24 часа

Турция ни връща Митьо Очите

Турските власти са одобрили екстрадицията на несебърския бос Димитър Желязков, съобщиха източници на "24 часа". От прокуратурата заявиха, че нямат официална информация за това, но не изключиха новината да е вярна.

Близки на Митьо Очите казаха, че самият той искал по-бързо да приключи процедурата и да бъде върнат в България.

Труд

Прокопиев обвинен и за пране на пари

Иво Прокопиев ще отговаря за пране на пари, свързано със сделката с акциите на предприятието "Каолин". Той е обвинен като председател на Съвета на директорите на "Алфа Финанс Холдинг" АД, заедно с други двама шефове от дружеството - Константин Ненов и Иван Ненков. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура днес.

Това е второ обвинение за Прокопиев, който вече е и подсъдим заедно с бившия вицепремиер Симеон Дянков и ексминистъра Трайчо Трайков по делото за продажба на занижени цени на държавния дял от 33% в енергоразпределителното дружество EVN. Според спецпрокуратурата от "сделката" държавният бюджет е бил ощетен с близо 28 млн. лв.

Монитор

Уикенд винетките ще важат от петък по обяд

Винетката за почивните дни ще важи от 12.00 часа на обяд в петък до 23.59 часа в неделя. Шофьорите, които пътуват само събота и неделя, ще могат да се възползват от новата възможност от началото на годината, обяви в регионалният министър Петя Аврамова.

От 5 на 7 години ще бъде удължен срокът за гаранция при строителството на магистрали, потвърди Аврамова обявеното от предшественика й Николай Нанков намерение за промяна в нормативната уредба. Така ще има по-ефективен контрол по време на целия инвестиционен процес - и при оценката на проекта, и при строителните дейности.

Стандарт

Руснаци пак искат АЕЦ "Белене"

В рамките на провелото се в Москва 16-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество енергийният министър Теменужка Петкова се срещна с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" г-н Алексей Лихачов, съобщиха от министерство на енергетиката. Двамата обсъдиха ползотворното сътрудничество между двете страни при реализацията на програмата за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Сега

Иво Прокопиев: Обвинението за "Каолин" е инструмент за натиск

Част от кампания за репресия след критични публикации - така бизнесменът и издател на "Капитал" Иво Прокопиев коментира в ефира на bTV оповестеното днес от прокуратурата обвинение срещу него за пране на пари.

Той уточни, че това е "сравнително стара новина", тъй като още от лятото е бил подведен под отговорност заради продажбата на "Каолин" преди няколко години.

"Самото "обвинение" е напълно абсурдно. То звучи по следния начин - щом има нарушения по сделката (за приватизация от 90-те - б.р.), то последващата продажба е пране на пари", посочи Прокопиев, като подчерта, че раздържавяването на предприятието е било проверявано многократно, без да са открити нарушения.

Капитал дейли

Още държавни милиони в дупката "Гергов"

Бързи 43 млн. лв. за частен имот на силно завишена цена, без идея за какво да се ползва. Тристранната сделка между Варна, правителството и компания на пловдивския функционер на БСП Георги Гергов за т.нар. Дупка, която от десетилетия зее в центъра на морския град, е самата дефиниция на скандал заради непрозрачния държавен подарък за политически свързан играч.

Но това, оказва се, далеч не изчерпва всички аргументи за възмущение. Данни от Имотния регистър показват, че държавната помощ за Гергов идва и по още една линия. Цялата операция не се изчерпва с "Дупката", а включва и консолидирането на задължения на фирми на Гергов в курортното му дружество "Слънчев ден" с вероятна цел продажбата му.

Дума

МО заобикаля парламента за ремонта на Су-25

Министерството на отбраната е готово да похарчи над 310 млн. лв. за ремонта на старите бомбардировачи Су-25, без огромния разход да е одобрен от парламента и при странна процедура. Военното ведомство е одобрило офертата на единствения допуснат участник в конкурса - беларуския "Авиоремонтен завод 558", Баранович. Предложената цена за ремонта на 14 самолета Су-25 е 132,485 млн. евро без ДДС, или общо над 310 млн. лв., и значително се различава от заложената в тръжната процедура прогнозна цена - до 41 млн. евро без ДДС.

Според закона поръчките на МО над 100 млн. лв. изискват санкция на НС, а тези над 50 млн. лв. се одобряват от МС. Военният министър Красимир Каракачанов обаче не вижда нищо съмнително в поръчката.