В Комисията за защита от дискриминация (КЗД) са образувани 210 нови преписки за недостъпна среда. Това е резултат от проверки в цялата страна през месеците април и май, съобщиха от КЗД.

Очакването на Комисията е между 80 и 120 нови преписки да се образуват всеки месец, като това се реализира в рамките на безсрочната кампания на КЗД "Достъпна България".

ИМП заведе дело срещу парламента за недостъпна среда за хора с увреждания

ИМП заведе дело срещу парламента за недостъпна среда за хора с увреждания

Той е трябвало да стане достъпен до 31 декември 2006 г.

Ако се установи, че има недостъпна среда за хората с увреждания, от Комисията могат да наложат първоначална глоба в размер до 2000 лева. Ако нарушението не се отстрани в срок, глобите могат да достигнат до 20 000 лева за всяка отделна преписка.

Новите производства ще се водят основно срещу доставчици на комунални услуги, телекоми, банки, застрахователни дружества, държавни и общински институции и др.

Новообразуваните преписки са разпределени на пети специализиран постоянен заседателен състав на Комисията. В него участват Златина Дукова, д-р Владимира Стоименова и Петър Кичашки.

Пловдив предвижда 200 000 лв. за достъпна среда

Пловдив предвижда 200 000 лв. за достъпна среда

80% от обществената градска среда да стане

"Достъпна България" за нас е кауза и считаме, че създаването на достъпна среда е принципен въпрос. Всеки обществен обект трябва да стане достъпен за хора с увреждания. Ние сме добронамерени, включително даваме сертификати за достъпна среда, щом някъде тя е реализирана качествено. Но трябва да има яснота, че не се притесняваме да приложим цялата строгост на закона там, където няма изграден достъп за хората с увреждания", заяви председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева.