Над 60 сигнала за паднали дървета, опасни предмети и скъсани електропроводи са получени в оперативните центрове на пожарната, съобщиха от Гражданска защита.

Към 15:00 часа на 18 януари 2018 г. 185 населени места в южната част на страната са без електрозахранване: област Пловдив /36 населени места/, област Смолян /78 населени места/, област Стара Загора /11 населени места/, област Бургас /2 населени места/, област Хасково /33 населени места/, област Кърджали /5 населени места/, област Пазарджик /7 населени места/, област Сливен /13 населени места/.

До 13 часа в четвъртък в пожарните служби в цялата страна са получени 63 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Основната част от тях са за паднали дървета, съборени билбордове и скъсани електропроводи. Снеговалеж и силен вятър има в областите Варна, Добрич, Габрово, Кюстендил и Пазарджик.

В Смолян са получени сигнали за паднали дървета и висящи опасни предмети от покривите на сградите. Прекъснато е електроснабдяването в селата Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале.

Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево, както и около селата Киселчово, Черново, Мугла, и Смолян - Пампорово. Със заповед на кмета на община Смолян е обявено бедствено положение.

Проблеми в цялата страна заради силния вятър и снега

Проблеми в цялата страна заради силния вятър и снега

Вятърът довя затворени пътища и селища без ток и парно

Във Варна и Добрич са получени десетки съобщения за паднали дървета на територията на двете области.

Поради обилен снеговалеж и силен вятър временно е ограничено движението по път II-29 Варна - Добрич, Добрич - Генерал Тошево - Кардам, и път III-2902 Кичево - Аксаковска панорама. Екипи от пожарникари и спасители оказват помощ и на закъсали поради снегонавявания превозни средства. Няма данни за бедстващи хора.

В област Ловеч са затворени проходите Троян-Кърнаре и Шипково-Рибарица. Вятърът в областта по данни на Хидрометеорологичната обсерватория при НИМХ-Плевен е 10м/с.

В Пловдив са получени над 30 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Те са постъпили в пожарната. Силният вятър е отнесъл част от покрива на столовата на СОУ "Христо Проданов" в гр. Карлово. Учебните занятия не са прекратени и няма опасност за учениците.

В област Габрово е ограничено движението по път I-5 Казанлък - Шипка, трафикът е насочен по обходен маршрут /път I-6 Казанлък - Дунавци - път III-5601 Дунавци - Шейново - Шипка/.

Ограничено е и движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък - Габрово. За товарни автомобили над 12 тона е ограничено преминаването по път III-358 Шипково - Рибарица.

Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход.