24 часа

Специални екипи ще проверяват за палене на стърнища

Министерството на земеделието сформира специални екипи, които ще извършват проверки за палене на стърнища в страната. Включени са служители на фонд "Земеделие" и областните земеделски служби.

Експертите ще имат постоянна връзка с регионалните дирекции на пожарната, а също така ще получават информация от подадени сигнали на тел. 112.

От министерството напомнят, че паленето на стърнища е забранено. Според Закона за опазване на земеделските земи санкцията за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно става от 2000 до 12 000 лв.

Изгарянето на стърнища е нарушение на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията по еврорегламент. Спазването им е задължително условие, за да могат земеделските стопани да получат пълния размер на директните си плащания.

Труд

Балканско село брани с артилерия ниви и градини

Притиснато между горите на Широка планина от север и Язова планина от юг, село Превела - на 30 км от Монтана, е впило къщи в каменистата земя и се мъчи със зъби и нокти да оцелее. Хората се борят с бедност и безработица, нивите и градините - със сухата пръст и природните стихии. За да си опазят прехраната и спокойствието за утрешните дни, местните жители дори са създали собствена артилерия.

Дулата на самоделните оръдия - тип черешово топче, не са насочени към пътищата и вражески части, а право в небето. Мястото, откъдето дебнат природните бедствия и най-страшното от тях - градоносните облаци. Повечето от жителите на Превала, останали в бащините домове след 30 години промени и премеждия, преживяват със земеделие в личните дворове и парчетата ниви между скали и дървета.

Затова, зададе ли се тъмен облак над чукарите, треперят като клони на трепетлика. Ледените парчета съсипват многомесечен труд и отглежданата с мъка и обич продукция за трапезата и децата по градовете. И за да ги опазят, балканджиите зареждат самоделните топчета и гърмят по черните сенки на небосклона.

Монитор

Футболните стюарди 5 пъти по-евтини от полицията

За цял ден един стюард струва между 30 и 50 лева, докато наемането на полицаи се таксува на час. Ставката тръгва от 10 лева за редови служител, а на всеки четирима трябва да се наема и офицер, който е в пъти по-скъп.

Наемането на частни охранители е позволено според закона, но на практика ролята на МВР остава незаменима, особено при по-напечените двубои. При безредици именно полицията се нагърбва с възстановяване на реда, а цената на МВР за най-рисковите дербита достига до 40 000 лева.

Практиката да се наемат стюарди за охрана на футболни двубои е отдавна наложена в чужбина, а у нас първите крачки бяха направени преди 15-ина години. До онзи момент футболните клубове бяха задължавани по закон да наемат определен брой полицаи според очакваната бройка фенове. Според наредбата на Българския футболен съюз разходите за това се поемат от отбора-домакин, като ако не бъде спазена тази точка, мачът изобщо не започва и се налагат солени санкции.

Сега

Симеон II: Независимостта е относителна

Независимостта е относителна в световния контекст, а членството на България в различни съюзи, дори в НАТО, не бива да се политизира. Това заяви в неделя пред Нова тв Симеон II.

Той взе отношение и към реакцията на външното ни министерство за изложбата на руското посолство, посветена на 9 септември. Тя стана повод отново да се раздели обществото на тема - освободителка или не е Русия.

"Страната си има идентичност от векове. Въпросът е човек да се съобразява с действителността и да разбере, че независимост в пълния смисъл е невъзможна за никого, дори за най-великите държави и сили. Въпрос и на хармония", заяви Симеон II.