Проверки. 

"Дума":

Спешни проверки в трите ЕРП-та

Държавата започва проверки в трите електроразпределителни дружества. Ще се проверява разпределителната мрежа, състоянието на електромерите и качеството на услугата, която получават потребителите. Проверките в ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про са част от мерките, които днес бяха обявени от енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на КЕВР Иван Иванов.

Инспекциите тръгват от 15 януари и ще продължат 10 дни. Екипи на енергийното ведомство и на КЕВР ще проверяват на случаен принцип електромерите както на битови, така и на бизнес потребители дали дават технически отклонения. Двете институции ще проверят също лицензионната дейност на трите ЕРП-та.

Освен това КЕВР ще привика в понеделник ръководителите на трите ЕРП-та, шефовете на НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток" 2, НЕК, енергийната борса с участието на енергийния министър Теменужка Петкова. Ще се обсъжда възможност да се доставят на борсата различни количества енергия във всички сегменти.

 

Войводиново. 

"Сега":

Каракачанов: Дискриминираният съм аз!

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че и той е дискриминиран от ромите. "Нещо за дискриминация чух?! Дискриминираният съм аз!", възмути се той, цитиран от Би Ти Ви, по повод жалбата срещу него в Комисията за защита от дискриминация.

Изявлението му беше направено два дни след разпоредената от него акция във Войводиново, довела до събарянето на цялата ромска махала. Напрежението в селото бе провокирано от побой над военнослужещ, извършен от двама братя роми. Тази вечер в селото се готви нов голям протест, в който вероятно ще се включат и футболни агитки.

"Аз мисля, че полицията ще си свърши работата - както първата вечер, когато беше най-силно напрежението и емоциите, полицията не позволи да има саморазправа", поясни пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов. По думите му на протеста се подготвят да отидат и представители на една организация на бивши военни, а той е разговарял с тяхното ръководство.

 

Дело. 

"Монитор":

Скриха СРС-та срещу Иванчева

Аудио и видеозаписите, направени със СРС по повод уговарянето на подкупа, който е поискала бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева от строителния предприемач Александър Ваклин, не бяха слушани по време на съдебното заседание в спецсъда.

Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров са подсъдими за получаването на 70 000 евро подкуп от Ваклин, които били първи транш от 500 000, за да придвижат преписката му за строеж в жк "Младост 4".

"Искаме аудиозаписите да се изслушат в цялост, а не само в отделни часове, за да не се извежда смисълът на разговора извън контекста", заяви един от тримата прокурори по делото. Съдия Иво Хинов обаче отхвърли искането и прие това на подсъдимите и защитата им да бъдат пуснати само записите, в които според Иванчева и Петрова има разминавания между това, което се чува и това, което е записано на хартия, т.нар. ВДС /веществени доказателства/.

 

Казус. 

"24 часа":

ЧСИ-то Тотко, забъркал скандала с либийския танкер, избяга от България

Прокуратурата разследва Колев за превишаване на правата при смяната на екипажа, ще се търсят и други виновни длъжностни лица

Частният съдебен изпълнител Тотко Колев от Бургас е избягал от България на 20 декември, научи "24 часа" от източник в МВР.

Това се случва ден преди скандалната смяна на екипажа на либийския танкер "Бадр" и предаването му на новия собственик - фирмата "Булгаргеомин". Тотко Колев е човекът, благодарение на когото става превземането на танкера. Скандалната история беше разказана в "24 часа", след като България беше въвлечена в международен скандал с предупреждението на Либия, че ще арестува всеки кораб с български флаг, който плава в нейни териториални води.

 

НОИ. 

"Дума":

Всеки трети българин звъни до НОИ за обезщетения 

Всеки трети българин, който звъни до Националния осигурителен институт, се обажда с въпроси, свързани с паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинство, съобщават от института.

За 6 години Контактният център е приел над 1,1 млн. обаждания. Една пета от нашенците, които са се обадили са търсили информация за пенсиите си. 31 на сто от българите звънят с въпроси за програмата "Профилактика, рехабилитация и отдих", фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", осигуряване на самоосигуряващи се лица, трудови злополуки и професионални заболявания. Едва 5 на сто от българите пък задават въпроси относно електронните услуги на института. Поне една трета обаче от запитванията са от компетенцията на други институции, отбелязват от НОИ.