Посещението на еврокомисарката Вивиан Рединг е сред водещите теми на вестниците във вторник.

„Президентът Росен Плевнелиев ще продължи да търси всички възможни форми за постигането на политическо съгласие по съществения за гражданите дневен ред и за изход от политическата криза и липсата на диалог между политическите партии и гражданското общество. В това държавният глава увери зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг.
Президентът информира комисар Рединг за положените от него усилия в тази посока и я запозна с резултатите от проведените преди седмици работни срещи с представители на парламентарни и извънпарламентарни политически партии, неправителствени организации, общественици и интелектуалци, уточняват от пресслужбата на президента.
Еврокомисар Вивиан Рединг посочи, че комисията следи с известно безпокойство събитията в България. В Брюксел уважават правото на държавите членки да решават сами вътрешните си въпроси, но някои ситуации имат отражение в съюза като цяло, подчерта още Вивиан Рединг и изрази надежда, че политическите партии ще положат необходимите усилия за постигане на национално съгласие.
Според комисар Рединг сегашните политически събития и гражданските протести в страната ясно показват нуждата от промяна. Необходимо е България да задълбочи усилията си по отношение на реформата в правосъдната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, напомни още комисарят. Двамата бяха единодушни, че реформите на се правят заради Брюксел, а заради българските граждани.
Президентът и заместник-председателят на ЕК обсъдиха и предстоящия граждански диалог, който ще се проведе утре в София. Събитието се организира от Европейската комисия по повод Европейската година на гражданите..." - в. „Дневник".

„Съгласието ми е с всички граждани, които протестират на улицата, защото те искат стабилни институции, те искат независима съдебна власт, те искат силна борба срещу корупцията. Наистина съм убедена, че демокрацията не може да бъде построена върху олигархията от старо време. Това не е възможно. Трябва да излезеш от това и да построиш модерна система, където Европа ще бъде с теб". Това посочи пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг след среща с президента Росен Плевнелиев.
„Политическите партии трябва да отиват към бъдещето, а не - към миналото, защото бъдещето, нови хора, нови начини за правене на нещата е единственият начин. Във времена на нестабилност, всички, които носят отговорност в нацията, би трябвало да обединят усилия, и да се опитат да изведат страната от нестабилността. Това ще е хубаво за гражданите и за новото поколение. Аз наистина апелирам към онези, които носят отговорност, да се обединят, да забравят миналото и да работят за бъдещето", добави Рединг..." - в. „Стандарт".

„Имах огромната чест да се срещна с президента на републиката и трябва да кажа, че у президента на републиката намирам човек, който обича да дава решения на проблемите. Казах му - да направи всичко възможно, за да се намери консенсус между политическите партии. Това каза пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг след среща с президента Росен Плевнелиев...
„От няколко години насам, при различни министри от различни партии, помагах на тази държава да построи тази независима съдебна власт, която е основа за гражданите, които трябва да имат възможност да вярват на съдебната си власт, на независимостта на съдиите. Това е основа за икономиката, защото ако някой иска да инвестира, трябва да има правна сигурност, защита, че ако нещо се обърка, тази инвестиция може да отиде в независим съд", обясни Вивиан Рединг.
„Гражданите, обществото и икономиката разчитат на твърди институции. Това е необходимо. Вярвам, че утрешният диалог не е политически, а е обществен. Всички хора с добра воля и вяра са поканени да бъдат там..."
Докато Вивиан Рединг даваше изявление пред медиите, пет - шест души с български знамена минаха покрай президентството и започнаха да й ръкопляскат." - в. „Сега".

Протестите срещу правителството продължават  да заемат подобаващо място на страниците на всекидневниците.

„За тридесет и девети път протестиращи срещу кабинета "Орешарски" се събраха в центъра на София. Шествието днес ще се запомни със стесняването на обръча около парламента. Шествието тръгна от площад "Независимост", на парламента се задържа повече от обичайното, като дори имаше призиви да се остане там. В крайна сметка протестиращите направиха малък кръг и се върнаха при парламента, като част от хората отидоха и на Орлов мост...
За втори път откакто има протести. На Орлов мост се пускат фенери със свещи в небето. При излитането на поредния фенер човек по мегафон обяви: "Мая Манолова отлетя, следващият е Делян Пеевски, пригответе му два фенера". Множеството вика "Сбогом". - в. „Дневник".

