Съдилища "Антимафия"

 

"24 часа":

Трибунал ще съди мафиоти за 12 месеца

 

До 12 месеца най-опасните мафиоти и подкупни висши чиновници ще получават присъди от специални съдебни състави.

Съкратеният срок е част от законопроекта за създаване на съдилища "Антимафия", които ще гледат делата срещу тежката организирана престъпност и корупцията, съобщи в интервю за "24 часа" вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

"С тази радикална мярка ще се опитаме да коригираме критиките, които получаваме за дългия съдебен процес, недостатъчно добрата ефективност и неадекватно правораздаване в срок", категоричен е министър Цветанов.

 

 

Инвеститори 

 

 

"24 часа":

Борисов: Ако от енергото не влязат в час, ще ги сменяме

Ако енергоразпределителните дружества "не влязат в час", ще ги сменим, заяви вчера премиерът Бойко Борисов, който откри новия котел на ТЕЦ "Девен", собственост на "Солвей Соди". Инвестицията е за 150 млн. лв. и е с ниски емисии на прах.

Има сериозни разлики в поведението на инвеститорите, коментира премиерът. "Такива като "Солвей Соди", които влагат милиони, разкриват работни места и се грижат за екологията, ще ги толерираме. Другият тип, сред които и "Е.оn България", трябва да разберат, че потребителят е техният данъкоплатец и им формира печалбите. Тези фирми не правят безобразия в техните държави, когато дойдат в България, започват да правят каквото си искат, но няма да позволя това", отсече Борисов.

 

 

Арестите препълнени

 

"Стандарт":

Килиите свършиха


Килиите свършиха. След последните акции на МВР следствените арести в страната са пренаселени.
Най-критично е във Варна, Пловдив и Шумен, алармира пред "Стандарт" шефът на затворите ген. Петър Василев.
Броят на арестантите се е увеличил с 1300 само за последните шест месеца. В момента наровете търкат 9000 души.

 

 

 Психооценка след средно 

 

 

"Новинар":


Психооценка в дипломата за средно образование

 

Психологическа оценка, която ще е неразделна част от свидетелството за завършено основно образование и дипломата за средно, ще бъде въведена с новия закон за училищното образование. Министър Сергей Игнатов обясни, че оценката ще включва обобщен доклад от класния ръководител. Учители и психолози също ще участват в оценяването. Най-вероятно ще се стигне и до попълване на психотестове.

 

 

Милионери по време на криза

 

"Стандарт":

Трима плащат над 1 млн. за данъци

 

Милионерите се множат въпреки кризата. До 15 април трима заможни българи вече са обявили доходи над 10 млн. лв. само за изминалата година, научи "Стандарт". Те трябва да довнесат в държавната хазна по над 1 млн. лв. за данък върху доходите. За същия период на миналата година данъци за довнасяне над 1 млн. лв. е обявил само един милионер.

 

 

НЗОК с нов шеф

 

"Стандарт":

Нешева поема касата, вика шефове за отчет

 

Доцент Нели Нешева ще бъде новият директор на здравната каса. Предложението за кандидатурата й вчера официално бе входирано в парламента. На група на ГЕРБ депутатите решиха Нешева да поеме НЗОК до 2015 г. Както "Стандарт" пръв писа, дамата ще оглави здравната каса на мястото на подалата оставка Жени Начева.
Щом бъда избрана, ще проверя как регионалните здравни каси харчат поверените им средства. Това заяви първо за "Стандарт" Нешева, след като бе представена на депутатите от парламентарните групи на Синята коалиция и "Атака".