Удар. 

"Сега":

Задържаха 423 кг хероин

"Това е национален рекорд",отчете Цацаров

Вчера около 5.30 сутринта на ГКПП "Видин-Калафат" спират товарен автомобил, който превозва 25 палета теракотни плочки от България за Холандия, разказа шефът на "Митниците" Георги Костов.

Товарният автомобил е отклонен за проверка и се установяват аномалии - остра миризма на оцетна киселина. В последните два реда на плочките във всяко каре се оказват залепени две плочки, между които е поставен пресован хероин под формата на плоча, поставен в найлонов плик. Количеството е в размер на 423 кг. хероин. Той е с чистота 70% и стойността му възлиза на повече от 63 млн. лв.

 

 

Доходи. 

"Труд":

Пуснаха нов проект за минималната заплата

Правителството пусна за обществено обсъждане нов проект на постановление на минималната работна заплата (МРЗ). Нужда от такава има, след като преди дни Върховният административен съд отмени сега действащия нормативен акт, с който МРЗ бе увеличена от 420 на 460 лева от 1 януари. Мотивът на съда - жалба на работодателските организации за нарушена процедура за консултиране на Национален съвет за тристранно сътрудничество. Преди да се приеме новият проект, властта трябва да спази 30-дневен срок за общественото му обсъждане.

 

Вода. 

"Монитор":

7 пернишки села пият вода с повишена радиация

 

Селата са Забел, Глоговица, Ездимирци, Кривонос и Ребро, а найголемите отклонения са в селата Косача и Зелениград Почти цяла година здравните власти са знаели, че в няколко села на територията на Пернишка област питейната вода е с повишена радиоактивност, но са си мълчали, съобщи Би Ти Ви. На 19 юли миналата година пернишкото ВИК уведомява здравния министър, че в 7 села е установена повишена радиоактивност на питейната вода. Информацията обикаля държавни институции и лаборатории, но едва преди 4 дни се връща в същото ВИК като предписание какви мерки трябва да бъдат взети.

 

Позиция. 

"Дума":

Президентът с остри думи към кабинета

 

Президентът Румен Радев определи като абсурдно намерението на военния министър Красимир Каракачанов да изтегли доклада за състоянието на армията. Проблемите могат да бъдат решавани само когато говорим истината, а не ги замитаме, категоричен бе той.

Държавният глава смята, че към момента връщането на наборната армия е невъзможно поради липсата на средства. Според него трябва да се започне от решаването на проблемите на кадровата армия. Радев смъмри Каракачанов за позицията му от последното заседание на МС - военният министър заяви, че президентът нямал право на собствена позиция, различна от правителствената, за предстоящата среща на върха на НАТО. Радев призова за единна и дългосрочна външна политика в областта на националната сигурност.