Центърът за градска мобилност може да тегли кредит, за да покрие загубите от продажбите на карти и билети и от зоните за платено паркиране по време на извънредното положение, съобщава БНР. Това стана ясно от думите на директора Димитър Дилчев по време на заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Той заяви, че пропуснатите приходи до момента са 12 млн. лева.

По 400 000 лв. на седмица е губил ЦГМ от премахването на почасовите зони за платено паркиране.

Задълженията към транспортните оператори за март са 1,8 млн.лв., а за април се очаква те да достигнат 4,5 млн.лв.

До момента "Столичен автотранспорт" търпи около 3 млн.лв. загуби заради намалената транспортна задача по време на извънредното положение и спряната продажба на билети от шофьорите с цел ограничаване на преките контакти. Мярката ще продължи със сигурност до края на май.

От ЦГМ призовават гражданите да ползват маските в градския транспорт

От ЦГМ призовават гражданите да ползват маските в градския транспорт

В противвен случай ги грозят глоби

3 млн. лв. е загубата и на "Столичен електротранспорт". Най-сериозни финансови поражения търпи обаче "Метрополитен" - 8 млн. лв., най-вече заради спада в продажбата на превозни документи.

Дилчев посочи, че от днес общественият транспорт в столицата работи в обема си преди въвеждането на извънредното положение, но все още има известно ограничаване на нощните курсове.

Текат и активни проверки за носене на маски от страна на пътниците.

Контрольорите ще продължат да продават билети на пътниците, които не са успели да си закупят преди качване в превозното средство, тъй като водачите още няма да го правят заради мерките за безопасност. Шефът на ЦГМ подчерта, че от следващата седмица те ще започнат активно работа по глобяване на пътуващите без билет. Ще продължат да се санкционират и пътници, които се возят без предпазна маска в градския транспорт, като глобите са от 300 до 1000 лева.

До края на юни ЦГМ ще представи нова икономическа рамка. Работи се по съкращаване на разписанията на градския транспорт, увеличаване на линиите и нови възможности за разкриване на места за продажба на превозни документи.

Връщат делничното разписание на градския транспорт в София

Връщат делничното разписание на градския транспорт в София

Промяната влиза в сила от 11 май