„Почти месец и половина протестът срещу правителството на Пламен Орешарски не утихва. Гражданите обновяват своите лозунги вече 39-ти ден, скандирайки "Оставка".
Новата седмица започна и с традиционното "Кафе пред парламента". Инициативата и този път мина изцяло в мирен тон.
Десетки активисти се събраха около 14:00 часа пред сградата на Министерски съвет, но този път срещу актуализацията на бюджета, която се обсъди днес на извънредно заседание на правителството.
Нестихващото гражданско недоволство бе подкрепено и от заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, която бе е на посещение в страната ни. Тя не скри мнението си, че българите искат стабилни институции, независима съдебна власт и силна борба срещу корупцията.
За пореден ден днес се проведе и контрапротест в подкрепа на правителството, но този път пред френското посолство. Протестиращите се зарекоха тази вечер да няма шествие пред пилоните на НДК. Там ще се намира само един активист, който ще събира подпискии за правителството на Пламен Орешарски и за импийчмънт на президента..." - в. „Стандарт".

„Протестиращите срещу кабинета изпратиха вчера петиция до зам.-шефа на ЕК Вивиан Рединг, в която поискаха политическа подкрепа. Рединг е на посещение у нас в рамките на инициативата за граждански диалог за бъдещето на Европа. "Искаме да живеем в нормална страна, не искаме финансова, а политическа подкрепа", се казва в петицията, която до 17.00 ч. вчера бе подписана от над 4000 души. Гражданите настояват ЕК да ги подкрепи в искането им за нови избори. Според тях настоящото правителство не е на хората, които искат България да е нещо повече от "най-бедната членка на ЕС, винаги наваксваща по отношение на жизненонеобходимите реформи в областта на правораздаване и политиката". "Чрез няколко назначения на висши длъжностни лица с криминални досиета, замесени в корупция, изнудване, финансови престъпления, етични и подслушвателни скандали, правителството на Орешарски за няколко седмици доказа, че е функция на специалните интереси и амбиции на олигархичните кръгове и престъпните структури", се казва още в петицията..." - в. „Сега".

„Протестиращите срещу правителството на Орешарски в Пловдив са намерили оригинален начин да изпратят в четвъртък тези политици, които заминават за Бузлуджа, съобщава сайтът podtepeto.com.
Пред Синдикалния дом, където с тебешири бе написано огромното "Оставка", хората се наредиха по контурите на всяка дума и с телата си образуваха думата.
Те постояха там около 15 минути, след което предупредиха за организацията в четвъртък, с която смятат да изпратят социалистите и симпатизантите им към Бузлуджа, където ще честват 121 години от създаването на социалистическото движение.
Идеята им е в червени найлонови торбички да съберат боклук и да го изпратят в София да им върви. "Свобода за смет!" , викаха някои от хората. Ще изкараме мръсния си боклук от домовете, ще го увием в червено и символично ще им ги изпратим за късмет по пътя на абсурдното честване, коментираха протестиращите..." - в. „24 часа".

Реакциите на управляващите в сложната политическа ситуация също са сред темите на всекидневниците.

„Евродепутатът Илияна Йотова прогнозира избори 3 в 1 през следващата пролет, предаде Фокус.
При посещението си в Ямбол Йотова заяви, че президентът Росен Плевнелиев ще бъде записан в историята като държавния глава, който раздели нацията:
"Г-н Плевнелиев е лично отговорен за невероятната конфронтация и омраза, която се възроди в българското общество, и агресия, такава каквато познавахме от началото на 90-те години. Сигурно няма да бъда голям пророк, но смятам, че ако има предсрочни избори, заедно с европейските избори може да ни се наложи да има избори и за президент. Три в едно - да!"
100 млн. евро трябва да бъдат спешно усвоени по програмата за младежка заетост за следващия програмния период 2014-2020 година, каза още Илияна Йотова..." - в. „Труд".

