42 обекта е проверил Столичния инспекторат днес за замърсяване и нерегламентирано горене на отпадъци. Съставени са 10 акта за нарушения. От проверените 18 сервиза в три от тях са констатирани нарушения, съставен е 1 акт на сервиз в "Слатина" и са глобени управителите на два сервиза в районите "Надежда" и "Красно село".

Проверени са и 24 строителни обекти като в 8 от тях са установени нарушения, за което са съставени актове. Обектите са в районите "Изгрев", "Триадица", "Люлин" и в "Студентски". В цех за производство на мебели е установено горене на плоскости и пластмаси и е наложена санкция.

Интензивните проверки на инспектората продължават вече трети ден, като са във връзка с влошеното качество на въздуха в столицата. От СО отчетоха превишения на средноденонощните стойности на ФПЧ на две от автоматичните станции на ИА "Околна среда" над 200 мкг/куб. м.

Иззеха 4 камиона боклук, преди да бъде изгорен в София

Иззеха 4 камиона боклук, преди да бъде изгорен в София

Акцията е заедно с полицаи в района на виетнамските общежития

И днес буферните паркинги бяха безплатни, а от Столична община въведоха и т.нар. зелен билет на стойност 1 лев, с който столичани могат да пътуват с всички видове градски транспорт цял ден. Целта е повече хора да оставят автомобилите си и да се придвижват с градски транспорт.

През деня до 17 часа са закупени над 47 хиляди "зелени билети", съобщиха от Столична община. Билети са закупувани както на касите, така и от водачите на превозните средства.

Припомняме, че вчера софиянци протестираха заради мръсния въздух. 

По време на заседанието на Столичния общински съвет също вчера от общината отчетоха, че фините прахови частици през тази година са намалели. Темата с мръсния въздух предизвика и раздор в СОС между десните и Йорданка Фандъкова.

От Столична община уверяват, че продължава и миенето на улици и булеварди. Екипи на фирмите, ангажирани с почистването на София през днешния ден, са мили пътните платна на бул. "Симеоновско шосе" и бул. "Филип Аврамов" , бул. "Ботевградско шосе" , бул. "Асен Йорданов", както и по малки улици в кварталите - ул. д-р Иван Селимински" и ул. "Витиня" в район "Подуяне", ул. "Скопие" в "Сердика"и ул. "Възрожденска" в "Надежда".

Буферните паркинги към линиите на метрото на бул. "Цариградско шосе", бул. "Черни връх", бул. "Ломско шосе", бул. "Александър Малинов" и на бул. "Драган Цанков".