Варненската целодневна детска градина „Слънчо” днес остава затворена. Най-вероятно така ще бъде и в следващите дни, докато инспекторите се уверят в произхода на заболяването, което покоси двейсетина деца вчера.

23 деца на възраст от три до шест години бяха приети в Инфекциозната клиника вчера. Симптомите на заболяването са висока температура, повръщане и дехидратация.

Още деца са приети през нощта, като общият брой на прегледаните е 32.

Хоспитализирани са 18, 5 които са амбулаторно серумирани. Останалите деца са изписани след преглед и насочени за лечение в домашни условия.

На всички деца са взети съответните микробиологични изследвания. Инфекциозна клиника разполага с необходимите консумативи, медикаменти и диагностиуми, осигурени от ръководството на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, които се използват при чревни, вирусни и бактериални заболявания.

Приетите деца са в средно увредено общо състояние, имат клинични прояви - коремна болка, гадене, повръщане, изразена отпадналост и сънливост. Част от децата са с повишена температура и отключен дериен синдром. Извършва им се венозна рехидратация и симптоматично лечение.

Прегледан е и един служител от персонала с оплаквания.

Предварителната диагноза е остра вирусна инфекция. Резултатите от взетите проби от храната в детската градина и от децата ще станат известни до три дни.

В детската градина ще бъде извършена пълна дезинфекция.

До този момент няма информация за други болни деца в детските градини във Варна.