросът за общата европейска сигурност ще намери своето успешно и трайно решение.

"Миграцията е предизвикателство за целия Европейски съюз, а не само за отделните национални държави", заяви Антонио Таяни, който изрази пълната подкрепа на Европейския парламент за предприетите от страната ни мерки за справяне с миграционния натиск и предоставянето на закрила на бежанците.

 

 

Избори. 

"24 Часа":

Следят областните за манипулации на изборите, сменят неблагонадеждните

Повечето от досегашните областни управители ще бъдат оставени на постовете си, но ще бъдат следени внимателно дали не опитват да манипулират изборите и да участват в търговия с гласове. Това обяви в понеделник служебният премиер Огнян Герджиков. Той събра министрите си на първо заседание вчера. Тези, за които се появят съмнения, ще бъдат сменяни с хора, на които служебното правителство има доверие, допълни той. Целта е да се пресече купуването на гласове или поне да се ограничи след разрастването му в последните години, обясни служебният министър-председател. Герджиков обяви това за своя кауза още в първата си премиерска реч при представянето на кабинета миналия петък. "Не сме европейка държава ако продължаваме по този начин - вместо да провеждаме избори, да търгуваме с гласове", каза той вчера.

 

 

Допитване.

"Дума":

"Галъп": БСП изпреварва ГЕРБ

 

При парламентарни избори сега 28,7% са твърдо решени да гласуват за БСП, а 27,6% - за ГЕРБ. Това показват данни от експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен от 27 до 29 януари. Според проучването в следващото Народно събрание ще влязат 5 или 6 партии. Под прага остават "Да, България", АБВ и ДОСТ.

Интерес в проучването будят личните рейнтинги на политиците. Първи е президентът Румен Радев с 41,7% доверие. При лидера на ВМРО Красимир Каракачанов също има подем и рейтингът му стига до 26,1%. Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрeварва по доверие лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, съответно с 24,9% на 24,6%. Изненадата е Веселин Марешки, който е нареден на 5 място с 18,1% доверие.

 

Политика. 

"Сега":

Посолството на САЩ в София: Не идвайте за визи, ако сте от посочените от президента страни

Въз основа на заповед на президента на САЩ, подписана на 27 януари 2017 г., издаването на визи за граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен е прекратено незабавно до получаването на допълнителна информация. Ако сте гражданин, или имате двойно гражданство от някоя от тези страни, моля, не насрочвайте интервю за виза и не заплащайте никакви такси за визи. Това пише в Спешно известие на сайта си посолството на САЩ.

Ако вече имате насрочено интервю, моля, НЕ СЕ ЯВЯВАЙТЕ на него, тъй като на този етап няма да можем да продължим с провеждането на интервю, добавят оттам. И още: "Моля, имайте предвид, че някои пътувания с официална правителствена цел, свързани с официално посещение на или от името на международни организации, от името на Организацията на Северноатлантическия договор, или от определени длъжностни лица, не са предмет на тази забрана".

 

Ултиматум. 

"Монитор":

Слави с ултиматум към следващите депутати

 

Слави Трифонов постави ултиматум на следващото 44-то НС, което трябва да бъде формирано след предсрочните избори на 26 март.

В свое отворено писмо шоуменът посочва, че следващите депутати ще имат две седмици на разположение, за да започнат работа по промени в законодателството и да се съобразят с волята на народа, изразена в референдума, чийто инициатор бе неговият екип, включително по отношение на въвеждането на мажоритарния вот, при което ГЕРБ удари на камък. Ако депутатите не съумеели да приемат промените в изборното законодателство в рамките на два месеца, шоуменът щял да пристигне пред сградата на НС. "Ако след този срок, вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на НС, за да отвоювам гражданските си права. Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам. Но знам, че "Съединението прави силата", посочва Трифонов.