Десет пъти по-високи глоби за строителните фирми в Пловдив, които замърсяват улиците на града и вдигат много шум ще започнат да бъдат налагани след месец.

Малките санкции сега не плашат особено строителните предприемачи, които плащат глобите и продължават да мърсят,  констатираха от общинския отдел „Екология" след изненадващи проверки на няколко строителни обекта под тепетата.

Заради калта и мръсотията около два обекта в пловдивския район „Южен" са събрани подписи на 200 пловдивчани, които протестират заради безобразното състояние на терена около строителния обект, съобщи plovdiv24.bg

Нарушения са констатирани и при строежа на голям търговски център в район „Северен". Там строителната фирма е заградила тротоара, не е поставила задължителната ограда и от седмици трупа камари с отпадъци. За всички тези нарушения строителят получи максималния размер на предвидената глоба от 500 лева.

„Строителните компании плащат и продължават да цапат заради смешните суми", смята главният еколог  на Пловдив Христо Минков.

По този повод от отдел „Екология" са внесли искане в Пловдивския общински съвет, с което глобите за фирмите, които замърсяват града да станат в размер от 2 000 до 10 хиляди лева.