Трагедията за близките на загиналите 15 служители в „Миджур" в село Горни Лом изглежда ще бъде утежнена и административно.

Днес от кметството на населеното място обявиха, че на починалите не може да се издаде смъртен акт, което ще се отрази не само на психиката на близките, но и на процедурите по приемане на наследство. Оказва се, че, за да се издаде смъртен акт, трябва да има намерен генетичен материал.

Тъй като такъв до момента няма открит поради силата на взрива в завода за боеприпаси, ще трябва да се върви към процедура за обявяване на 15-те загинали за безследно изчезнали.

Тя от своя страна продължава цели пет години и чак след това за работниците може да се издадат смъртни актове. Администрацията на общината обаче ще се опита да намери вратичка, за да може на почернените семейства да се спести поне това.

Проблемът със смъртните актове обаче не е единствената пречка към вечния покой на загиналите, която следва от липсата на останки.

Архирейският наместник за Белоградчишката духовна околия отец Рафаил обясни, че без останки процедурата за опело и погребение е много трудна.

По думите му, утре след заупокойната молитва на площада в Горни Лом ще стане ясно какво ще се предприеме в духовен аспект, за да може близките да намерят утеха, а починалите - покой.

Евентуално ще се прецени, ако са намерени останки, дали да се направи общ гроб, това ще е преди всичко по преценка на близките. Може да се направи и обща мемориална плоча или всяко семейство да си направи отделна плоча, обясни отец Рафаил.

По думите му по-скоро няма да е редно да се погребват празни ковчези. Според духовника има установена практика  при загинали на кораб или във войни да се поставя мемориална плоча.

Запитан виновен ли е Бог за разигралата се човешка драма, отец Рафаил отвърна: „Не можем да виним Бог, защото човек е свободен, за човешки грешки не можем да Го виним."