24 часа

Валери Симеонов подаде оставка Вицепремиерът Валери Симеонов е депозирал оставката си пред министър-председателя Бойко Борисов. Това научи news.bg от свои източници.

На извънреден брифинг в Министерски съвет в 20 часа Валери Симеонов обяви, че е подал оставката си без за това натиск да му е оказван от премиера Бойко Борисов. "Няма такова нещо", бе категоричен Сименов и обясни, че е съгласувал оттеглянето си с парламентарната си група, коалиционните си партньори и най-вече с Красимир Каракачанов.

Труд

Вино без градус е новата мода

Вино с 0% алкохол е новата тенденция в бранша. У нас вече се правят такива експерименти, съобщи за "Труд" Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното.

Вино с никакъв или с много нисък алкохолен градус - 2-3% са новите пазарни ниши, към които интерес вече имат и наши винопроизводители. В ЕС вече се обсъжда въвеждането на такива напитки, уточни той.

Синьо вино, такова с плодов аромат са последните модни тенденции, които се предлагат основно по курортите тази и миналата година. Те са търсени най-вече от по-младите потребители, обясни Коев.

Монитор

Държавата иска конфискация на 2,4 млн. лв. от Трайчо Трайков

Той не е успял да докаже произхода на сумата. Делото вече е разпределено на IV състав - Гражданско отделение на съдия Калина Анастасова, съобщиха от СГС за "Монитор".

В началото на 2017 г. Трайков бе обвинен от прокуратурата по разследването за продажба на по-ниска от пазарната себестойност на държавната една трета от акциите на енергийния оператор ЕВН, докато беше министър. Заедно с него по това производство са обвинени и бившият министър на финансите Симеон Дянков, както и разградският бос Иво Прокопиев.

Стандарт

10 000 лв. глоба за кметове заради мръсен въздух

Глоба от 5000 до 10 000 лева ще отнасят кметовете, които не са взели мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в града си. Това предвижда приетият на първо четене от парламента Закон за чистотата на атмосферния въздух. За него гласуваха 83 народни представители, 14 бяха против, 42-ма се въздържаха.

Въвеждане на стандарти за качество на твърдото гориво, което се ползва за битово отопление: въглища и брикети, постановява още законът. Когато в даден район нормите за вредни вещества в атмосферния въздух са превишени, кметовете са длъжни да разработват и изпълняват програми за намаляването им.

Сега

Управляващите предлагат да отпадне номерът на избирателната бюлетина

Да отпаднат номерата в бюлетините, предлагат управляващите, които внесоха промени в Изборния кодекс, съобщава Би Ти Ви. Идеята е да няма номера пред партиите, коалициите и инициативните комитети и така да се избегне феномена 15/15, когато става объркване заради еднаквите номера на преференцията за даден кандидат и номера на партията.

Запазва се обаче тегленето на жребий в Централната избирателна комисия, която ще определя подредбата на съответните политически сили в бюлетините.

Капитал дейли

Ще удържи ли Борисов властта

"Каквото можахме - направихме. Оттук насетне българите да избират." С тези думи през 2013 г., след 10 дни на масови протести, Бойко Борисов обяви оставката на първото си правителство. Тогава имаше блокирани улици и пътища, опити за сблъсъци с полицията, дълги репортажи по телевизиите и масови facebook вълнения.

Дума

След оставката: Победа за гражданското общество

Като огромна победа за гражданското общество в България определи оставката на Валери Симеонов зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев. Той коментира новината в ефира на БНР. Социалистът заяви, че не вярва на твърденията на Симеонов, че не е имало натиск, за да си подаде оставката и че това лично негово решение. За мен най-голямото нещо, което се случи през последните няколко седмици и месеци е, че гражданското общество показа, че има място в българската политика и че то може да бъде коректива. Това е надежда за демокрацията, подчерта Кутев. Според него обаче оставката на Симеонов е закъсняла. Той прогнозира, че протестите ще се засилват, въпреки нея.