„Обединяването на усилията на всички страни-членки на Европейския съюз за създаване на Европейската прокуратура и защитата на личните данни бяха сред акцентите в разговорите между заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг и вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.
Министър Златанова представи пред еврокомисар Рединг мерките за ускоряване на съдебната реформа.
"Важно е магистратите, неправителствените организации и политиците да се обединят около важните за развитието на съдебната реформа теми, за да може процесът да завърши", подчерта българският правосъден министър.
"Всеки елемент от правото - гражданско, наказателно, правосъдие за деца, както и показателите по Механизма за сътрудничество и оценка, ще намерят място в дискусиите, планирани от Министерство на правосъдието", заяви още министър Златанова..." - в. „24 часа".

Вестниците съобщават също, че депутатите от ГЕРБ се връщат в пленарната зала за разглеждането на промените в бюджета.

„ГЕРБ ще влезе в парламента при обсъждането на актуализацията на бюджета, заяви на пресконференция Бойко Борисов.
"Ние ще влезем в парламента на точката за бюджета, която е в пъти по-важна от избирателния закон. Той няма да има никакво значение, ако приемат бюджета - каза лидерът на ГЕРБ. - Ще се опитаме по всякакъв начин да ги разубедим. Бихме се съгласили, което е популистко, да се извади един пакет - 150 млн. лв., да се даде на най-слабите, да се знае, че работещите хора са солидарни и хората да изкарат зимата."
Много хора казват, че това правителство много бързо тръгна по пътя на Жан Виденов, каза още Борисов.
Няма какво да се споразумяваме с БСП. Няма как с БСП да се разбереш. Те са си планирали как да си приберат 1 млрд. лв. и другите да им берат ядовете, заяви още бившият премиер.
"Те с този един милиард няма да правят социални политики. Те казват - виждате ли като дойдохме и ви даваме, а другите взимат. Ако беше хубаво, ние да сме взели заем от 1 млрд. лв. това, което следва за хората, е катастрофа", коментира Борисов..." - в. „Труд".

"В 2014 г. с всички ангажименти, които разписват сега, откупувайки гражданите с популистки харчове, ще доведат държавата до свръхдефицит", коментира Владислав Горанов от ГЕРБ" "Тази актуализация на бюджета, не може да бъде оправдана с грешно планиране от предишното правителство. Целта е само една - непрозрачно увеличение на харчовете. Прибързано искат да намалят приходната част. Те целенасочено не искат да притискат приходните администрация да събират приходите. Около 50 млн. лв. ще са новите разходи за лихви от заема от 1 млрд. лв. Тази актуализация на бюджета ще доведе до обща дестабилизация."
„Актуализацията на бюджета бе приета на извънредно заседание на правителството вчера. Бившият премиер Бойко Борисов обаче провидя повтаряне на сценария от времето на Жан Виденов.
Намеренията на кабинета да увеличи бюджетния дефицит и да изтегли заем за 1 млрд. лв. мотивираха ГЕРБ най-сетне да се върне в Народното събрание. Новината бе съобщена от партийния лидер Бойко Борисов. Вчера той обясни, че тази тема е не по-маловажна от Изборния кодекс. Според него с готвената актуализация Орешарски тръгва по наклона на Жан Виденов и трасира пътя на България към свръхдефицит, гръцки сценарий и национална катастрофа в идните години.
Ако се вземе такъв заем, лихвите по него ще са около 50 млн. лв. годишно - двойно повече от целия социален пакет от 26 млн. лв. на премиера Пламен Орешарски, сравни Борисов. "Изборният кодекс няма да има никакво значение, ако приемат бюджета. Ще се опитаме по всякакъв начин да ги разубедим. Бихме се съгласили, макар да е популистко, да се извади един пакет - например 150 млн. лв., да се даде на най-слабите, да се знае, че работещите са солидарни и хората да изкарат зимата", обясни бившият премиер...
"С решението на Министерския съвет за актуализация на бюджета в следващите три години България ще премине в процедури по свръхдефицит и гръцки сценарий", заплаши Борисов. "Г-н Орешарски не е никакъв финансист, никакъв икономист. С днешното си поведение го доказа. Тръгна по най-лесния начин - да вземеш готови пари и да ги дадеш по непрозрачен начин", отсече експремиерът." - в. „Сега".