Военен хеликоптер Ми-17 е потушил огнището на пожар в района на с. Ямна, община Етрополе, съобщиха от Министерството на отбраната. В продължение на близо три часа, машината е направила 9 захода с пускане на вода.

Хеликоптерът се включи във вторник в борбата с пожарите в област Ловеч. Той е оборудван със системата за гасене на пожари от въздуха „Бомби Пак" и се пилотира от съвместен екипаж на Авиоотряд 28 и ВВС. При първото си участие Ми-17 загаси огнището в района на с. Черни Вит, като хвърли над 25 тона вода.

Във вторник сутринта вертолет „Кугър" с екипаж от авиобаза „Крумово" и директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване" на МВР - главен комисар Николай Николов извършиха оглед и локализиране на пожара.

От днес, по искане на Николов, две модулни формирования в състав от 126 военнослужещи и 13 високопроходими машини са в района за оказване на помощ в гасенето на пожара. Общо 450 пожарникари, служители на горски стопанства и доброволци се борят с пламъците в района.

По данни Министерството на вътрешните работи, към момента над 1000 огнеборци се борят с 51 пожара, а само от началото на деня са получени 100 сигнала. Най-тежка е обстановката в Етрополе, Правец и Ботевград.

Огнената стихия унищожи само в района на ботевградските села Липница и Боженци 3 000 дка смесена гора, сухи треви и храсти.

Екипи на пожарната и Гражданската защита гасят пожар край врачанското село Бели извор. Огънят се е разпрострял на четири-пет декара в орехова гора, в близост до международния път Е-79 към Монтана.

Все още поривистият вятър пречи на гасенето на пожара, възникнал около обяд. Най-вероятната причина е запалване на сухи треви.

Към момента няма опасност за населените места в района на пожарите.