Петъчните вестници съобщават, че топлофикациите и  електроразпределитечните дружества искат шоково поскъпване на тока и парното.

„Доставчиците на ток и топлофикациите искат шоково вдигане на цените от 1 юли, става ясно от заявленията им в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), публикувани вчера. Исканото увеличение за тока достига до 25 на сто за нощната тарифа, а за парното - до 46,97%.
До този момент само доставчикът на ток в Южна България ЕВН беше обявил точна цифра за исканото поскъпване от 1 юли - 8,5%. Компанията е заявила увеличение на цените на дневната и нощната тарифа със средно 3,6%. Останалото увеличение идва от добавките към цената - за пренос, достъп и балансиране.
Доставчикът в Западна България ЧЕЗ иска увеличение на нощната тарифа с 25,39%, а на дневната с 9,38 на сто. Няма данни обаче за добавките. Доставчикът в Североизточна България „Енерго про" настоява за увеличение на нощния ток с 24,96%, а на дневния с 2,62 на сто.
В същото време искането на дружеството за увеличение на цените за достъп и пренос са с до 210,91% по-високи от настоящите. Така общото увеличение на компанията ще надхвърли обявените проценти.
Най-голямо увеличение на цената на топлата вода и парното иска „Топлофикация Враца" - 46,97%. От заявлението на пловдивската топлофикация, която е на ЕВН, излиза че е заявен ръст от 32,11%. От дружеството обаче уточниха пред „Труд", че всъщност искат увеличение от 21,6 на сто, защото са направили заявката си преди предишното поевтиняване на парното.
Най-голямата топлофикация у нас - в София, предлага увеличение на цените от 17,47%...
Сега, едновременно с поскъпване на парното, повечето топлофикации искат и увеличение на цената на тока, който произвеждат, с до 26,48 на сто. Това ще се отрази в общата цена на електроенергията, тъй като токът на топлофикациите продължава да влиза в сметките на бизнеса и бита.
Окончателно решение за цените на тока и парното ще вземе енергийният регулатор в края на юни. От КЕВР отказват да коментират подадените заявления, както и да публикуват подадените от останалите производители на електроенергия заявки..." - в. „Труд".

„Топлофикационните дружества са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране заявления с искания за по-високи цени на услугите си от 1 юли 2015 г. С изключение на  "Топлофикация Бургас", която предлага цената й да бъде понижена с 2 процента в сравнение с действащата, всички останали дружества искат увеличение, съобщи БТА.
"Топлофикация София" предлага топлата вода от 1 юли да поскъпне със 17,47 процента, за Пловдив исканото увеличение е с над 30 процента.
Топлофикация Плевен" предлага поскъпване на топлата вода с 15,66 процента, "Далкия Варна" - повишение с 5,46 процента, а "Топлофикация Велико Търново" - с 16,75 процента.
Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев коментира, че подадените заявления са изготвени съгласно действащата методика за определяне на цените.
В тях са включени разходите за емисии въглероден диоксид, които преди не са били включвани в цените, както и технологични и други разходи, орязвани през предишни години.
Николаев посочи също, че цените на електрическата енергия са били намалявани на два пъти през предишни периоди, без това да се отрази на цената на топлинната енергия и сега тези разходи също трябва да бъдат компенсирани, откъдето се получава и голямата разлика между сегашните цени и тези, които са поискали дружествата...
По думите му, миналата година, с изключение на три топлофикации, всички останали дружества в сектора са били на загуба.
"Година след година по-малки топлофикации спират да работят, защото не могат да издържат на пазара при определяните от регулатора цени", коментира Илия Николаев.
Той добави, че целта на никое дружество не е самоцелно да увеличава цените си, но трябва и да се покрият съществуващите разходи..." - в. „Сега".

Всекидневниците съобщават също, че парламентът прие окончателно промените в закона за енергийната ефективност.

