Въздухът в София е бил замърсен през 70 дни в рамките на зимния отоплителен сезон, който продължава 160 дни. Това сочат данни от измерванията на гражданската инициатива AirBG.Info, която представи едногодишни резултати за чистотата, или по-точно за нивата на замърсяване, на атмосферния въздух в страната.

Двете основни причини за замърсяването на въздуха са отоплението на твърдо гориво и трафика на автомобилите. Този вид отопление и температурните инверсии през зимата са най-сериозния проблем на по-големите ни градове като София, Пловдив, Благоевград и Варна, предаде БНТ.

Опасно замърсен въздух над София и днес

Опасно замърсен въздух над София и днес

При норма от 50 mg/m3 за 24 часа, се очакват 51-100 mg/m3

Светослав Иванов, който е част от екипа на AirBG.Info, представи резултатите от замерванията през зимния сезон, а те показват тревожни данни. При отоплителен сезон от 160 дни в около 70 дни е имало превишение на нормите на замърсяване на въздуха в столицата.

По думите на Иванов най-зле в била ситуацията на 8, 26 и 27-ми януари тази година. Другата "замърсена" дата - 13 февруари. В тези дни замърсяванията са били около 5 - 6 пъти над нормата.

Гражданската инициатива AirBG.Info разполага с 630 измервателни уреди, разположени в цялата страна. За периода от една година са направени общо 42 милиона измервания на въздуха. Само в столицата са направени близо половин милион измервания.

Според статистиката рекордьор по замърсяване е Пловдив. Там близо 86 дни въздухът е съдържал завишени нива на фини прахови частици (ФПЧ).

Силно замърсен въздух в Югозападна България

Силно замърсен въздух в Югозападна България

Превишени стойности на замърсяване в някои столични квартали

Много силно замърсяване е отчетено и в Благоевград. Там са измерени превишения на нормите в 98 дни. Причината градът да не фигурира в класацията е, че в областния град има малко станции за измерване - едва 11.

Пиковите часове на завишени стойности на замърсяване са обикновено вечер - между 18 и 22 часа. В тези часове в градовете София, Пловдив, Благоевград и Варна замърсяването достигнало до 30 пъти над нормата.

И днес дишаме мръсен въздух

И днес дишаме мръсен въздух

Завишените стойности на замърсяване на въздуха се отчитат в много градове