Срещу замърсяването. 

"Сега":

Столична община въвежда "зелен билет" от 1 лев

Столична община одобри окончателно мерките срещу мръсния въздух в града, съобщава bTV. "Зелен билет" от 1 лев и затваряне на зони за паркиране при високо замърсяване са част от новите правила, които ще се прилагат в дни с по-сериозно замърсяване.

При слабо замърсяване общината ще призовава да се ограничат автомобилите и при възможност твърдото гориво за отопление да се използва по-малко. Улиците ще се мият по-често.

При по-силно замърсяване ще може да се паркира безплатно на входни артерии в града и да се стига с градския транспорт навътре в столицата.

 

Грип.

"Монитор":

Всяко шесто школо в грипна ваканция

Грипът затвори приблизително всяко шесто училище. 404 станаха школата в страната от общо 2380, в които днес нямаше учебни занятия поради висока заболеваемост, съобщиха от Министерството на образованието и науката. По-късно от здравното министерство съобщиха, че от утре грипна епидемия се обявява и за област Ямбол и община Габрово. Съответно класните стаи ще останат празни и там. В Ямбол няма да се учи до сряда включително, а в Габрово до понеделник включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации, съобщиха още от здравното министерство. Главният държавен здравен експерт д-р Ангел Кунчев обясни пред "Монитор", че болните се увеличават и в София-град и е възможно през следващата седмица епидемия да бъде обявена и в столицата. Днес пък грипът повали София-област.

 

Спор. 

"Монитор":

ГЕРБ отлага Истанбулската конвенция

ГЕРБ отлага за известно време гласуването на ратификацията на Истанбулската конвенция, докато се проведат дебати и разяснителна кампания сред обществото. Това стана ясно от думите на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в парламента. Така ПГ на ГЕРБ са решили, че е нужно повече запознаване и информиране на гражданите, заради спекулациите, които се внушавали покрай конвенцията. "В момента обществото сериозно е подведено", обясни Цветанов. В тази връзка управляващите ще инициират серии от дебати, кръгли маси, разговори с експерти, академичната общност, неправителствени организации, включително и със Светия Синод, така че да разсеят всички съмнения. По тази причина се спира обсъждането и гласуването й в парламентарните комисии. Красимир Велчев, които оглавява комисията по вероизповедания, обяви, че документът няма да бъде обсъждан и отпада от дневния ред на неговата комисия, която всъщност е водеща по темата.

Цветанов обясни, че конвенцията трябва все пак да се приеме до края на българското председателство на ЕС, а то пък изтича до края на юни. Той даде да се разбере,че това решение за отлагане на конвенцията е съгласувано с премиера Бойко Борисов.

 

Ток. 

"24 Часа":

Министър Петкова: Цената на тока на свободния пазар не влияе на тази на регулирания

Смятам, че връзката, която бизнеса направи е напълно неоснователна. Няма как цената на електроенергията на свободния пазар да повлияе на тази на регулирания пазар. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заседание на парламентарната комисия по енергетика, предаде репортер на Агенция "Фокус". Когато става дума за свободен пазар, държавата няма как да го регулира. Цената на електроенергията се определя от търсенето и предлагането, обясни тя. "Когато става въпрос за преекспониране на проблема, това трябва да се казва", коментира още Теменужка Петкова. "На срещата, на която бизнесът присъстваше, се направи предложение да се активира студеният резерв- на борсата има голямо предлагане и цената да падне. Обясних, че това няма как да стане", посочи енергийният министър. Никога не бих си позволила да наруша закона. Ако бъде активиран студеният резерв трябва да са налице предпоставки за това, уточни Теменужка Петкова. Вчера разбирам, че бизнеса е пуснал сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за монополното положение на двете държавни централи. Не мога да си го обясня, очевидно колегите имат мотиви, но е странно, поясни тя. Държавата ще направи всичко необходимо българският бизнес да бъде конкурентоспособен и смятам, че сме го доказали, заяви енергийният министър. С последните промени в Закона за енергетиката от 1 януари предприехме действия за въвеждане на регламент за правомощията на регулаторите. Той дава конкретни правомощия на регулаторите да извършват проверки и да изземват документи след решение на съда, каза още Теменужка Петкова.