„Народното събрание гласува окончателните промени в закона за енергийната ефективност, внесен от Министерския съвет, предвиждащ регламентирано определяне на националната цел за енергийна ефективност за 2020 г., съобщи „Фокус".
В законопроекта е регламентирано и разработване на национални планове за действие по енергийна ефективност и национален план за подобряване на енергийната ефективност, свързано със сгради - държавна собственост. Въвежда се изискване и към предприятията, които не са малки или средни, да се подлагат периодично на енергийни обследвания, и то поне веднъж в рамките на четири години. Ще се намалят емисиите на парниковите газове и ще доведат до подобряване на жизнения стандарт на гражданите.
С цел намаляване на административната тежест, срокът на валидност на удостоверенията за вписване в публичните регистри на лицата, извършващи обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради и обследване за енергийна ефективност на промишлени системи, е увеличен от 3 на 5 години.
Целите на промените е въвеждане на задължение във всички отоплявани и/или охлаждани сгради, държавна собственост, ежегодно да се предприемат мерки за подобряване на енергийните характеристики на поне 3 % от общата им разгъната застроена площ. Регламентира се изискване всички големи предприятия да се подлагат на енергийно обследване поне веднъж на всеки четири години.
Регламентирано е и издаването на сертификат за енергийна ефективност на отделни части в сграда съобразно видовете сгради. Въвежда се национално определение за „сграда с близко до нулево потребление на енергия"..." - в. „24 часа".

„Новият Закон за енергийната ефективност e разработен във връзка с транспониране разпоредбите на Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност.
С приемането на Закона ще се допринесе за постигането на националните цели за енергийна ефективност, като по този начин страната се включи активно в усилията на Европейския Съюз за изпълнение на общата цел на общността за 2020 г., съобщиха от Министерството на енергетиката.Със закона е регламентиран начинът, по който ще се определи националната цел за енергийната ефективност за 2020 г., като за подпомагане нейното изпълнение се въвежда и цел за повишаване на енергийната ефективност при крайното потребление на енергия, която се разпределя като индивидуални цели между задължените лица. Като такива са определени всички доставчици на горива и енергия на дребно, с изключение на доставчиците на горива за транспорта. За улесняване на задължените лица при изпълнение на индивидуалните им цели, се регламентира поетапното увеличение на новите годишни спестявания. Дава се възможност да се отчитат мерки, изпълнени след 31 декември 2008 г., които продължават да действат до 31 декември 2020 г., мерки за повишаване на енергийната ефективност при преобразуването, преноса и/или разпределението на енергия и спестени количества енергия, постигнати в предходните 4 или следващите 3 години..." - в. „Преса".

Приемането на спорните текстове от закона за търговските вериги също е сред темите на всекидневниците.

„Парламентът прие Закона за търговските вериги без дебати
Народното събрание одобри на първо четене Закона за защита на конкуренцията, станал по-известен като Закон за търговските вериги. В подкрепа на предложения от БСП законопроект гласуваха 95 депутати, двама бяха против, а 41 се въздържаха. Той бе приет без нито едно изказване. Разглеждането му беше вкарано в дневния ред на парламента на 29 април, изненадващо и за вносителите от опозицията.
Целта на предложението е да допълни съществуващите разпоредби и да създаде условия за защита на националните пазари, производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги.
Това трябва да стане, чрез осигуряване на равнопоставеност при воденето на преговори за търговски сделки и ограничаване на нелоялните търговски практики.
Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.
Съгласно новите текстове на търговските вериги вече няма да се разрешава да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса „рожден ден", такса „стелаж", такса „откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др...
При представянето на законопроекта, депутатът от БСП Корнелия Нинова обясни, че с техните предложения не въвеждат свръх регулация. Тя обърна внимание, че предлаганата регламентация съществува отдавна, но в други закони.
Законът за веригите бе приет на две четения от предишното 42-ро Народно събрание, след което бе върнат за ново разглеждане с вето на президента Росен Плевнелиев.
За първи път в рамките на предишния парламент управляващото мнозинство не успя да събори ветото на президента..." - в. „Сега".

„Законът за търговските вериги, или както е известен повече - за защита на конкуренцията, отново бе повод за спор между ГЕРБ и БСП. Вчера по предложение на опозицията текстовете от миналото Народно събрание бяха приети на първо четене. "Законопроектът се нуждае от изключително съществена редакция между първо и второ четене, защото приетите текстове са в голямата си степен тези, които президентът върна миналата година", заяви шефът на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ).
Срокът между първо и второ четене бе удължен на три седмици, тъй като се оказа, че първите предложения за поправки датират още от 2012 година. "Ще предложим отпадането на санкциите от 10% от търговския оборот, тъй като това е огромен риск за българските предприятия. Ако тя се запази в този си вид, най-вероятно търговските предприятия ще предпочетат да не продават български стоки, което ще ощети българските малки и средни предприятия", обясни Добрев. Той припомни и мотивите на ветото на закона от президента Росен Плевнелиев, в които се казва, че с някои от тези текстове има риск от увеличаване цените на стоките и нанасяне вреда на българските потребители.
Соцдепутатката Корнелия Нинова обясни, че със закона се прави опит да се забранят нелоялни практики. "В момента две вериги забавят плащанията в продължение на 6 месеца. Подобно забавяне е водило до фалити на фирми", каза от трибуната тя.
Според социалистите с промените в закона ще се сложи край на двусмислените договорни условия, както и измененията на договорите между търговските вериги и производителите със задна дата. С измененията се въвежда и понятието "значителна пазарна сила" за предприятие, в което доставчици или купувачи са зависими от него.
ТЪРГОВЦИТЕ: Промените ще вдигнат цените
Становището на Сдружението за модерна търговия (СМТ) е, че приетите промени ще доведат до повишаване на цените на храните и ще навредят на малките и средните български производители. Това се казва в нарочна декларация на СМТ. Гласуваните текстове са лобистки и целят по административен път да повишат печалбите на определени неконкурентоспособни български производители. Предлаганите текстове са опит да се узаконят свръхрегулации, които ограничават конкуренцията, вместо да я защитават, пише още позицията на СМТ." - в. „Стандарт".

