И Станишев обвиняем

 

"Труд":

Станишев с обвинение, че е загубил 7 секретни доклада

 

"Няма съмнение, следствието и прокуратурата действат под огромен натиск от изпълнителната власт, изпълняват нейна политическа поръчка." Това заяви вчера бившият премиер Сергей Станишев, след като официално се сдоби с обвинение. След неколкомесечно очакване медиите най-накрая разбраха: соцлидерът отговаря, че като премиер е загубил 7 секретни документа - три, изготвени от ДАНС, два от МВР и два от министъра на отбраната и от НАТО. Документите му били предадени от секретното деловодство на Министерския съвет.

 

 

"Стандарт":

Станишев и Октопода братя по адвокати

 

Бившият премиер Сергей Станишев и лидерът на BG Октопода Алексей Петров делят общи адвокати. И двамата са наели за свои защитници Ина Лулчева и Васко Василев, стана ясно вчера.
Засега съдбата на двамата не е за завиждане. Сергей Станишев получи вчера обвинение за загубването на 7 секретни доклада от Министерския съвет, чието съдържание е държавна тайна. Листовете изчезнали от деловодството на "Дондуков" 1 между 4 ноември 2005 и 10 септември 2009 г. Три от тях са изготвени от ДАНС, два от МВР и по един от Министерство на отбраната и НАТО.
Ако бъде осъден, Станишев е заплашен с килия до 2 години или пробация. Най-вероятно обаче заради чистото си минало експремиерът ще бъде само глобен.

 

 

 

Газ

 

 

"Труд":

Борисов не знае за колко ни продават газа от „Газпром"

 

Реално ние не знаем на каква цена „Газпром" ни продава газа, това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус".

"Всичките пет години преговорите по доставките на газ за България, така са водени, че ние не знаем реално на каква цена „Газпром" продава газа. А в същото време, г-н Овчаров и много други, разправят колко сполучливи договори са подписали. А споразумението с „Газпром" е подписано дори, без да е прочетено.

 

 

 

България първа по изповядани "грехове" пред ЕС

 

"Сега":

България смая Брюксел с финансови нередности


Брюксел класира вчера България на първо място в ЕС по изповядани финансови грехове през 2009 г. Предната година държавата бе уличена, че крие до последно нередностите с еврофондове, докато не бъдат изкарани наяве от брюкселските чиновници. Сигналите за нередности (включително измами) в България са се увеличили със 134% през 2009 г. спрямо 2008 г.

 

 

Мерки

 

 

"Монитор":

Храните менте в позорен списък


Имената на фирмите, които произвеждат храни менте, ще бъдат качвани на стената на позора - това каза вчера земеделският министър Мирослав Найденов. Списъкът с нарушителите ще стои в сайта на аграрното ведомство и ще бъде достъпен за всички потребители. За да се намали броят на тарикатите, които правят лоши храни, се налага държавата да засили контрола. В момента тече преструктуриране на лабораториите, които от стотина ще останат само шест, но в тях ще може да се прави анализ на храните от А до Я. Всеки производител, който бъде хванат да мами потребителите, ще си плати за дяволъка, категоричен е министърът.

 

 

 

Мобилни групи издават паспорти

 

 

 

"Стандарт":

Паспорти в офиса


Край на опашките за нови паспорти и лични карти. МВР ще осигури мобилни групи, които ще взимат пръстови отпечатъци и ще снимат хората на работните им места. Заради проблемите със софтуера в момента се чака с месеци за нови документи. 
Услугата ще се предлага за компании с голям брой служители, обясниха от ведомството на Цветан Цветанов. Шефовете на фирмите трябва да подадат заявление в МВР, в което да посочат няколко възможни дати, когато всички са на работа.

 

 

 

Парламентът с нова сграда

 

 

"Монитор":

Строят нов парламент


Да бъде построена изцяло нова сграда, в която да се помещава Народното събрание. Такава идея се обсъжда сред управляващите, разкри за „Монитор" съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Идеята за преместването на парламента, която се дискутира от дълги години, беше повдигната отново преди броени дни с аргумента, че залата, в която се провеждат пленарните заседания, помещенията за сбирките на комисиите и кабинетите на депутатите трябва да се съберат под един покрив. Целта е да се спестят средства, а и времето, което законотворците и чиновниците губят в пътуване между двете здания. Както е известно, в момента пленарните заседанията се провеждат в основната сграда на площад „Народно събрание", а комисиите се събират в бившия Партиен дом.

 

 

 

Убийство заради клиент

 

"24 часа":

Таксиджия уби колега за клиент, 4-ма гледат и мълчат

 

Таксиметров шофьор уби колега с лопата след спор за клиент вчера в София.

Пътникът си тръгнал с трета кола, а двамата останали да изясняват стари и нови вражди на стоянката в в столичния квартал Младост 3 до бл. 350.

33-годишният Иво Н. от доста време бил в конфликт с почти два пъти по-възрастния си колега - 57-годишния Цветан Илиев. Те работят във фирма "За едно евро".

Техни колеги не си спомнят за какво точно се мразели шофьорите. Искрата вчера обаче най-вероятно е било пререждане.