Раздор в Столичния общински съвет заради мръсния въздух в града от последния месец.

Председателят на групата на "Демократична България" Методи Лалов прочете декларация:

"Г-жо Фандъкова, групата на "Демократична България" иска да ви поздрави за организирането на събитието с най-масово участие на столичани в историята на София - фестивала "София НЕ диша". Имаме осъждане на България от Европейския съд в Люксембург за трайно лошото качество на въздуха в София. Имаме кмет, който призовава гражданите да не горят отпадъци, за да се отопляват, но пък подкрепя проекта за инсинератор, с който ще горим отпадъци, за да се отопляваме. В центъра на град в котловина, в която температурната инверсия често задържа дни наред натрупващата се във въздуха мръсотия", каза Лалов.

Той даде и други примери за бездействието на общината - "1 жълт контейнер за 750 софиянци, който осигурява не повече от 4% дял на разделното събиране при източника, но по мистериозен начин този процент набъбва 10-15 пъти, докато стигне до отчетите за пред Брюксел" и "общинско предприятие, задлъжняло с над 750 милиона лева - "Топлофикация София" ЕАД".

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух
Обновена

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

В София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна са надвишавани нормите

Методи Лалов даде за пример и това, че въпреки решението на Върховния административен съд, общината все още не е разкрила пълната информация за строящия се в София завод за изгаряне на отпадъци.

"Затова с настоящата декларация заявяваме, че нашата група от 12 търси тринадесети общински съветник, достатъчно смел, че да остави партийните си или други зависимости на заден план и да се присъедини към искането ни за референдум за строежа на инсинератор в София", каза Методи Лалов.

Кметът Йорданка Фандъкова взе думата и отговори: "Вече се превърнаха в стил на вашата работа манипулациите, внушенията и спекулациите особено с тежките проблеми на града, но това не е почтеният подход".

Втори ден безплатни буферни паркинги в София

Втори ден безплатни буферни паркинги в София

Очаква се мръсен въздух в столицата и днес

"Тежка манипулация е, че от Европейския съд в Люксембург е осъдена София. Манипулация, и то тежка манипулация и знак за равенство между изграждането на модерна екологична инсталация за оползотворяването на RDF гориво, каквито инсталации съществуват в едни от най-чистите градове в Европа, с горенето на отпадъци в кварталите - нещо, с което аз се боря и получавам подкрепа от много от политическите сили, включително в парламента. Само от тези два примера става ясно, че в голяма част от вашата декларация има тежки манипулации", каза Фандъкова.

В този смисъл тя даде пример за работата на общината в борбата с мръсния въздух.

СОС има приети вече две работещи програми, които, макар и бавно, дават резултат, каза столичният кмет.

Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

В "Лозенец", "Яворов", "Дружба" и "Витоша" замърсяването е 5 пъти над нормата

Тя поиска подкрепа относно мерки за движението на автомобили в части на София, когато се очакват дни с мръсен въздух.

"Относно битовото отопление - решението му е промяната в отоплителните инсталации. Резултат до този момент е защитени два проекта, подготовка на безплатната и безвъзмездна промяна. Не става за два и три дни и не става с декларация", каза в отговор Фандъкова.