24 часа

Жега около новите правила за избори

Напрежение и в управляващата коалиция, освен с опозицията (БСП реши днес, че спира да влиза в пленарната зала - б.а.) разпалиха приетите преди дни промени в Изборния кодекс.

Фактическото премахване на преференциите реално отнема правото на гласоподавателите да избират кои кандидати в листите на партиите да изпратят в институциите на държавата ни и в органите на ЕС. Изравняването на тежестта на преференцията с тежестта на мандата прави този избор невъзможен.

Труд

Гольовците заклали Вальо насред Кюстендил

Към 7,30 ч пристигнали 10-ина роми, въоръжени с ножове, мачете и бухалки и заедно със събратята си погнали другата компания по Ларгото на града. Сблъсъците продължили и в района на джамията "Ахмед бей" и в подходите към кооперативния пазар. Там прозвучали и изстрели от газов пистолет.

По неофициална информация близо до джамията станала и смъртоносната схватка, при която Гучи пробол с нож в сръцето Валери Дъбов и избягал. Младият мъж, наричан от всички Вальо, издъхнал на място в локва кръв.

Монитор

Харчим по 280 лева годишно за здраве

При възрастните данните показват, че за период от 16 години - между 2001 и 2017г., консумацията на алкохол се е увеличила с близо 11 литра на човек.

Българите пият все повече, сочи статистиката. Последните обобщени от здравните власти данни са за 2017-та. Средно едно лице от домакинство е изпило за година 22 литра бира, около 4 литра вино, близо 2 литра ракия и под литър други спиртни напитки.

Стандарт

БСП хвана гората, напуска парламента, не ще съюзници

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи, а Националният съвет на партия одобри червените депутати да напуснат парламента. Бойкотът ще продължи, докато не бъдат отменени приетите промени в Изборния кодекс и не бъде избран нов състав на Централната избирателна комисия. Изрично се настоява също да се върнат преференциите във вида, в който действаха досега като възможност за избирателите реално да пренареждат партийните листи, да има възможност за машинно гласуване навсякъде на предстоящите евроизбори през май, както и отново да може да се обжалват решения на изборната администрация пред Върховния административен съд.

Сега

България е хъб, но и мишена на руското разузнаване

"България често е била използвана като своеобразен хъб от руски разузнавачи, работещи в Източна Европа и особено на територията на Балканите. Така че България е наистина важна в това отношение. Нашето разследване показа, че страната ви е не само хъб, но и мишена. На всички вече е ясно, че Сергей Федотов е участвал в отравянето на бизнесмена Гебрев, като покушението е свързано с неговия бизнес. Той е продавал оръжия на Украйна и вероятно Сирия". Това обяви в ексклузивно интервю за bTV Роман Доброхотов, главен редактор на "The Insider" и автор на разследването за руския таен агент Сергей Скрипал.