237 милиона лева е бюджетът на Столичната община за събиране, извозване и обезвреждане на битови отпадъци през следващата 2022 година. Това съобщиха на брифинг на "Московска" 33 зам.-кметът с ресор финанси Дончо Барбалов и Десислава Билева, която е зам.-кмет с ресор "Екология". Увеличението на бюджета е с 17,3 милиона в сравнение с настоящата 2021 година.

"Приходната част, която очакваме, е 194 милиона постъпления от такса смет и 43 милиона вземания от стари години", каза Барбалов. И подчерта - за поредна година Столичната община няма да повишава такса смет за бита и бизнеса.

Няколко ще са приоритетните пера, които ще са акцент в дейностите на общината догодина. На първо място това е миенето на улици.

София дава 220 млн. лв. за чистота през 2021 г.

София дава 220 млн. лв. за чистота през 2021 г.

С 3,2 милиона лева се увеличават парите за почистване на София

"Всяка година се опитваме да увеличим честотата на миене на основните улици и булеварди, предимно вътрешнокварталните улици. Тази година новото е, че увеличаваме кратността на миенето във вътрешнокварталните улици и тези с обществена значимост от 5 на 7 пъти", добави Десислава Билева.

Акцент ще се постави и върху разширяването на зелените площи и тяхната поддръжка, подчертават още общинарите.

Заради повишаващите се цени на тока се увеличават и средствата, нужни на общинския завод за рециклиране на отпадъци в с. Яна. Догодина обаче предстои да се изгради фотоволтаична инсталация, която да намали сметките за електроенергия на съоръжението.

Увеличават се и средствата за зимно поддържане, до голяма степен и поради пускането на новата отсечка на Южната дъга, свързваща "Младост" с АМ "Тракия".