Правителство. 

"Монитор":

Совалки за кабинет между ГЕРБ и Патриотите

Совалки за намиране на пресечни точки за формиране на правителство след провелия се в неделя вот стартираха днес ГЕРБ и "Обединени патриоти", които бяха партньори и в кабинет "Борисов 2". Домакин на неофициалните разговори бе лидерът на партията победител на вота Бойко Борисов. В централата на ГЕРБ още рано сутринта пристигнаха тримата председатели на Патриотите - Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, макар първият да дойде отделно. Още на влизане те опитаха да финтират медиите за целта на срещата, като измисляха всякакви други поводи, но не и бъдещото управление на страната. По време на разговорите пък в централата на ГЕРБ бяха куп бивши министри от кабинета "Борисов 2", които се очаква да получат отново постове във властта. Сред тях бяха Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Владислав Горанов, Екатерина Захариева, Ивелина Василева, Теменужка Петкова, Николина Ангелкова. Срещата продължи около два часа, като на излизане от централата лидерите на "Обединени патриоти" бяха пестеливи в коментарите си. Симеонов директно подмина медиите. "Рано е. Разговорите бяха съвсем общи, предстоят още следващата седмица най-вероятно", каза пък Каракачанов.

 

Бежанци. 

"Сега":

Правителството отмени постановление № 208

Служебното правителство отмени Постановление 208 за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета с Постановление №208 на Министерския съвет от 2016. Това съобщи след извънредното правителствено заседание министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, предаде БГНЕС.

Постановление 208 на МС от 2016 година беше остро атакувано от социалистите по време на предизборната кампания както на президентските избори, така и на парламентарните. Още преди 5 месеца Корнелия Нинова се закани, че кметове от БСП ще внесат жалба до ВАС, който да отмени постановлението.

 

Вот. 

"Труд":

Националният съвет на БСП даде вот на доверие на Нинова

 

Националният съвет на БСП даде вот на доверие на Корнелия Нинова като председател на партията.

НС на БСП гласува доверие на Корнелия Нинова с пълно мнозинство.

Гласуването беше явно, с вдигане на ръка в зала "Александър Лилов".

До гласуването и обсъждането на вота се наложи след като самата Нинова поиска това от Националния съвет на БСП, заради това, че партията е загубила изборите за 44-ото Народно събрание.

Със 118 гласа "за", нула против и нула въздържал се Националният съвет на БСП взе следните решения:

1. Оценява положително постигнатите резултати от Парламентарни избори 2017, отчита грешките, допуснати в кампанията и дава вот на доверие на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова да продължи политиката на промяна за БСП и България.

 

Отменено решение. 

"Дума":

Копривщица остава архитектурно-исторически резерват

 

Министерството на културата обяви вчера, че Копривщица ще запази статута си на архитектурно-исторически резерват. Ден преди това излезе скандалното решение на общинския съвет в града, в което се предлага думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат от новия Общ устройствен план на Копривщица. Предложението бе на председателя на Комисията по териториално и селищно устройство Петър Вълев и мина с единодушната подкрепа на общинарите от ГЕРБ.

От Министерството на културата обявиха, че "заварените обявени по досегашния ред недвижими паметници на културата запазват своя статут и категория като културни ценности по смисъла на Закона за опазване на културното наследство". В този смисъл градът в своите регулационни граници запазва статута си на архитектурно-исторически резерват. Оттам допълват, че промяна или актуализация на статута на недвижимата културна ценност може да бъде инициирана само по реда на Закона за културното наследство и на Наредба № Н-12 от 21 ноември 2012 г. към същия закон, а не с решение на общинския съвет. В отвореното си изявление министерството акцентира, че промяна на статута на културни ценности от национално значение може да бъде инициирана от искане на кмета на дадена община, но такова по случая с Копривщица не е постъпило.

 

Обвинение. 

"Дума":

Петима служители на ДАИ са обвинени в корупция

 

Хасковската окръжна прокуратура повдигна обвинения за корупция на петима служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Всички те са мъже и са на възраст между 27 и 53 години, съобщиха от държавното обвинение.

Единият от тях отива на съд, след като в периода от 16 октомври 2015 г. до 18 ноември същата година е поискал и приел няколко подкупа на автомагистрала "Марица", общият размер на които бил 80 евро. Той взел парите, за да не състави актове за различни нарушения. В единия от случаите той спрял за проверка три товарни композиции с турска регистрация, като поискал и приел от водачите по 20 евро. В два от случаите парите били поставени в паспорта, а в третия до отворената врата на кабината откъм шофьорската страна.

Вторият обвиняем поискал паспорта и документите на шофьор, пътуващ от Истанбул, през Германия за Дания, с товар от текстилни изделия. Инспекторът казал на турски език: "Хайде, комшо, обърни ми внимание, уважи ме". Подканата му била възприета от шофьора като искане на подкуп и той сложил в паспорта 20 евро, за да не му се наложи наказание.