Развитие. 

"Дума":

Задържаха убиеца на Виктория в Германия

21-годишният ром от Русе Северин Надеждов Красимиров е задържан в Германия за жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова. Новината бе разпространена късно във вторник, но официално бе обявена вчера сутринта на брифинг в Министерския съвет от премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров. Борисов заяви, че тези дни нарочно са пускани "партенки" за пресата, за да не подплашат убиеца и той да се укрие.

Красимиров е криминално регистриран за кражба на цветни метали през 2007 г. Той е бивш боксьор и цяла нощ се е наливал с алкохол, преди да извърши престъплението. Домът му е близо до мястото на убийството, каза министърът. По думите му има 100% съвпадение на ДНК. Очакваме още доказателства, които да свържат извършителя пряко с жертвата, изтъкна той. Престъплението не е планирано. Още в неделя Северин напуснал страната през "Дунав мост" с приятел, за да се укрие при майка си в Германия. Движението му е следено, пребивавал е на територията на три германски провинции. Красимиров още не е разпитван от български прокурор или разследващ полицай. Маринов определи убиеца като психично болен човек с необходимост от сексуално задоволяване. Разследващите издирвали евентуални съучастници и мотиватори на убиеца.

 

Запор. 

"Сега":

Имущество на Ценко Чоков за 3,2 млн. лв. беше запорирано

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) поиска да се запорира имущество за над 3.2 млн. лв. на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков. Председателят на комисията Пламен Георгиев уточни, че съдът е уважил вече искането. То е било направено на база на обвинението на Чоков от май 2016 г., според което той е ръководил престъпна група за лихварство.

Георгиев обясни, че запорираната сума е върху цялото движимо и недвижимо имущество на фамилията Чокови. "153 имота общо са запорирани - на г-н Чоков, на неговата съпруга и на синовете им. Освен земеделски имоти, апартамент в София, както и автомобили на синовете му и на него самия", каза Георгиев, цитиран от БНР.

 

Поръчки. 

"24 часа":

Обществени поръчки за близо 7 млн. лева са неоснователно проведени

Неоснователно проведени обществени поръчки за близо 7 милиона лева, установи Агенцията за държавна финансова инспекция през третото тримесечие на годината. Става дума за 40 случая.

Общо за периода юли - септември финансовите инспектори са проверили поръчки за над 260 млн. лева, предаде БНР.

 

Медии.

"Монитор":

Делян Пеевски: Олигарсите, които вчера участваха в разграбването на националния капитал чрез бандитската приватизация, днес самодоволно размахват пръст като ментори 

Уважаеми Госпожи и Господа,

Повече от пет месеца Комисията за защита на конкуренцията не се произнася по искането за одобрение на сделката за придобиването на "Телеграф Медиа" от страна на купувача "Ню Имидж Медиа", което е недопустимо и не кореспондира със сроковете, които Комисията прилага при подобни процедури.

Вероятно причината не е в сложността на одобрението, а във факта, че касае свързана с мен медия. Не мога да толерирам подобен двоен стандарт от страна на държавния регулаторен орган, поради което днес оттеглих искането за одобрение, като заявявам, че се отказвам и от сделката. Също днес учредих фондация "Телеграф", чиято основна цел ще е развитието на медийния пазар, повишаването на професионализма, морала и обективността в журналистическата професия, както и борбата срещу фалшивите новини във всичките им форми. С оглед на тази цел, в управителния съвет на фондацията ще участват само изявени български журналисти, които винаги открито са отстоявали истината и не се страхуват да изразят личната си позиция.

 

Рокада. 

"Сега":

ГЕРБ върна ексминистър Николай Нанков в правителството

Бившият регионален министър Николай Нанков, който напусна правителството по настояване на премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 20 души, безпроблемно се завърна в него като зам.-министър. След оставката Нанков стана депутат от ГЕРБ, но вчера парламентът го освободи по негово искане. По-малко от час по-късно стана ясно, че Борисов е издал заповед, с която го назначава за зам.-министър в регионалното министерство.

Рокадата стана възможна, след като от поста си на зам.-министър бе освободена Малина Крумова. За нея също веднага бе намерена нова длъжност. Първо бе обявено, че влиза в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов като съветник. По-късно вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че на Крумова ще бъде възложено да оглави и сформира новата агенция за пътна безопасност. Идеята за създаването на новото държавно ведомство се появи именно след инцидента край Своге.

Гласуването на оставката на Нанков в Народното събрание не мина без разпри между управляващите и опозицията. От БСП обвиниха бившия министър, че се връща през задния вход в изпълнителната власт.