Днес обявяваме близо 107 000 ха гори във фаза на старост. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов по време на среща по представяне на резултатите от проект във ведомството, съобщават от министерството.

Като гори във фаза на старост в държавните горски територии са определи 7 % от местообитанията в зоните по Натура 2000.

Проектът е реализиран от земеделското министерство и Изпълнителната агенция по горите. Той е насочен към опазването на горите във фаза на старост.

На срещата присъстваха представители на неправителствени и браншови организации от горския сектор, организации на собственици на общински и частни гори, представители на държавните горски предприятия.

Зам.-министър Костов подчерта, че направеното дотук е резултат от усилията на държавата като стопанин да подсили обществените функции на държавните гори. През 2015 г. МЗХ е предложило и Министерският съвет е приел да се увеличи площта на защитените гори със 105 000 хектара в отговор на очакванията на обществеността за по-добра превенция на горските територии.

С днес обявените гори във фаза на старост над 200 000 хектара ще имат специален статут и в тях ще бъдат наложени определени строги ограничения във връзка с тяхното стопанисване.

Директорът на дирекция „Гори и лесовъдски дейности” в ИАГ представи списъци на насажденията по типове местообитания, както и зоните, където те са определени. Подборът е направен на базата на подробен анализ на площи от държавните горски територии, предоставени от държавните горски стопанства във всяка от зоните по Натура 2000. При определянето им са спазени строги критерии, които са свързани със съхраняването на ценен генофонд и опазването на биологичното разнообразие.

На карта на електронната страница на агенцията ще бъдат обозначени определените гори във фаза на старост.

Зам.-изпълнителен директор на ИАГ инж. Красимир Каменов посочи, че целта на Платформата за сътрудничество за запазване на българската гора е да се осъществи трайно и действащо партньорство между гражданското общество и агенцията.