17 души са били изследвани за бруцелоза в село Вълче поле, община Любимец. Изследваните жители са били в контакт с животни. Останалите ще си направят изследването по желание, съобщават от Министерство на земеделието и продоволствието.

До момента е установено, че 19 животни са заразени с болестта. Заразените животни се отглеждат от стопани в девет домакинства на селото. Те са били на обща паша в три стада - две стада кози и едно стадо овце.

Очакват се и вторите проби. Остава в сила карантината, забранена е пашата на животни и техния износ. Предстои и преброяване на възприемчивите за бруцелоза животни в селото и серологично изследване на всички възприемчиви животни в селото
В сила е и забрана за придвижване на мляко, млечни продукти, фуражи и др.

Заразените животни ще бъдат унищожени хуманно, а собствениците им ще бъдат обезщетени по цени, определени от министерството на земеделието.

Огнището на бруцелоза бе открито в петък. 65-годишна жена е заразена и е в болница в Пловдив.

Най-вероятно причина за възникване на заболяването е съвместна паша на наши и гръцки животни, тъй като болестта се констатира в общини и селища, разположени непосредствено до границата с Република Гърция, а село Вълчо поле се намира на 4 км от граничната бразда.


Националната ветеринарномедицинска служба е предприела мерки за здравните изисквания към овце и кози при придвижването или транспортирането им между Р България и държавите членки на ЕС, за определяне на здравния статус на обектите, от които произхождат, и допълните гаранции за здравния статус, уверяват още от министерстовто.

Разпоредено е и на директорите на Регионалните ветеринарномедицински служби на Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград да предприемат мерки за недопускане на контакти между наши и гръцки животни и да сигнализират незабавно за това в Централно управление на НВМС, както и да спазват стриктно изискванията на Държавната профилактична програма за вземането и изпращането на кръвни проби.