Вестниците информират също, че 3 милиона българи живеят с по-малко 360 лева на месец.

„Над 50% от домакинствата в страната живеят с 64% от необходимите средства за издръжката на живота. Това означава, че тези домакинства са принудени да се самоограничават в разходите си. Около 3 милиона са българите, които живеят със средства до размера на минималната работна заплата, която е 360 лева.
Това каза Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, по БНР.
Според първото тримесечно изследване за 2015 година средните стойности на необходимата издръжка на живот се запазва на същите нива спрямо миналата година.
Има леки колебания, но те основно се дължат на сезонния характер на пресните зеленчуци и плодове. Последните месеци поскъпнаха зеленчуците и през празничните дни отново ще купуваме пресни зеленчуци на значително по-високи цени спрямо миналата година..." - в. „Преса".

"При нехранителните стоки все още се запазва низходящата тенденция и това основно се дължи на международните цени на петрола в края на 2014-а и началото на 2015-а година, които доведоха до по-ниски средни цени в транспортния сектор и логистиката", каза още Иванова.
"Издръжката на живот за първото тримесечие на 2015-а година отнасяме към данните за четвъртото тримесечие на 2014-а година и получаваме лек ръст на хората, които се издържат над издръжката на живота, но това от една страна може да бъде положителна индикация, но доколко този процес има конюнктурен характер или се обяснява от нарастването на доходите в края на годината в резултат на допълнителните плащания може да се анализира със следващите периодични изследвания."...
Според нея, над 50% от домакинствата в страната живеят с 64% от необходимите средства за издръжката а живота:.." - в. „Стандарт".

Недоволството срещу политиката на здравния министър Петър Министър също е сред темите на  всекидневниците.

„КРИБ: Членовете ни са притеснени от здравната политика на Москов
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпрати отворено писмо относно последните събития в българското здравеопазване. Ето и пълният текст на позицията на конфедерацията:
С настоящето отворено писмо, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изразява пред българското власти и общество, притеснението на нашите членове, от водената в момента здравна политика, анонсите за промени, които ръководеното от д-р Петър Москов ведомство дава и начинът им на артикулиране.
От началото на управлението на правителството досега всекидневно сме свидетели на противоречиви изказвания, неподкрепени с икономически и финансови анализи и правни аргументи от страна на екипа на Министерство на здравеопазването, и в частност на министър Москов. Вече имахме възможност да изразим учудването и разочарованието си от това, че първите промени в Закона за здравно осигуряване бяха одобрени от правителството, без по никакъв начин да бъдат консултирани със социалните партньори, както и от предложената идея за одържавяване на Националната здравноосигурителна каса.
Нашите членове многократно са изразявали недоволството си от меко казано нетолерантното намерение на министъра на здравеопазването да лиши пациенти от малцинствата от здравна помощ, както и от прибързаното предложение давността за здравни вноски да бъде 15 години.
Изключително притеснени сме и от анонса за разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет, тъй като по наше мнение това ще доведе до увеличаване на разходите на нашите компании за здравни услуги, като нашите служители ще бъдат принудени да доплащат, без да могат да се възползват от правата си на здравноосигурени.
Смятаме, че дори и идеята да е добра, тя по никакъв начин не е разяснена прозрачно и публично, нито е подкрепена с прогноза за въздействието й. В нашата организация, всекидневно се получават сигнали за забавено лечение липса на лекарства, ниско качество на здравната услуга.Това освен негативно влияние върху нашето общество в чисто хуманен смисъл, има и негативно влияние посредством нашите служители и върху икономическите резултати на българските бизнес организации.
Особено безпокойство събудиха последните и засега единствени, преки действия на здравния министър - уволнението без мотиви на директора на една от най-добре работещите държавни болници „Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев. Последващият анонс беше, че причината за това е, че той не е съгласен със здравната реформа и конкретно със сливането на девет държавни болници. Министърът оповести, че същата съдба очаква всеки, който се противопостави на плановете и идеите на министерството.
Сигурни сме, че всеки демократично убеден гражданин, ще се съгласи с нас, че сигналът, който изпраща тази саморазправа с успешен мениджър, говори за автократизъм, разчистване на лични сметки и дори политически непрофесионализъм, които нито един министър не би трябвало да проявява в своята работа в услуга на българското общество...
Като най-голям осигурител на работещите в България считаме, че изразходването на средствата от здравни вноски и мениджмънтът на лечебните заведения, притежавани от държавата, трябва да бъдат максимално прозрачни и да бъдат управлявани в интерес на осигурените, т.е. на всички нас..." - в. „Труд".

