Ключовете за 22 новопостроени къщи в Хитрино бяха връчени на официална церемония днес, съобщава БНР.

На събитието присъстваха зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, както и представители на Камарата на строителите, БЧК и всички институции, участвали във възстановяването.

12 от къщите са изградени с 1,5 милиона лева от фонд "Социална закрила", а останалите 10 са дарение от строителни фирми за общо над 2 милиона лева. От близо година пострадалите живеят в новите постройки.

С 374 000 лева от социалния фонд са възстановени 9 пострадали къщи. Направени са общо 115 ремонта. Към момента остават още 130, обясни кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Той изтъкна, че за разлика от други, които използвали трагедията за политика или личен пиар, хората от общинската администрация, Социалния фонд и ръководството на БЧК търсили единствено решение на проблемите.

Манолова сезира прокуратурата за парите на Хитрино
Обновена

Манолова сезира прокуратурата за парите на Хитрино

Омбудсманът иска проверка как са изхарчени парите за село Хитрино

В Хитрино бяха обхванати всички щети, увери Исмаил и изрази своята увереност, че всички населени места, които са преживели бедствие, биха мечтали за подобно възстановяване.

По думи на заместник-министър Лазар Лазаров социалният фонд е отпуснал за селото 3 754 720 лева, като 2.210 милиона лева са за строителни дейности, а останалите са за социални плащания и лечение на пострадали.

Лазаров увери, че предприетите действия отговарят на всички критерии за изразходване на публични средства.

"Всякакви спекулации, свързани с цени и отчитане на неизвършени дейности, са неоснователни", категоричен е той.

Парите за Хитрино раздадени справедливо

Парите за Хитрино раздадени справедливо

Кметът на Хитрино убеден, че никъде на са дадени по-малко пари