24 часа

2014 г.: мафиотски босове се договарят Митьо Очите да движи бизнеса по морето

В Несебър упорито се говори, че през 2014 г. е имало ключова среща на родни мафиотски босове, които са се договорили Митьо Очите да движи бизнеса по Черноморието. Това става 2 г. след излизането на Желязков от затвора, където излежа присъда за лидер на наркопирамида.

В града е публична тайна топлата връзка между зърнения бизнесмен Бенчо Бенчев и Димитър Желязков. Двамата се знаят от години, често попадат в общи компании, а според запознати Очите имал голям респект към Бенчев. От 16 март 2016 г. Бенчев влиза и като акционер в "Аркус Сигурност - Бургас". Оттогава е и договорът на Митьо Очите с охранителното дружество. Самият Димитър Желязков се водел на трудов договор във фирмата като менджър в маркетинговия отдел от около 2 г., а според негови изявления отговарял за набиране на персонала.

С голяма част от този персонал нахлува в ресторант 4 you на 8 юни 2016 г., за да търси сметка от Божидар Кузманов-Божо Кравата за пребит скандинавски туроператор.

И до днес се говори, че Димитър Желязков е бил провокиран да се саморазправя с Божо Кравата, но по сценарий е трябвало Очите просто да бъде арестуван, за да бъде избутан от бизнеса в Слънчев бряг.

Вместо това обаче се стига до кървава престрелка, при която Желязков е улучен със 7 куршума и оцелява по чудо, а хората на Кравата са арестувани и срещу тях тръгва дело за организирана престъпна група.

Труд

Захариева е най-богатият вицепремиер

Екатерина Захариева води класацията по богатство сред вицепремиерите. От имуществената й декларация пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество става ясно, че през 2017 г. нейното семейство е въвело в експлоатация къща с двор в София, придобита през 2007 г. Къщата е с разгърната площ 484 кв м, не е посочена цената й. Вместо това Захариева е вписала цена по договора за строеж - 174 118 лв.

Захариева е декларирала, че семейството й е закупило над 9 дка земеделска земя в Гърция, за 234 700 лв. Вицето посочва, че има 58 650 лв. налични и 5100 лв. на влог. Съпругът й Ангел държи в банка 57 000 евро, 37 000 долара и 16 000 лв.

Монитор

Дерат туристите с всякакви такси, а местните?

В процеса с "дрането по морето" има поне три позиции. От една страна, ограниченият достъп на коли в курортите помага, въздухът край морето да е по-чист. Автомобилите трябва да са по-далеч от плажа, за да не се смесва морският бриз с бензиновите и дизеловите изпарения. Това със сигурност е положително от екологична гледна точка. Има и друг положителен ефект, липсата на автомобили в пространствата, наситени с пешеходци, намалява риска от автопроизшествия и от нелепи инциденти.

Стандарт

19 кандидати в търгове за 1 млрд.

19 оферти са подадени за трите позиции по проекта за модернизация на жп линията между Елин Пелин и Костенец. Това съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Един от най-скъпите търгове събра румънски, полски, гръцки, италиански и турски компании. Сред тях са италианската "Асталди", гръцките "Терна" и "Актор", полската "Тракция", които участват самостоятелно.

Сега

Милионерите във властта стават все по-богати

Доходите на хората във властта и през миналата година са набъбнали, имуществото им - също. Това разкриват декларациите им, които Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) публикува на страницата си.

Депутатът бизнесмен Делян Пеевски, който до 2013 г. притежаваше само скромен влог от 17 056 лв. и стар "Опел", става все по-крупен милионер. През миналата година той е получил над 37 млн. лв. от дивиденти. Народният представител от ДПС е отбелязал, че през периода е прехвърлил акции от дружеството си "Балканска медийна компания" ЕАД на стойност 6 200 000 лв. Той разполага с пет влога в банки - три в България и два в чужбина, на обща стойност около 11 млн. лв. Спестяванията му у нас са над 4 млн. лв., 120 000 евро и над 350 000 долара. В банки извън страната държи над 2 700 000 долара и 180 000 евро. Освен това има и над 265 000 лв. в брой, получени от "продажба на акции и дивидент". В графата "Задължения над 10 000 лв." Пеевски е записал, че няма нищо за деклариране. Той е вписал и 44 580 лв., получени като депутат, въпреки че на практика не е присъствал на нито едно заседание на парламента от полагането на клетва през април м.г.

Капитал дейли

Политическите връзки на Митьо Очите

"Държавата се изправя срещу Митьо Очите" със сигурност не е сюжет, който излъчва особена оригиналност. Ако не друго, поне театърът, разигран от полиция и прокуратура по средата на лятната информационна суша, извади наяве политическите връзки на Димитър Желязков, който преди десет години беше осъден за пране на пари и ръководство на организирана престъпна група.

В четвъртък сутринта ГДБОП и специализираната прокуратура проведоха специализирана операция срещу престъпна група на Димитър Желязков-Митьо Очите. Според прокуратурата тя е действала от 2010 г. и се е занимавала с "изнудвания, палежи, телесни повреди и други престъпления". Задържаните първоначално са 20, а обвинения са повдигнати на девет от тях. В крайна сметка в специализирания наказателен съд беше внесено искане само за петима от обвиняемите, което беше уважено, и така в ареста останаха Йордан Въчев-Ларша, Радослав Николов-Рачо, Венцислав Христов-Лавацата, Иван Пишиев и Иван Найденов.

Дума

Четирима убийци осъдиха България в Страсбург

Четирима затворници, които са признати за виновни за убийства, са осъдили държавата в Страсбург. Това са Лазар Колев, Илиан Михайлов, Йордан Петров и Стоян Петров. Те са поискали от Европейския съд по правата на човека обезщетение от по 10 000 евро за лошите условия в затвора и за специалния режим, при който изтърпяват присъдите си. Съдът в Страсбург е присъдил 4000 евро на Михайлов и по 3000 евро на Йордан Петров и Лазар Колев. Четиримата имат сходни оплаквания и затова ЕСПЧ ги е разгледал заедно. Стоян Петров е настоял съдът само да установи, че има нарушение и не е искал обезщетение.