В. „Дневник" публикува коментар на  Деян Енев по темата:
„И така. Защо министър Москов ще настъпи мотиката?
Силата на министър Москов досега беше в няколко неща - в младежкия му жар, в бързата му, красива и компетентна реч, но преди всичко - в тоталната подкрепа на дейността му от страна на съсловието.
В момента министър Москов губи подкрепата на съсловието. Това става със страшно бързи темпове. А без подкрепата на съсловието неговата дейност е обречена на провал.
И ще стане така, министър Москов. Ти ще искаш да успееш и дълго няма да признаваш провала. Но това ще те умори. Ще "прегориш". Когато човек застане толкова млад на такъв висок пост, той развива склонност към месианство - като естествена компенсаторна реакция на огромните отговорности, стоварили се на гърба му. Думата "реформа" се превръща в мантра. (Макар че, кешки да не ги бяхме живели тези двайсет и пет години. Все говорим за реформи и така и не разбрахме какво е това - яде ли се, пие ли се, мре ли се от него!)...
Нека сега да съсредоточим вниманието си на карето на Александровска болница - като умален модел на българското здравеопазване. Това, което ти предлагаш, сливането на клиниките и преминаването им под обща "шапка", казано съвсем простичко, е римейк на нещо много познато - преминаването от ТКЗС към АПК. Спомняш си, вярвам, тези понятия от недрата на соца - макар крива и куца, "формулата" ТКЗС беше работеща формула. С преминаването към АПК започна сривът на селското ни стопанство.
И тук ще стане същото. Изкуствената "шапка" ще затормози дейността на отделните клиники. Тази "шапка" ще започне да расте и скоро ще изяде направените икономии от фонд "Работна заплата". Няма как автономността на отделните клиники да остане непокътната, щом за всяко листче ще трябва да търчиш в "центъра".
Като най-старото ни лечебно заведение, Александровска болница някакси успяваше да осигурява здравни услуги не на последно място поради рефлексите на вековната си традиция. Отделните клиники в нея се развиха по коренно различен начин - имаме няколко съвсем европейски клиники и други, където диханието на соца продължава да се носи, като от тлеещ торф. Разликата до голяма степен се дължи тъкмо на различния начин на управление от различните началници.
Не може да отречем, че УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е от първата категория. Правенето на реформи аз разбирам така - здравото, работещото не се пипа. Реформата започва от гниещото, от болното. Тук ти правиш точно обратното.
Защо? Това е далеч от здравия разум..."

Вестниците продължават да следят случая с ТВ7.

„Има купувач, който е проявил инвеститорски интерес за ТВ7. Това съобщиха журналисти от медията пред колегите от конкурентните им телевизии. Те обясниха, че не искат да носят отговорност за бизнес решенията на собствениците на медията.
Медията иска да си плати дълговете, обявиха журналистите. И уточниха, че ръководството им се е свързало с хората, които трябва да вземат тези пари, но те не искат да го направят.
"Хората, които искат да поемат тези дългове и да ги изплатят, вече два месеца не им се дава възможност да купят телевизията", уточни Златарева.
Действията на частния съдия изпълнител в ТВ7 вчера са били насочени към спирането на телевизията, смятат редакторите и репортерите.
Те не бяха дошли да изземат конкретно описано имущество. Те са получили инструкции да спрат телевизията. В 21 век това е абсурдно. Някой идва и иска не да си свърши работата, а да затвори телевизията", каза журналистът от ТВ7 Атанас Атанасов за „Здравей, България".
"Една година телевизията е подложена на истински тормоз. Въпросът е защо и кой иска да я затвори", каза Валентина Войкова и попита дали ТВ 7 е най-големият длъжник на фалиралата КТБ.
Журналистката коментира и управлението на Николай Бареков в телевизията. „Бареков си тръгна от тази медия преди доста време. По негово време е имало доста вътрешна съпротива за някои от решенията. Сега се чувстваме по-спокойни. Вече изкупихме вината за него", каза тя.
Работещите в ТВ7 заявиха, че не знаят кой точно е собственик на медията. И изтъкнаха, че през следващата седмица очакват всичко да се случи.
Стандарт Нюз припомня, че телевизията има кредит към КТБ, който е бил обезпечен с телевизионната техника.
Дългът вече е към държавата след като банката фалира." - в. „Стандарт".

