Болници. 

"Сега":

Поредна болница в страната е пред фалит

Лекарите от здравното заведение в Димитровград заплашват с протести и масови оставки, защото вече две години работят за по 270 лв. на месец

Поредна болница в страната е пред фалит - лекарите от здравното заведение в Димитровград заплашват с протести и масови оставки, защото вече две години работят за по 270 лв. на месец, съобщава Би Ти Ви.

Около 50 хил. души в общината разчитат на болница "Св. Екатерина" за качествено здравеопазване.

Финансовите проблеми не са от днес. Това първо удари по лекарите, които от години работят на аванси и сами си купуват дори работното облекло, разказва телевизията.

Вторият още по-жесток удар обаче ще е по пациентите, защото ако лекарите си отидат, както заплашват, хората в Димитровград ще останат без болница. Без твърда заплата, а на процент според приходите на болницата работят медицинските сестри.

 

 

Протест. 

"Дума":

Военни пилоти отказаха да летят

 

Бойните пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" масово отказаха да летят вчера в знак на протест срещу бедственото положение на военната авиация. Пилотите обявиха, че не са в състояние да летят и продължиха да изпълняват единствено бойните си дежурства. Първоначално от Министерството на отбраната твърдяха, че няма бунт и отказ от полети", а планираните "дневни полети при прости и сложни метеорологични условия" не се изпълнявали заради "нельотна погода".

"Част от пилотите в "Граф Игнатиево" са проявили неувереност за извършване на полети, свързана преди всичко с недостатъчна тренировка и летателни часове. Полетите не са спрени. Това е информация, която ще проверим и ще проведем среща с летците от Граф Игнатиево", каза след правителственото заседания зам.-военният министър Атанас Запрянов. Той потвърди, че пилотите са отказали да проведат редовните си тренировъчни полети. В регламентиращите документи е посочено, че ако летецът не се чувства подготвен и уверен в безопасното изпълняване на поставената му летателна задача, може да бъде спрян от полети. При сутрешния рапорт всички докладвали, че се чувстват "психологически непригодни да летят".

 

Нелегални мигранти. 

"Монитор":

5800 мигранти опитали да влязат в страната незаконно

 

Около 5800 чужденци са се опитали да минат незаконно българските граници от началото на годината.Това стана ясно от презентация на зам.-директора на "Гранична полиция" Стоян Иванов, която той представи на конференция "Бежанската криза и развитието на миграционните процеси". За предходната година натискът по границите е бил близо 7 пъти по-голям - 40 000 опита за преминаване на границите. Пикът на бежанския натиск е бил през 2015г., когато над 90 000 чужденци са се опитали да влезнат незаконно в пределите на страната.

В момента Държавната агенция за бежанци има капацитета да се погрижи за 5130 бежанци, като при необходимост тази бройка може да достине до 6000 души. През 2013 г. ДАБ е можела да приюти едва 1300 мигранти.

 

 

Болничните. 

"24 Часа":

Борисов спря орязването на болничните, но иска строги наказания за фалшивите

Замразява се идеята първите 3 дни болнични да се плащат само наполовина от работодателя. Предложението, което разбуни бизнеса и синдикатите, бе стопирано от премиера Бойко Борисов за два месеца. През това време комисия от медици и полиция да направят проверки на лекари за фалшиви болнични, разпореди той. Здравното министерство пък ще трябва да подготви промени в нормативните документи за наказания на лекарите, които ги издават.