24 часа

Трима нови министри

След 10 дни работа в оставка на досегашните министри, 3 часа пламенни дебати в парламента и 6 отделни гласувания днес рокадите в кабинета станаха факт. По обед Народното събрание освободи досегашните министри на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев и одобри на постовете им съответно Росен Желязков, Петя Аврамова и Младен Маринов. Това е втората промяна в правителството "Борисов 3" след тази в здравното министерство на 10 ноември м.г. Очаквано опозицията гласува против. Ако ни бяхте предложили проект за освобождаване на всички министри, веднага щяхме да го одобрим, обявиха от БСП.

Труд

Хората по-изрядни платци от фирмите

Българските граждани са по-дисциплинирани от бизнеса по отношение на плащането на задълженията си, показва проучването "Навици на плащане в Европа" 2018, проведено от EOS Груп сред 3400 компании.

Хората плащат със закъснение или оставят неплатени средно 19% от фактурите, докато при фирмите това се случва с всяка четвърта. Подобен е делът на нередовните плащания на бизнеса в Румъния и Гърция - 27%, а Словения се нарежда в дъното на класацията с 30%.

Монитор

Цацаров поиска криминализиране и за производството на нелегални цигари

Наказателна отговорност и криминализиране за нелегалното производство на цигари, такива промени в НК поиска главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на комисията за контрабанда и сива икономика в НС.

По думите на Цацаров в момента има само наказателна отговорност за продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол, но не и за производството и приготовлението на такива стоки. В тази връзка Цацаров предлага да се разшири обхвата на чл.234 от НК. В него освен вкарването на производство, думата продажба да се замени с разпространение под каквато и да било форма.

Стандарт

Проверяват доходите на стотици собственици на луксозни коли по Северното Черноморие

В момента се проверяват доходите на 302-ма собственици и ползватели на луксозни автомобили по Северното Черноморие, съобщи по време на посещението си във Варна вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му проверките се извършват със съдействието на полицията. Очаква се резултатите да станат ясни до седмица - две. "И за мен ще бъде интересно да научим колко от автомобилите отговарят на приходите на собствениците", коментира вицепремиерът.

Сега

Борисов за Радев: Президентът да си направи партията или да оглави БСП

"Аз не искам да воювам с никого, има толкова по-сложни външни врагове... Президентът Радев най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява", обяви от Залцбург премиерът Бойко Борисов по повод критиките на държавния глава Румен Радев за позицията на кабинета в защита на Унгария и избора на Младен Маринов за вътрешен министър.

Капитал дейли

Новото държавно предприятие за язовирите ще харчи по 47 млн. лв. на година

След като правителството отпусна 500 млн. лв. на Държавната консолидационна компания за ремонт на язовирите, сега ще създаде и специално Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири".

То ще се грижи за всички нежелани от общините язовири, за което ще получава от държавата по 47 млн. лв. на година. Това става ясно от публикуван в портала за обществени консултации проект на постановление за приемането на устройствен правилник на предприятието. И ДДК, и новото предприятие са на подчинение на министъра на икономиката.

Дума

Нови колизии във властта заради Орбан

Премиерът Бойко Борисов обяви, че на заседанието на кабинета в сряда не е имало точка, отнасяща се до санкции за Унгария. По думите му темата е обсъждана само на оперативно заседание на кабинета, на което резултатите от поставените за разглеждане въпроси нямат правна стойност.

"Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено", коментира Борисов в сряда вечерта пред журналисти в Австрия.