„Главният секретар на МВР следеше процеса и знаеше каква е цялата бройка на полицаите. Беше ме информирал защо се е наложило увеличаването на бройката в сградата на ТВ7. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
"Бройката им се оказа реално повече, отколкото той знаеше, което е естествено. Те са повикали хора от различни места, които да се включат и така се е случило струпването. Да се намери балансът винаги е по-трудната задача, затова не виждам никаква преднамереност в тяхната активност, насочена срещу медията. Решили са да си изпълнят много добре задачата и малко са прекалили", обясни Бъчварова и посочи, че това са вътрешни наши отношения, които се надява да изяснят.
Полицаите са получили информация, че има съпротива, отказано е било да се предостави съответната техника. Самият списък е по някаква друга логика съставен, но указанието е било да се започне с тази техника, която е с най-висока стойност. Не знам дали това е най-правилното решение, не зависи от мен и затова са се насочили към сървъра", обясни вицепремиерът и добави, че това е тема, която позволява спекулации.
"Аз съм доволна, че успяхме да овладеем ситуацията, защото можеше при неизясняване на обстоятелствата да продължи и всички да се чувстват застрашени", уточни Румяна Бъчварова..." - в. „24 часа".

„Задкулисно разчистване на сметки и помпане на мускули личи във вчерашните действия на овластените лица при опита за изземване на имущество на ТВ7. Това мнение изрази пред БНТ омбудсманът Константин Пенчев. Той вижда зад засиленото полицейско присъствие и действията на синдиците на кредитора на телевизията - КТБ, акт на лично отмъщение или неуредени взаимоотношения.
Синдиците в КТБ дължат обяснения на данъкоплатците защо действат в техен ущърб, каза Пенчев и поясни, че разпродажбата на заложеното имущество на телевизията - сървър и камери, няма да покрие размера на кредита към банката, а това ощетява данъкоплатците, които пък са основен кредитор на фалиралата банка.
"Ако аз бих синдик и се установи, че има залог в полза на КТБ, който е недостатъчен, щях да поискам несъстоятелност на телевизията с цел да я продам като предприятие, защото телевизионната техника няма никаква цена. Няма логика да продаваме сървърите. Несъстоятелност значи продажба и заздравяване на предпириятието, а не ликвидация", разясни омбудсманът, който има опит като синдик.
Във връзка със съмненията, че първо е пристъпено към изземване именно на сървъра, за да бъде спряна медиата, Пенчев разясни, че съдебният изпълнител следва инструкциите на кредитора, който е "господарят на изпълнителното производство".
"Кредиторът казва на частния съдебен изпълнител какво има длъжникът и му посочва какво да вземе - дали вещите, дали да продаде колата или апартамента", коментира юристът. Повтори, че данъкоплатците - като основен кредитор на банката, нямат интерес "от продаване на пет камери и половина"...
По думите му масираното присъствие на полицията  на мястото няма нищо общо с действията на частния съдебен изпълнител. "Той може да каже, че му е оказана съпротива, че го е подгонил длъжникът с брадва, да подаде жалба и тогава кварталният ще дойде. Може да иска помощ едва когато бъде възпрепятстван при изпълнение на държавна функция", поясни юристът. Едва ли има съдебно изпълнение с повече от един-двама полицаи и то, когато има сериозна опасност длъжникът да окаже съпротива, допълни той.
Константин Пенчев напомни, че това не е пълвият подобен случай с тази телевизия. "Помните, че полицаи с маски и прокурори обискираха офиси до телевизията и знаем какво произлезе от това...Синдикът Панайот Велков пък вкара частни охранители там", изтъкна омбудсманът." - в. „Дневник".