22 сензора следят за качеството на софийския въздух до края на 2019 г.

22 сензора ще измерват качеството на въздуха в София до края на годината, съобщиха от Столичната община.

Те ще бъдат част от Отворена платформа за мониторинг, която ще позволява анализ на данни и от други мрежи за мониторинг.

Замърсеният въздух убива 600 000 деца на година

Замърсеният въздух убива 600 000 деца на година

Родителите трябва да избягват замърсяване на въздуха в домакинствата

Сензорите ще бъдат поставени до метростанциите "Люлин" и "Джеймс Баучер", до Обръщалото на трамвай №10 при Западен парк, на бул. "Президент Линкълн", до читалище "Искра" в Орландовци, на Централна автогара, до Поликлиника "Враждебна", до Центъра за заразни болести, до Военно-медицинската академия, на ул. "Мими Балканска", до НИМХ-БАН, до Зимния дворец, до Стадион "Раковски", до 29 ДКЦ в Борово, до АИС "Хиподрума" и до читалище "Св. Св. Кирил и Методи" в кв. Драгалевци, както и до районните администрации на Надежда, Красна поляна, Подуене, Овча Купел, Искър и Студентски.

Зам.-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова обясни, че за избора на локации е използван научно обоснован път. Извършен е геопространствен мултикритериен анализ, който се основава на пространствено съчетание на фактори като цифров модел на релефа на града, температурните инверсии, локалните климатични зони, транспортната инфраструктура, застрояването, демографските данни. Моделът отчита особеностите на софийската котловина, както и Западно-Източните преносни ветрове, характерни за София.

България и Македония са първенци в Европа по мръсен въздух

България и Македония са първенци в Европа по мръсен въздух

Мръсен въздух в София, но не и според прогнозите на Столична община