Столична община въвежда "зелен билет", съобщиха от общината. Причината е нивата на фините прахови частици, които превишават 4 пъти допустимата стойност от 50 микрограма на кубичен метър в София.

Билет ще струва 1 лев и ще важи за всички линии на градския транспорт за деня. Безплатни ще бъдат и буферните паркинги към линиите на метрото. Те са разположени по линиите на метрото на бул. "Цариградско шосе", бул. "Черни връх", бул. "Ломско шосе", бул. "Александър Малинов" и на бул. "Драган Цанков".

Продължават и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в града.

"Зелен билет" може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на Столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение https://sofia.mpass.bg

На сайта https://air.sofia.bg гражданите имат възможност да се информират в реално време за измерваните стойностите на ФПЧ и прогнозите за следващите два дни.

Софиянци на протест срещу мръсния въздух

Софиянци на протест срещу мръсния въздух

Издигнати бяха лозунги като "Отровихте ни живота", "Искаме да дишаме" и "София не диша"

Припомняме, че вчера софиянци протестираха заради мръсния въздух. 

По време на заседанието на Столичния общински съвет вчера стана ясно, че фините прахови частици през тази година са намалели. 

Мръсният въздух предизвика и раздор в СОС между десните и Йорданка Фандъкова. 

Раздор между десните и Фандъкова осъдена ли е България от ЕС заради мръсния въздух

Раздор между десните и Фандъкова осъдена ли е България от ЕС заради мръсния въздух

Кметът обвини "Демократична България" в тежки манипулации