24 часа

СОС одобри купувача на Общинска банка

Столичните общински съветници дадоха съгласието си общината да продаде мажоритарния си дял в Общинска банка на лихтенщайнската компания "Новито опортюнитис". Решението бе взето след близо час и пловина дебати с 45 гласа "за", 9 "против" и четирима "въздържал се".

Труд

Коледна вечеря в приюта за бездомни в София

Над 1100 души са без покрив в страната. Около половината от настанените не са от София. Някои от скитниците намират работа да помагат на други като тях.

Монитор

Зареждат банкоматите с половин милиард за празниците

Банките ще заредят банкоматите си с поне 500 млн. лв. за празниците, за да има пари за всички желаещи да теглят, изчислиха за "Монитор" експерти от бранша. Такава сума се очаква да дръпнем от банкоматите около осемте почивни дни - четирите по Коледа и четирите по Нова година, които се събират този декември.

По време на миналогодишните празници от банкоматите на трезорите, които са част от системата БОРИКА са теглени на ден средно по 32,4 млн. лв., показват данните на картовия оператор. У нас обаче има големи банки, които имат изградена собствена система за картови разплащания.

Стандарт

Дават ни обезщетения за вреди от монопол

Право на обезщетение в пълен размер имат всички граждани и фирми, на които са причинени вреди от нарушения на Закона за защита на конкуренцията. Това предвиждат приетите окончателно от парламента промени в Закона за защита на конкуренцията.

А ако една фирма бъде уличена в злоупотреба с монополно положение, или няколко фирми са се договорили да вдигнат цените в нарушение на пазарната конкуренция, потърпевшите ще имат право на обезщетение.

Сега

Държавата удари ЕВН и ЧЕЗ с рекордните 12 млн. лв. глоби

Мъчителното преминаване на родната енергетика към нормални пазарни отношения продължава да ражда скандали и недоразумения. Вчера стана ясно, че държавата ще наложи рекордни санкции на електрокомпаниите ЕВН и ЧЕЗ.

Дума

БСП даде бюджета на Конституционния съд

Депутати от ПГ "БСП за България" внесоха вчера в КС искане за установяване на противоконституционност на процедурата по приемането на бюджета за догодина. Става дума за чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. "Субсидии и други текущи трансфери" и засяга средствата за ремонт на "Св. Александър Невски" и Зографския манастир. Точката от бюджета беше прегласувана няколко пъти по време на второто четене на бюджета за 2018 г. Жалбата е подписана от 65 народни представители.

Социалистите смятат, че е нарушен чл. 88 от Конституцията, където ясно е казано, че закон се приема на две четения.

Капитал дейли

КЗК глоби дружества на ЕВН и ЧЕЗ за злоупотреба с монопол

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкции за близо 6 млн. лв. на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН и ЧЕЗ заради злоупотреба с монополно или господстващо положение. "ЕВН България Електроснабдяване" и "Електроразпределение Юг" са глобени съответно с 1.9 млн. лв. и 1.8 млн. лв., а "ЧЕЗ Електро България" и ЧЕЗ Разпределение България" - с 1.13 млн. лв. и 1.05 млн. лв. Санкциите представляват 8% от определените нетни годишни приходи на дружествата. Първоначално сред проверяваните субекти са били и такива от групата на "Енерго-про", но за тях нарушения не са установени.